home 2024. április 24., György napja
Online előfizetés
Áldozatok és gratulációk
(—)
2014.10.29.
LXIX. évf. 44. szám
Áldozatok és gratulációk

Alábbhagyott a diplomáciai perpatvar, Szerbia a múlt héten ismét a gazdasági nehézségekkel volt kénytelen szembesülni. A parlament tizenkét órás vita után elfogadta a költségvetés-módosítást, ami november 1-jétől a nyugdíj és a közszférában dolgozók fizetésének csökkentését hozza magával.

Szerbia Európához tartozik

Miután az elmúlt hetekben Putyin látogatása okán egyre inkább megkérdőjeleződött Szerbia európai integrációja, Vučić kormányfő az EU képviselőivel folytatott belgrádi megbeszéléseket követő sajtótájékoztatón bejelentette, hogy országa elkötelezett híve az európai integrációnak. „Olyan tiszteletet szeretnénk magunknak kivívni, ahogyan mi tiszteljük az EU-t” — mondta Vučić Štefan bővítési biztosnak. (Beta, Tanjug)

Megszűnik a B92

A jövő év első napjaiban a B92 csatorna a történelem részévé válik. Helyét az OTV veszi át. A névváltozás a televízió műsorkoncepciójának jelentős változását is magával hozza. Az eddig alapvetően informatív, tényfeltáró adásokat sugárzó televízió az új évtől kezdve elsősorban a szórakoztatásra fog fókuszálni. A Blic értesüléseit a televízió vezetősége nem kívánta sem cáfolni, sem megerősíteni. A B92 megszűnésében sokan a szabad szerbiai sajtó ellehetetlenülését látják. (Blic)

Milliókkal tartoznak, kutya bajuk

Az adóhatóság közzétette a legnagyobb adósok névsorát, melyen összesen 435 aktív cég szerepel. A tartozások 20 millió és 7,3 milliárd dinár között vannak. A magáncégek közül Milan Beko üzletember vállalata, a Belgrádi Kikötő összesen 958,4 millió dinárral tartozik. A Marko Mišković tulajdonában lévő Mera Invest 878,4 millió adótartozást halmozott fel. Miroslav Bogičević Farmakomja jelenleg 549 millió dinár adóhátralékot görget maga előtt. A listán szerepel a Željko Mitrović tulajdonában lévő Pink Televízió is, melytől 412 millió dinárra számít az adóhatóság. Az RTS sem igen büszkélkedhet, a szebb napokat is megélt állami televíziónál ugyanis 128 millió dináros adótartozást állapítottak meg. A listát lehetne még folytatni, de nem tesszük... (Blic)

Az egész világ gratulált Szerbiának

Aleksandar Vučić kormányfő úgy látja, hogy a hivatalosan fiskális konszolidációként emlegetett nyugdíj- és fizetéscsökkentést az egész világban támogatják, sőt mi több, gratulálnak is hozzá. A kormányfő azt is kijelentette, hogy megérti mindazokat, akik a megszorítások ellen tiltakoznak, mert tény, hogy Szerbiában nehéz az élet. Egyszersmind nyomatékosította, hogy minderre most a szebb és a jobb jövő miatt van szükség. (Tanjug)

„Készek vagyunk az áldozatra”

A fizetéscsökkentés miatt a múlt héten figyelmeztető munkabeszüntetést és tiltakozást tartottak a szerbiai pedagógusok (is). Mint az várható volt, eredménytelenül, a kormány ugyanis nem hajlandó kivonni a tanárokat a fizetéscsökkentés alól. A Függetlenség szakszervezet ezután nyílt levelet írt Vučić miniszterelnöknek és Dušan Vujović pénzügyminiszternek. A levélben a többi közt az állt, hogy a szerb humán értelmiség készen áll a hazafias áldozatra, s a saját életminőségének romlására, ha ebben a kormány tagjai és a parlamenti képviselők is példát mutatnak. A szakszervezet hozzátette, hogy büszkék lesznek az országra, ha az államigazgatás egésze és a különféle ügynökségek alkalmazottjai osztoznak a tanárok sorsában, s ők is havi 39 000 dinárból fognak megélni. (Tanjug)

Kormányátalakítás januárban?

A Večernje novosti úgy tudja, hogy januárban kormányátalakítás várható. A jól értesült napilap azt írta, hogy Vučić kormányfő máris utasította a haladó párti minisztereket, hogy novemberig készítsék el a hat hónapos munkájukat összefoglaló jelentést. Az ebben foglaltak értékelése után a miniszterelnök el fogja dönteni, ki folytathatja, illetve ki nem az eddigi munkáját. (Večernje novosti)

Melyikőjük mond le?

A költségvetés módosításának vitája során igen érdekes polémia alakult ki a parlamentben a jelenleg ellenzékben lévő Zoran Živković egykori kormányfő és Aleksandar Vučić mostani miniszterelnök között. Živković azzal vádolta meg Vučićot, hogy testvére, Andrej egy adótartozást felhalmozó cég tulajdonosa. A miniszterelnök tagadta a vádakat, de kijelentette, ha azok beigazolódnak, le fog mondani, ha azonban nem, akkor ezt Živkovićtól várja el. A két fél a folytatást erre a hétre ígérte. (Tanjug, Beta)

Elfogadták

A szerb parlament több mint tizenkét órás vita után elfogadta a költségvetés módosítását. Ennek értelmében november 1-jétől minden 25 000 dinár feletti nyugdíjat és állami bért csökkentenek. A költségvetés módosítására a jelen lévő képviselők közül 188-an igennel, tízen pedig nemmel szavaztak. (Tanjug, Beta) 

Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..