Agroblokk

Agroblokk

Gyümölcsfeldolgozó üzemet adtak át Ariljén — Mi újság a kertekben?

Gyümölcsfeldolgozó üzemet adtak át Ariljén

Ana Brnabić miniszterelnök az elmúlt héten látogatást tett az ariljei H&S Fruits gyümölcsfeldolgozó üzemben, mely egy magyar—szerb együttműködés eredményeként épült meg.

A kormányfő a 2018-ban hivatalossá tett memorandumra emlékeztetett, melyet Budapesten írtak alá a két kormány közös ülésén. Mint hangsúlyozta, az üzem feladatkörébe a feldolgozáson kívül a termelés is beletartozik, valamint üdítők és dzsemek előállítása, mely termékek értékesítéséről a magyar partner gondoskodik.

A miniszterelnök azt is elmondta, hogy főként az orosz és a japán piacra fogják helyezni a hangsúlyt. Szavai szerint a befektetés hozzájárul a tervezett gazdasági növekedéshez, valamint azt is bejelentette, hogy újabb együttműködést terveznek a magyar kormánnyal.

Mindemellett azt is megtudhattuk, hogy Arilje lesz a székhelye a Regionális Innovációs Startupközpontnak, melynek hamarosan megkezdik a kiépítését.

 

Mi újság a kertekben?


Juhász Árpád

Az aktuális munkálatokról most is Juhász Árpád kertészmérnököt kérdeztük.

— A mindennapi feladataink közé a piacra készülés mellett a friss áru begyűjtése és mosása is tartozik. Emellett gyomirtást is végzünk, kézzel vagy nyesővel, és a kártevők ellen is védekezünk. A fóliasátrakban a kiültetett paprikák most tartanak a kötözésnél, de a kacsolást is most végezzük. A paprika már várta a meleget, ennek hatására indul meg igazán a növekedése, hiszen korábban hideg időben volt részünk.

* Mit termesztenek most szabad földön, illetve fólia alatt?

— A fóliasátrakban legnagyobb mennyiségben paprika található, valamint paradicsom és uborka. Ez utóbbi értékesítése már elkezdődött, az ára 100 dinár a környékbeli piacokon. Szabad földre csak nemrégiben ültettük ki a paprikát, a padlizsánt és a karfiolt. Jóval korábban kipalántáltuk a paradicsomot a tavaszi káposztafélékkel párhuzamosan, melyeknek hamarosan meg is kezdődik az értékesítése. A szabadföldi karalábéból már vittünk is a piacra, ezt követi majd a tavaszi fejes káposzta és a brokkoli.

* A pillanatnyi változó időjárás melyik zöldségnek kedvez leginkább?

— Az eső, mondhatni, minden növénynek jó. A paprikák már várták a meleget, ahogyan a paradicsom is. A növények fejlődési fázisa már egy kicsit előrébb kellene hogy tartson, hiszen már június van, a növekedés tekintetében némi lemaradás tapasztalható a hónap eleji szeles és borús időjárás miatt. A gyakori meleg idő azonban intenzív fejlődést eredményez.

* A kártevőkkel, megbetegedésekkel mi a helyzet?

— A kórokozók egyelőre nem támadták meg a növényeinket. Ami a kártevőket illeti, az enyhe tél hatására a tetvek immár rendszeresen megkeserítik az életünket. Legintenzívebben talán a tököt támadták meg. Rajtuk kívül még a krumplibogár is gondot okoz, mely az újburgonyán, sőt, még a padlizsánon is észlelhető, és azt kell mondanom, elég jelentős pusztítást hagy maga után. Más kártevők számottevően nem fordulnak elő.

Szeretne értesülni, ha új cikk jelenik meg Róna rovatunkban? Iratkozzon fel értesítőnkre!

E-mailben értesíteni fogjuk Önt az új cikkekről. Feliratkozáshoz kérjük adja meg a nevét és az e-mail címét.

Hozzászólások

Kapcsolódó cikkek

Agroblokk
Róna
  • Dudás Viktor
  • 2020.07.28.
  • LXXV. évfolyam 29. szám
Agroblokk
Róna
  • Dudás Viktor
  • 2020.07.20.
  • LXXV. évfolyam 29. szám
Facebook

Támogatóink