Akinek itt nem tetszik…

Akinek itt nem tetszik…

Választások lesznek. De csak nemrég derült ki, a pártok minden szinten megmérettetnek. Annyit biztosan lehetett tudni, hogy tartományi és önkormányzati voksolás lesz, de a parlamentire kevesen számítottak.

A hatalmon lévő haladó és szocialista pártnak megvan a kényelmes többsége a szerb parlamentben, egy-egy törvény megszavazására akár — egy kis ügyeskedéssel — a kétharmados többséget is megszerezhetné. Pedig hónapokig másról sem lehetett olvasni, hallani, mint hogy nem lesz parlamenti választás, hiszen az csak lassítaná a reformokat, a gazdasági konszolidációt, a nagy állami vállalatok magánosítását. Persze a kormányfő óvatosan fogalmazott, határozott álláspontot sosem foglalt a kérdéssel kapcsolatban. A kérdés a napokban dőlt el. A Szerb Haladó Párt főbizottsági ülésén kiderült: lesznek parlamenti választások. Az ülésen a párt első emberének bejelentését a közönség, azaz a tagság többperces vastapssal jutalmazta — mint egy jól sikerült színházi előadás után szokás.

Sokan úgy vélik, hogy az előre hozott parlamenti választásoknak az égvilágon semmi értelmük, mivel a közvélemény-kutatások többsége a haladók győzelmét jósolja, ráadásul ez a párt parlamenti és önkormányzati szinten, illetve a közvállalatokban és a közintézményekben döntő befolyással bír. Azt gondolom, hogy az utóbbi négy évben egyvalamit biztosan megtanultunk a Szerb Haladó Pártról: kormányozni, országot vezetni nem tud, de választásokat nyerni annál inkább. Az eszközök mindig ugyanazok, és ez a fehértemplomi helyi közösségi választásokon is bebizonyosodott: embereket vásárolnak meg munkával, élelemmel, szendvicsekkel, pénzzel, segélycsomagokkal, naptárakkal, de időnként fenyegetőznek és zsarolnak is. Az eredményt láthattuk, és ez a tavasszal sem lesz másképp. Újabb négy évet vásárolnak maguknak, két év múlva pedig újra választások lesznek, vagy legalábbis kormányátalakítás.

Mindeközben az „ellenzéknek” nevezett oldal civakodik, képtelen megegyezni. A levitézlettek tábora — hiszen elsősorban nekik köszönhető, hogy a haladók a politikai élet meghatározó szereplőivé váltak — igen népes, és valójában csodának kellene történnie ahhoz, hogy valamiféle közös nevezőre jussanak a tavaszi választásokig.

A magyar érdekképviselet pedig szintén válságban van. A VMDP elnöke azt nyilatkozta lapunknak, hogy a vajdasági magyar politikai erők között egyelőre nem létezik kompromisszum. Igaz, a tavaszig még elmúlik néhány hét. A választások után pedig — Dušan Vujović tanácsát követve — akinek itt nem tetszik, az keressen másik országot.


Kattinson az alábbi képre, és tekintse meg a szerző adatlapját is!
Tomek Viktor

Szeretne értesülni, ha új cikk jelenik meg Heti Jegyzet rovatunkban? Iratkozzon fel értesítőnkre!

E-mailben értesíteni fogjuk Önt az új cikkekről. Feliratkozáshoz kérjük adja meg a nevét és az e-mail címét.

Hozzászólások

Kapcsolódó cikkek

Akinek itt nem tetszik…
Heti Jegyzet
Akinek itt nem tetszik…
Heti Jegyzet
  • Tomek Viktor
  • 2016.12.19.
  • LXXI. évfolyam 50. szám
Facebook

Támogatóink