Alkotóház — határok nélkül

Alkotóház — határok nélkül

A Közösségi lábnyom elnevezésű IPA-projektumban Magyarországról a szegedi Katolikus Ház vesz részt, szerbiai partnerként pedig a nagybecskereki Szathmáry Karolina-leánykollégium, illetve az iskolanővérek. A megvalósuló program alcíme: Önkéntesek és közösségek határok nélkül.

Az adventi időszakra készülődve alkotónapot szerveztek, azzal a céllal, hogy a fiatalok együtt tevékenykedjenek és barátkozzanak.

A helyszínről és a kellékek egy részéről a Katolikus Ház gondoskodott, a díszítésre szánt mézeskalácsokat pedig a nagybecskerekiek sütötték. A Nagybecskereken tanuló bánáti fiatalok — akik mintegy hetvenen voltak — jól érezték magukat, aktívan részt vettek a közösségi munkában. Természetesen nemcsak ők, hanem a kollégium munkatársai, besegítői is derekasan kivették részüket a feladatból. A jelenlevők több kézművesmesterségben próbálhatták ki magukat, adventi koszorúkat készíthettek, különféle karácsonyi díszeket kreálhattak vagy mézeskalácsot díszíthettek. A felsoroltak megvalósításához természetes, egyszerű alapanyagokat használtak.


A szerző felvételei
 

A nagybecskereki diáklányok nagyon kedvelik az ilyen programokat, az ünnepi ráhangolódás a kollégiumi élet fénypontja számukra. A mostani alkotóház helyszíne Szeged volt, így már az utazás alatt jó hangulat alakult ki közöttük. Julianna nővér, a leánykollégium vezetője elmesélte, az alkotónap végén, amikor az autóbusz felé igyekeztek, a járókelők is megcsodálták őket, hiszen a lányok kezében szebbnél szebb adventi koszorúk díszelegtek.  A diákok természetesen éltek a lehetőséggel, és szétnéztek a szegedi adventi vásárban. Lenyűgöző élményt nyújtott nekik a sok-sok kézművesportéka, amilyet nálunk nemigen kapni. Emellett a Dóm téren korcsolyázni is lehetett! Este az adventi gyertyagyújtáson is részt vettek a szegedi dómban, ahol a lányok vállalták a felolvasók, illetve a ministránsok szerepét, valamint az énekek tolmácsolásához is hozzájárultak csengő hangjukkal.

A határon átívelő projektum megvalósítása természetesen folytatódik. A leánykollégium növendékei és az iskolanővérek javában tervezik a húsvéti alkotóházat, melyet Nagybecskereken tartanak meg. Nagy kihívás lesz számukra a mintegy száz szegedi fiatal fogadása, de a katolikus közösség másik nagy ünnepén is ugyanolyan gazdag alkotómunkát szerveznek, mint amilyenben az adventi időszak előtt vettek részt. A kollégium talán kicsinek bizonyul majd, de már most megüzenték a szegedi fiataloknak, hogy nagy szeretettel várják őket a jövő év áprilisában.

Szeretne értesülni, ha új cikk jelenik meg Bánáti Újság rovatunkban? Iratkozzon fel értesítőnkre!

E-mailben értesíteni fogjuk Önt az új cikkekről. Feliratkozáshoz kérjük adja meg a nevét és az e-mail címét.

Hozzászólások

Kapcsolódó cikkek

Alkotóház — határok nélkül
Bánáti Újság
  • Borbély Tivadar
  • 2019.06.15.
  • LXXIV. évfolyam 24. szám
Alkotóház — határok nélkül
Bánáti Újság
  • Kőművesné Nyáry Márta
  • 2019.06.13.
  • LXXIV. évfolyam 23. szám
Facebook

Támogatóink