home 2023. március 31., Árpád napja
Adai sportkörkép
Tóth Tibor
2015.02.04.
LXX. évf. 5. szám
Adai sportkörkép

Mint ahogyan más községekben sem, Adán sem volt könnyű az elmúlt (sport-) év. A pénztelenség mindenhol nagy gond, ennek ellenére alakult néhány új klub a községben, és a sport tömegesítése terén is történtek jelentős előrelépések. A községben jelenleg huszonhárom bejegyzett sportegyesület működik. Körtvélyesi Tíciánnal, az Ada községi Sport– és Testnevelési Központ igazgatójával az elmúlt év adai vonatkozású sporttörténéseit elemeztük, valamint az idei év terveiről beszélgettünk.

— Sikeresnek tekintem a 2014. évet, mivel a klubok zavartalanul működtek, szép eredményeket értek el, a moholi asztalitenisz- és kézilabdaklub révén pedig sportegyesületeink száma is gyarapodott — kezdte az értékelést Körtvélyesi. — A sportéletet illetően Mohol is egyre inkább felzárkózik, hiszen e két klubon kívül a korábbi évben birkózóklub alakult a településen. Ezek nem kezdetleges próbálkozások, hiszen több tornát szerveztek már, és a vidéki versenyeken is kiválóan szerepeltek. Igaz, hogy az I. ligás adai Halász József Nőikézilabda-klub felnőttcsapata az előző évekhez képest egy kicsit lejjebb helyezkedik el a táblázatban, de tudni kell, hogy a csapatot nagyon fiatal, főleg 15-16 éves, helyi játékosok alkotják. Továbbra is súlyos gond az elvándorlás. A fiatal játékosoknak nagyon jó lehetőségeik vannak Magyarországon, és a jobb versenyzési feltételek, az ingyenes oktatás — melyhez szállás és étkezés is jár — miatt elmennek az ottani klubokba. Ezzel nagyon nehéz versenyezni. A magyarországi egyesületeknek nagyon sok játékosuk van, bázisokat alkotnak. Nem érdekük, hogy például az edzéseken részt vett néhány száz játékosból tökéletes versenyző váljék, nekik elég az a tíz-húsz kézilabdázó, akit később esetleg továbbadnak. Emiatt nagyon sokan megsérülnek, és sérülten térnek haza. Adán kiváló edzők vannak. A fiatalok itt járhatnának középiskolába, s közben az I. ligában kézilabdázhatnának. Ebben az esetben 18-19 éves korig az I. ligában versenyezhetnének, sőt ha többen itt maradnának, akkor a Szuperliga sem lenne elérhetetlen. De ez mindenkinek a saját döntése.

* A klub utánpótláscsapatai továbbra is meghatározóak országos szinten.

— Korosztályos csapataink mind bejutottak a legrangosabb, azaz a Szuperligába. Nemrégiben az egyik utánpótláscsapatunk a Belgrád Trófeája elnevezésű tornán vett részt, és a lányok a harmadik helyen végeztek, olyan csapatokat megelőzve, mint a ljubljanai Krim, a skopljei Vardar...

* Működik a városban egy férfikézilabda-klub, a Potisje-Pletex is.

— Igen. A csapat nem a Vajdasági Ligában, hanem egy rangfokozattal feljebb, a II. ligában kezdte el a 2014/15-ös idényt. A magasabb ligában az első néhány mérkőzést elvesztette, később azonban felvette a ritmust, négy-öt mérkőzést sorozatban megnyert, és már a biztos bennmaradást garantáló helyen áll. A decemberben megrendezett hagyományos, Mikulás Kupa elnevezésű nemzetközi tornán több korosztállyal is bejutott a legjobb négy közé. Náluk is keményen dolgoznak az utánpótlással, melyet tömegesség és magas színvonal jellemez.

* A Mlinprodukt Asztaliteniszklub az I. ligában jelenleg az 5. helyen áll.

— A fiúk több nagy „skalpot” is begyűjtöttek, a többi közt az akkori listavezető palánkai csapatot is legyőzték, méghozzá idegenben. Adán egyre több fiatal kezd el asztaliteniszezni. Ez nagymértékben az első csapat edzőjének, Branko Anušićnak köszönhető, aki tudását átadja a fiataloknak. Mészáros Hunor és Stefan Komlušan személyében korosztályos páros országos bajnokaink vannak, úgyhogy a csapatversenyeken kívül az egyéni megmérettetéseken is vannak szép eredményeink. Kiemelném még az Aero klubunkat is, mely kicsi ugyan, de rendkívül szervezett, és több országos bajnoki címet hozott a községbe.

* Az AFK felnőtt labdarúgói az őszi idény folyamán kiléptek a Szabadkai Ligából. Mi a helyzet most a klubban?

