,,Ahogy mozdul a lélek, úgy mozdul a kéz...”

Kedves olvasó,

Alábbi cikkünk weboldalunk előző változatából automatizálva került áthelyezésre, így szövegformázási és megjelenítési hibák előfordulhatnak. Megértésüket köszönjük!

,,Ahogy mozdul a lélek, úgy mozdul a kéz...”

Az egyesület férfikórusaFülep Lajosnak, a Nagybecskereken nevelkedett jeles magyar művészettörténésznek és művészetfilozófusnak a szavaival méltatta az alkotót az egybegyűlteknek Németh Ferenc művelődéstörténész a pancsovai Történelmi Levéltár kiállítótermében. Nyarat idéző áprilisi délután...

Az egyesület férfikórusa

Fülep Lajosnak, a Nagybecskereken nevelkedett jeles magyar művészettörténésznek és művészetfilozófusnak a szavaival méltatta az alkotót az egybegyűlteknek Németh Ferenc művelődéstörténész a pancsovai Történelmi Levéltár kiállítótermében. Nyarat idéző áprilisi délután volt, a teremben pedig finom, izgatott moraj. Hosszú és sikeres pályafutásának színhelyére érkezett vissza Nagy Sívó Zoltán festő, tanár, helytörténész, tarsolyában a vajdasági táj ihlette akvarellképeivel. Az immár nyolcvanesztendős bánáti születésű mestert örök időktől fogva a szülőföldje iránti szeretet serkentette munkájában. Az a ragaszkodás, amely minden kétséget kizáróan az ember leghűbb társa minden bolyongása, megpróbáltatása közepette. Egy jubiláló művelődési egyesület ouverture-je, nyitánya pergett előttünk.
Nem sokkal később rég elporladt ősök képei váltják egymást a vetítővásznon, és mint öblös vénák pulzálnak rajta a nyilak: honnan, merről érkeztek a bukovinai székelyek az al-dunai új hazába. Elindultam szép hazámból... S amikor estve lett nálik is (és csillaggal drukkolt palástot kanyarított magára a kisvárosi ég), Bartók parlandóját zongora és hegedű tolmácsolá.
- Nem eladó a ringó bölcsőből szálló dal. Nem eladó az ezeréves szív futama. És nem eladó a hatvan évünk! - harsan a bemondó szava. Mintha maga Petőfi buzdítana. Az a költő, akinek a Pilvax-beli szózata után kilencvenkilenc évvel, 1947-ben, a pancsovai magyar művelődési egyesület felvette a nevét. És viselte emberien, becsülettel.
A jubiláló egyesületet Srđan Miković, Pancsova polgármestere is üdvözölte.
- Szívből köszöntöm mindazokat, akik önmagukat adták e hat évtizednyi gyümölcsöző munkához. Egy olyan tolerancia jegyében, amelyre méltán lehetünk büszkék nemcsak Európa, de az egész világ előtt is.
Így születtek és így mélyültek el a barátságok a holland Zaanstadtal, az erdélyi Kolozsvárral, Szentendrével, Muzslyával, Bácstopolyával, Újvidékkel... és a lajstrom igen hosszú. A névsorolvasás teljességének igénye nélkül fejezte ki köszönetét Rancz Károly, a Petőfi Sándor ME elnöke is. Mindenkinek, akinek valaha is szívügye volt ez a kicsiny fészek a Lázár cár utca 19. szám alatt.
Vers, dal, ének, tánc és muzsika prizmáján kelt életre a múlt, sarjadt új hajtása a jelennek, és plántálódott el a jövőbeli hit magja. Bizalommal az ősi erényben és a székelyek himnuszába is beleszőtt fohász teljesülésében: szabad hazában élni boldogan!

Szeretne értesülni, ha új cikk jelenik meg Bánáti Újság rovatunkban? Iratkozzon fel értesítőnkre!

E-mailben értesíteni fogjuk Önt az új cikkekről. Feliratkozáshoz kérjük adja meg a nevét és az e-mail címét.

Hozzászólások

Kapcsolódó cikkek

,,Ahogy mozdul a lélek, úgy mozdul a kéz...”
Szabadkai Napló
,,Ahogy mozdul a lélek, úgy mozdul a kéz...”
Média
Facebook

Támogatóink