home 2024. március 28., Gedeon napja
Online előfizetés
Advent utolsó szombatja
Káich Katalin
2012.12.19.
LXVII. évf. 51. szám

Ilyenkor, karácsony táján tudatosodik bennem újra és újra, hogy milyen boldog gyermekkort biztosítottak számomra a szüleim. Merthogy hagyományőrző családban nőttem fel. Apám katolikus, anyám evangélikus volt, s mint a szokás megkívánta, engem a zombori evangélikus templomban tartottak keresztvíz alá. A templommal való kapcsolattartás az én feladatom volt.

Ennek köszönhettem azt, hogy amikor Csörföly tanító bácsi többé már nem végezhette a kántori munkát, mert magához szólította az Úr, engem ért az a megtiszteltetés, hogy a zsoltáréneklés hangszerkíséretéről gondoskodjam, lévén, hogy zeneiskolai tanulmányaim ezt lehetővé tették.
Ma is, ha kocsival hosszú utat kell megtennem, valahol félúton rázendítek, általában a Mint a szép híves patakra, mert az volt a kedvencem, majd ahogy eszembe jutnak, folytatom a többivel.
Szülővárosom templomának karácsonyi hangulatát örökre magamban hordom. Rendszerint 24-én kora délután érkezett meg Szabadkáról Sostarécz Ferenc esperes úr, hogy zombori híveivel megossza Krisztus születésének misztériumát. És hát igen, az istentisztelet a Csendes éjjel zárult. Az akkor érzett áhítatot ma is nagyon könnyen fel tudom idézni. Még csak a szememet sem kell behunynom ahhoz, hogy teljes legyen az egykor megszerzett élmény. Később, bárhol voltam is Jézus születésének előestéjén, a szülővárosomban megtapasztalt karácsonyok mindig és mindenhova elkísértek.
Adventi utazásaim közül ezért is van megkülönböztetett helye a Salzburghoz közeli Oberndorfnak, ahol végre megtekinthettem a Csendes éj nevet viselő emlékkápolna állandó kiállítását, mely az egész világon közkedveltté lett dal keletkezésére vonatkozó emléktárgyakat őrzi. A kápolna mellesleg annak a Szent Miklós-templomnak a helyén épült 1937-ben, amely egy árvíz következtében dőlt össze, s amelyben először csendült fel a Csendes éj dallama. A Salzach folyó egyébként évszázadokon keresztül útvonala volt a fehér aranynak is nevezett sónak, melyet ebben a térségben „bányásztak” ki, s szállították tovább a fa, a bor és más árucikk kíséretében. A helybeli múzeum viszont ennek a hagyománynak állít emléket.
A Csendes éjt, mint már említettem, a hajósok Szent Miklósról elnevezett templomában hallhatták először az oberndorfiak 1818. december 24-én, azaz karácsony előestéjén. A szöveget Joseph Mohr segédlelkész írta, aki 1817 és 1819 között itt teljesített szolgálatot. Egy még ma is meglévő ház kis szobájában élt ekkor. A karácsonyi ének zeneszerzője Franz Xaver Gruber, a templom orgonistája volt, aki 1829-ig az Oberndorftól néhány kilométerre lévő Arnsdorfban tanítóskodott.
Történt pedig, hogy a templom öreg orgonája meghibásodott az ünnep előtt. A zord téli időre való tekintettel megjavítását egy időre el kellett felejteni. A szorult helyzetben Joseph Mohrnak eszébe jutott egy két évvel előbb írt alkalmi verse, s ennek megzenésítésére kérte fel az orgonistát. Gruber egy kétszólamú dalt kreált gitárkísérettel. Elérkezett a szenteste, amikor is a segédlelkész gitár kíséretében a felső szólamot, Gruber pedig a basszust énekelte, a templomi kórus viszont az utolsó két versszakot ismételte meg minden versszak után. A több mint háromszáz nyelvre lefordított Csendes éj elterjedése az orgonaépítő Karl Maurachernek, illetve a Rainer meg Strasser családnak köszönhető.
A tiroli Karl Maurachert 1824 és 1825 fordulóján hívták Oberndorfba, hogy a meghibásodott orgonát megjavítsa, s ekkor ismerkedett meg a dallal, melyet úgy indított azután világ körüli útjára Zillertalból mint tiroli népdalt. A Strasser énekes família egy 1832. évi lipcsei koncerten adta elő a karácsonyi dalt, Rainerék pedig 1839-ben vitték New Yorkba. További pontos útvonalát ma már nehéz lenne végigkövetni, de 1840-ben már megvehette bárki a nyomtatott példányait. Németország területén egyként szerette a dalt mind az evangélikus észak, mind pedig a katolikus dél.
Az oberndorfi múzeumban egyedülálló posta működik, ahonnan az arra járók több mint negyven éve az alkalomnak megfelelő, azaz a Csendes éj keletkezésére emlékeztető, újonnan formatervezett bélyeggel ellátott karácsonyi üdvözlőlapot küldhetnek szeretteinknek.
 

Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..