home 2024. április 25., Márk napja
Online előfizetés
Agroblokk
Dudás Viktor
2020.07.20.
LXXV. évf. 29. szám
Agroblokk

50 százalékkal kevesebb növényvédő szer az unióban — Az idén 41 százalékkal növekedett a mezőgazdasági hulladék mennyisége

50 százalékkal kevesebb növényvédő szer az unióban

Az Európai Unió a tervei szerint 50 százalékkal csökkentheti a növényvédő szerek alkalmazását, amit egy új stratégiai módszerrel kíván elérni — fejtette ki Janusz Wojciechowski, az EU mezőgazdasági és vidékfejlesztési biztosa egy Olivier Cadic francia szenátorral folytatott videokonferencia alkalmával.

A probléma abban rejlik, hogy amíg az európai uniós tagországok mezőgazdászainak igazodniuk kell a szabályokhoz, addig a külföldről érkező áru nem ugyanolyan mértékben van növényvédő szerekkel kezelve a nevelés során. A mezőgazdasági biztos szerint emiatt kellene fontolóra venni annak a lehetőségét, hogy a külföldről behozott áru ugyanolyan mértékű kezelésben részesüljön a termelés alatt, mint az uniós.

Arra is kitért, hogy az Egyesült Államok megannyi olyan vegyszert használ, amely tiltott az Európai Unió tagországaiban. Ez a különbség Wojciechowski szerint megnehezítheti, esetlegesen megakadályozhatja az USA-val való cserekereskedelmet.

Az uniós szabályzat szerint az Államokban használt vegyszerek negyedét különben sem lehet alkalmazni, s az új intézkedések értelmében ez a szám további csökkenéshez vezet majd.

 

Az idén 41 százalékkal növekedett a mezőgazdasági hulladék mennyisége

Az átlag a tavalyi évhez viszonyított érték, és a teljes mennyiség 41,5%-ot tesz ki. Szerbiában az összes gazdasági szektor (a mezőgazdaság, az erdőgazdálkodás, a halászat, a bányászat, a feldolgozóipar, a villamosenergia-, a víz-, a gáz- és a gőzellátás, a szennyvízkezelés, az építőipar és a szolgáltató szektorok) összesen 64,5 millió tonna hulladékot termelt. Ennek a 24,4%-át veszélyes hulladék teszi ki. A bányászat kimagaslóan sok ilyen jellegű anyagot termelt, 29,2%-ot. Az adatokat a Köztársasági Statisztikai Hivatal jelentette meg féléves közleményében.

2019-ben összesen 62,7 millió tonna hulladékot kezeltek, melyből 60,3 millió tonnát ártalmatlanítottak. Az újrahasznosított hulladékmennyiség 2019-ben 6,6%-kal növekedett az előző évhez képest, ami főként a fémhulladék fokozott újrafeldolgozásának tudható be.

Érdekességként még megjegyezhető, hogy az előző évhez képest 14,9%-kal magasabb annak az újrahasznosított hulladéknak a mennyisége, amelyet később energia előállítására használnak fel.

Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..