home 2024. április 19., Emma napja
Online előfizetés
A zentai Fekete Szemek
Tóth Lívia
2009.03.18.
LXIV. évf. 11. szám
A zentai Fekete Szemek

Egeresi Sándorral a Tartományi KépviselőházbanHosszabb előkészület után 2007 novemberében jegyezték be hivatalosan a zentai Kali Jakh (Fekete Szemek) Roma Polgári Egyesülést, melynek vezetője Kolompár György, a közgyűlés elnökének feladatát pedig Maros Antal látja el. A múlt év végén, tevék...

Egeresi Sándorral a Tartományi Képviselőházban

Hosszabb előkészület után 2007 novemberében jegyezték be hivatalosan a zentai Kali Jakh (Fekete Szemek) Roma Polgári Egyesülést, melynek vezetője Kolompár György, a közgyűlés elnökének feladatát pedig Maros Antal látja el. A múlt év végén, tevékenységük első évfordulóján, évi közgyűlést tartottak, melyen a Caritas jóvoltából több mint nyolcvan karácsonyi csomagot osztottak ki. Az eseményt a civil szervezet szavalói és táncosai tették ünnepélyesebbé. A Tartományi Képviselőház legutóbbi nyílt napjára meghívást kaptak a községben élő roma iskolás gyermekek is, akiknek ez a látogatás nagy élményt jelentett. A felsoroltakon kívül vannak már megnyert és folyamatban lévő pályázataik is, de az évek vagy talán évtizedek hosszú során át felgyülemlett gondokat, bajokat, és nem utolsósorban a hátrányos megkülönböztetést, vagy inkább a közömbösséget, amely a közösség iránt megnyilvánul, ilyen rövid idő alatt lehetetlen leküzdeni. Erről beszélgettünk Kolompár Györggyel otthonában, ahova elkísért bennünket Petrovity Elvira községi roma koordinátor is.
- Nagyon nehéz ebben a mai világban így élni. Nagy a szegénység, munka nincs. Ha volna munka, akkor másként élnének a romák is. Én már a községhez is folyamodtam a kéréssel, hogy adjanak a romáknak közmunkát, utcasöprést vagy valami hasonlót, mert akkor könnyebben kifizethetnék a villany- és a vízszámlájukat - mondja Kolompár György. - Közöttünk is vannak sokan, akik szeretnének kikapaszkodni ebből a helyzetből, jobb életet akarnak teremteni a gyerekeiknek, unokáiknak. Már sokan belátják, hogy iskoláztatni kell a gyerekeket, mert a szegénységet csak tanulással lehet leküzdeni. Csakhogy az iskolában fizetni kell, nagyon sokba kerülnek a könyvek, a füzetek, az uzsonna, a szociális segélyből élő családok, ahol több iskolás gyerek is van, nem győzik a költségeket. Ha látnák, hogy valaki áll mellettük, felkarolja őket, akkor hamarabb akarnának változtatni a sorsukon.
Petrovity Elvira rábólint a hallottakra, és megerősíti, hogy számukra valóban a tanszerek beszerzése jelenti a legnagyobb problémát, habár úgy tudják, más községekben ezt a kérdést már sikerült megoldani.
Maros Antal szerint nagy gondot jelent, hogy az a városrész, amelyen belül a romák lakhelye, a Keceli telep is található, nincs legalizálva.
- Ez nemcsak a romákat érinti, hiszen rajtuk kívül mások is élnek ebben a városrészben. A roma szervezet kérelmére erre a célra az idei költségvetésből jóváhagytak másfél millió dinárt, ami kezdetnek elég, mert az illetékes minisztériumnak is vannak eszközei erre a célra. Sajnos, elég nagy ellenállásba ütközünk egyes vezetők részéről is, pedig szükség van a pozitív diszkriminációra, hogy ez a közösség tovább tudjon lépni. Az említettek bizonyára még egyszer sem jártak itt a telepen, és nem is akarnak kijönni - ők tudják, miért. Szervezetünk egyébként kemény harcot vív annak érdekében, hogy teljesíteni tudja a nemzetközi pályázatban vállalt kötelezettségét. Nem szeretnénk, ha a pénzt önhibánkon kívül vissza kellene juttatni az adományozónak.
Tartományi forrásból sikerült 30 ezer dinárt szereznünk, ebből számítógépet vásárolunk majd. A felszerelést egyelőre az elnök házában helyezzük el, ő ugyanis szívesen látja az érdeklődő gyerekeket, de a szüleiket is. Sőt, megígérte, ha sikerül még néhány számítógépet szereznünk, akkor kiüríti az egyik szobáját, és a szervezet rendelkezésére bocsátja. Ugyanakkor felkérjük mindazokat a zentaiakat, illetve községbelieket, akik új számítógépet óhajtanak vásárolni, hogy a régi, elavult gépüket ne dobják ki, inkább ajándékozzák oda az egyesületnek. Felajánlásaikat a 064/2526411-es mobilszámra várjuk. Egyfajta ablakot nyitnánk a romák számára, hogy ők is kitekinthessenek a világba. Hadd mondjam el még, hogy a szervezet keretében megalakult egy tánccsoport, valamint az irodalmi csoport csírája is látható már. Ha valaki bővebben is tájékozódni akar a munkánkról, keresse fel honlapunkat a www. kalijakh.iz.rs címen.
- Egy év alatt sokat elértünk - folytatja Kolompár György. - Az önkormányzattal közösen játszóteret alakítottunk ki a telepen, volt már két fellépésünk, van sikeres pályázatunk is. Nyertünk 500 ezer dinárt, amiből több házba bevezethetjük a vizet és beköttetjük az áramot. Más téren is megpróbáljuk érvényesíteni a jogainkat. Szeretnénk egy székházat vagy legalább egy irodát, ahol összejöhetnénk, foglalkozhatnánk a gyerekeinkkel. Legalább Elvirának kellene egy munkahelyet teremteni. Én megértettem, miért van szükség a civil szervezetre, de jó lenne, ha mások is mellénk állnának, mert akkor könnyebben haladnánk. Azon dolgozom, hogy a romák kimásszanak a sárból, piszokból, de kellene a segítség, mert sokszor nem tudom, melyik ajtón kopogtassak.

Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..