home 2024. április 23., Béla napja
Online előfizetés
Állami földek akár 25-30 éves bérletre is
Kartali Róbert
2019.07.29.
LXXIV. évf. 30. szám
Állami földek akár 25-30 éves bérletre is

Az állami földek idei bérbeadásának előfeltétele volt, hogy a városi képviselő-testület elfogadja az idei évi mezőgazdasági programot. Ez meg is történt a legutóbbi ülésen, így megindulhat a bérbeadási folyamat.

Az idén számos újítás vár a gazdákra, az előjogokat élvező állattenyésztők ugyanis akár 5—8 évre is bérletet köthetnek, az eddig megműveletlen homokos területeket pedig 25 vagy akár 30 évre is bérbe adják. A bérleti díj évek óta nem változott, a jobb földekért az idén is csupán 196 eurót kell fizetni hektáronként, az alsóbb osztályú földek pedig ennél is olcsóbbak, míg a magánterületek bérbevétele akár 350 euróba is kerülhet.

Fontos, hogy még a nyáron sikerült elfogadni az évi programot, mert a gazdák így október 30-ától birtokba vehetik a bérelt földeket. Az állattenyésztők már tudják, hogy melyik parcellákat kapják meg, így már tervezhetnek, és idejében elkezdhetik a szükséges agrotechnikai felkészüléseket — mondta lapunknak Osztrogonác Simon, a Városi Tanács mezőgazdasági ügyekkel megbízott tagja.

— Most először hosszabb időtartamra is bérbe adhatjuk az állami földeket, ez fontos a hosszú távú tervezéshez. Az állattenyésztők 5—8 évre köthetnek bérszerződéseket, attól függően, hogy milyen állatokról van szó. Az egyéves korlátozás egyedül a szárnyasokkal foglalkozó gazdák esetében maradt meg. Több évre szóló szerződés esetén pedig évente kell igazolniuk az egyedszámot a Köztársasági Állategészségügyi Felügyelőségnél.

Az idei évtől az önkormányzat 25 vagy akár 30 évre is bérbe adhatja az eddig parlagon álló állami földterületeket.

— Ez Szabadkán különösen fontos a homokos területek miatt, hiszen Tavankúttól Kelebián, Palicson és Hajdújáráson át Királyhalomig mintegy 2000 hektár homok van állami tulajdonban, ezek régi gyümölcsösök, melyek megműveletlenek, mivel ezeket nem volt érdemes egy évre bérbe venni. A hosszú távú bérleti lehetőség viszont felkeltheti a termelők figyelmét. Érdeklődők is vannak már, Királyhalmon például egy 62 hektáros parcellát fogunk 25 évre bérbe adni egy burgonyatermesztőnek. Remélem, ilyen feltételekkel a többire is lesz érdeklődő.

Szabadka területén hozzávetőlegesen 12 000 hektár olyan állami föld található, amely megfelel mezőgazdasági célokra, az állattenyésztők az állományaik egyedszáma miatt az idén mintegy 14 000 hektárt igényeltek, így részarányosan 30 százalékkal kellett csökkenteni az igényléseiket.

— Ettől még természetesen lesz licitáció, mivel a felkínált területeket a termelőknek joguk van vissza is utasítani. Minden gazdának próbáltunk minőségibb földet is felkínálni, mely közel van a lakhelyükhöz, illetve olyant is kénytelenek voltunk felkínálni, amely vagy silányabb minőségű, vagy messzebb van. A visszautasított földeket árverésre bocsátjuk, és mivel az idén idejében el lett fogadva az éves program, így a licitációt már szeptember folyamán lebonyolítjuk.

A vagyon-visszaszármaztatás még mindig nem zárult le, naponta érkeznek erről szóló végzések, ezért folyamatosan változnak a számadatok is — emeli ki Osztrogonác, de mint mondta, ettől sem kell tartaniuk azoknak, akik hosszabb távra kötnek bérszerződést, ha ugyanis időközben az állami föld magánkézbe kerül, a szerződés továbbra is érvényes marad, azzal, hogy a bérleti díj az új tulajdonost illeti majd meg.

Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..