— A klub nem szűnt meg, lehet, hogy csak most kezd el igazán élni. Az ősszel a csapat nem állt ki a moholi Bácska elleni rangadóra, a gondok azonban nem ekkor kezdődtek. Az előző idény utolsó mérkőzésére, a bajnok Szabadka otthonába emberhiány miatt — mivel csak négy játékos jelent meg induláskor — nem utazott el a csapat. A nyár folyamán hat-hét adai játékos külföldre távozott. A csapat szétesőben volt, ezért az őszi idény rajtjáig vidéki játékosokat és vidéki edzőt kellett igazolni, ami azonban nagyon sokba került. A klubnak folyósított pénz majdnem felét felemésztette a felnőttcsapat — és ebbe nem számítottuk bele a versenyzési költségeket —, a fiatalokra sem volt keret, így fordulóról fordulóra egyre nehezebb volt. Elérkezett az idő, amikor már nem jutott pénz a vidéki játékosoknak, úgyhogy ők nem is jöttek el a mérkőzésre. Próbáltunk valahogy segíteni, de ez sem tarthatott örökké, nem támogathatjuk éveken át azt, ami nem működik! Megszületett tehát a döntés, hogy a felnőttcsapat kilép a ligából. Ekkor négy községbeli játékosunk volt, ezért az első csapatot nem lehetett versenyeztetni. Az önkormányzattól és a helyi közösségektől a klub 1,2 millió dinárt kapott, ebből 500 000-et költött a vidékiekre, ezenkívül a pálya karbantartását, a játékvezetők juttatását és a mérkőzések költségeit is fedezte, de új labdákra vagy a fiatalok útiköltség-térítésére már nem jutott. Ki lehetett volna valahogy húzni ezt az idényt, de ami a jövőt illeti, nem láttunk megoldást. A klub a fiatalokra helyezi a hangsúlyt. Tavaly két fiatal korosztály versenyzett a megfelelő ligában, most viszont a klub négy korosztályt indított. Hetven fiatal focista kergeti a labdát az AFK-ban, ezt a számot jó lenne legalább százra növelni. Foglalkozni kell a fiatalokkal, s öt-hat év múlva a klubnak már lehet egy olyan generációja, amely az első csapat ajtaján kopogtat, és alig várja, hogy bemutatkozzon a felnőttek között. A labdarúgóklub valamennyivel kevesebbet kap a költségvetésből, de még mindig tudja fedezni a létesítmény karbantartását, négy korosztály versenyeztetését és az edzők képesítését. Mi neveljük a játékosokat, és meglátjuk, hogy ez mire lesz elég. A fiatalok több hazai és nemzetközi tornán szerepeltek, és úgy látom, hogy a szülők is aktívabbak lettek, ígéretesnek tartják ezt az elképzelést. A moholi Bácska is hasonló cipőben járt, mivel azonban tavaly ünnepelte fennállásának századik évfordulóját, több figyelem összpontosult a klubra, és valahogy átvészelte az évet. Közös megegyezéssel néhány adai felnőtt játékost átigazoltak a Bácskába, ezért a klub elküldhetett néhány vidéki focistát.

* Mennyi pénz jut a sportra a községi költségvetésből?

— 6 millió dinárt fognak szétosztani a klubok között, illetve ezenkívül vannak olyan összegek is, amelyek csak külön tételekben szerepelnek. A nagyobb sportrendezvények — például a Mikulás vagy a Delfin Kupa — költségeit az önkormányzat fedezi. Ha mindent figyelembe veszünk, akkor a sportra szánt pénz a 12 millió dinárt is meghaladja.

* Volt-e jelentősebb beruházás a sportlétesítmények terén?

— 2013 végén adták át a korszerű, minden igényt kielégítő, kézi–, kosár– és röplabdamérkőzések megtartására is alkalmas moholi sportcsarnokot. Az idén a községben található tornatermeken végeztek kisebb-nagyobb javítási munkálatokat. A sportpanzióra napkollektorok kerülnek, így oldjuk meg a vízmelegítést, amivel jelentős összeget takaríthatunk meg.

* Fontosnak tartják, hogy a falvakban is legyen aktív sportélet.

— A nyáron kézilabdatábort tartottunk Törökfaluban. A nagy érdeklődésre való tekintettel egy Adáról érkező edző heti két alkalommal foglalkozik a negyven fiatallal. A jövőben egy utánpótlásbázist lehetne kialakítani Törökfaluban.

* Alig kezdődött el az év, de Ada már több fontos sporteseményen is túl van.

— Törökkanizsai sikerrel ért véget a harmincegy csapat részvételével megtartott Balog Béla Kispályás Labdarúgó-emléktorna. A végéhez közeledik a még tavaly rajtolt Fausto-liga, mely legalább kétszáz községbeli személyt mozgatott meg. Sokan érdeklődnek a Sportcsillagok estje iránt, melynek legutóbbi vendége Nagypál Tibor labdarúgó volt.

* Milyen terveik vannak a 2015-re?

— A Műszaki Középiskolával karöltve ingyenes sportolási lehetőséget szeretnénk nyújtani azoknak a középiskolásoknak, akik nem sportolnak versenyszerűen. Az elképzelések szerint öt sportágban: labdarúgásban, kézilabdában, sakkban, asztaliteniszben és birkózásban próbálhatnák ki magukat az érdeklődők. A foglalkozásokat öt napra osztanánk szét, a kluboknak kellene edzőről gondoskodniuk. Az időjárás jobbra fordulásával reményeink szerint az úszás is a választható sportágak közé fog kerülni. Februárban indul a próbaüzem, a tanév végén levonjuk a szükséges következtetéseket, és az érdeklődéstől függően szeptembertől újabb sportágak is bekerülhetnek a programba, illetve újabb iskolák bevonása is elképzelhető. Célunk, hogy a versenysporton kívül a tömeg- és az iskolai sport is fejlődjön, hogy minél több embert mozgassunk meg a sport által — fejezte be az elmúlt év értékelését, és az idei tervek ismertetését Körtvélyesi Tícián.

Szeretne értesülni, ha új cikk jelenik meg A Pálya Széléről rovatunkban? Iratkozzon fel értesítőnkre!
E-mailben értesíteni fogjuk Önt az új cikkekről. Feliratkozáshoz kérjük adja meg a nevét és az e-mail címét.
Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Részletek mutatása" gombra olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..