Ahol még a kerítés is töpörtőből volt…

Ahol még a kerítés is töpörtőből volt…

A muzslyai Fókusz Klaszter Családi Gazdálkodók Egyesületének tagjai február 8-án — valamennyi civil szervezettel és egyesülettel karöltve — a Lehel Sportközpont pályáin színvonalas programsorozatot rendeztek, mely keretében az idén is megszervezték a közkedvelt, sorrendben kilencedik töpörtőfesztivált.

A rendezvény célja a falusi, tanyai élet és a turizmus kínálatának ismertetése, népszerűsítése volt.

A fesztivál keretében töpörtősütő-versenyt is rendeztek. Az idén rekordszámú, mintegy 60 versenyző csapatnak — mely Vajdaság és Szerbia több településéről, valamint a romániai Ótelekről érkezett — a házigazdáktól kapott 10 kg szalonnából 150 g töpörtőt és egy sült szalonnát kellett átadniuk a zsűrinek, hagyományosan feldíszített terítéken.

A zsűri értékelése alapján a legízletesebb töpörtőt a požarevaci szakácsok készítették, második helyen a muzslyai Budai Zoltán, míg a harmadikon a nagykikindai hagyományápolók végeztek.

Felelevenítve a régi szokásokat, a település apraja-nagyja álarcos, jelmezes farsangi felvonulást is rendezett. A legfiatalabbak a szülők és nagyszülők kíséretében a falu központján végigsétálva vicces szavalatokkal és énekekkel csalták elő a helybelieket, majd a Lehel Női Kézilabdaklub pályájára érve jelmezbemutatót tartottak, mely keretében megválasztották, majd ötletes ajándékkal és finomsággal jutalmazták meg a legötletesebb jelmezek viselőit.

Az érdeklődők a jutányos áron megvásárolt töpörtőn kívül egyéb disznótoros és falusi, tanyai ételek — sonka, szalonna, kolbász, sajt, birkapaprikás stb. — közül is válogathattak. Az ízletes falatok elfogyasztása után az ügyes kezű háziasszonyok süteménnyel, a helybeli borászok pedig forralt borral kedveskedtek.

A IX. Töpörtőfesztivált jelenlétével megtisztelte Pásztor István, a Tartományi Képviselőház és a VMSZ elnöke is.

Tekintse meg a szerző képes beszámolóját!▼

Képgaléria

Cikkünk további képei

Szeretne értesülni, ha új cikk jelenik meg HÍREK KÉPEKBEN rovatunkban? Iratkozzon fel értesítőnkre!

E-mailben értesíteni fogjuk Önt az új cikkekről. Feliratkozáshoz kérjük adja meg a nevét és az e-mail címét.

Hozzászólások

Kapcsolódó cikkek

Ahol még a kerítés is töpörtőből volt…
  • Kenderesi Vilmos
  • 2020.02.21.
  • LXXV. évfolyam 8. szám
Ahol még a kerítés is töpörtőből volt…
  • Beta
  • 2020.02.16.
  • LXXV. évfolyam 7. szám
Facebook

Támogatóink