A vörös sárkány tündöklése

A vörös sárkány tündöklése

Évtizedek óta különös gazdasági kapcsolat van az Egyesült Államok és Kína között. A múltbéli hihetetlen mértékű különbségek immár kiegyenlítődtek, sőt a „vörös sárkány” kezdi felfalni Amerikát. A két ország közötti kereskedelmi és pénzügyi függőség napjainkban már folyamatosan jelen van.

Véget nem érő növekedési periódus?

Évtizedek óta különös gazdasági kapcsolat van az Egyesült Államok és Kína között. A múltbéli hihetetlen mértékű különbségek immár kiegyenlítődtek, sőt a „vörös sárkány” kezdi felfalni Amerikát. A két ország közötti kereskedelmi és pénzügyi függőség napjainkban már folyamatosan jelen van. Az USA-nak jelenleg Kína a második legnagyobb kereskedelmi partnere, ha az importot vesszünk figyelembe. Nem véletlen tehát, hogy Kínában halmozódott fel a világ legnagyobb dollártartaléka, főleg amerikai államkötvényekben. Az Egyesült Államok hosszú ideje nem tud versenyre kelni a kínai munkaerőpiaccal, a bérszintekkel és főként az elképesztő termelékenységgel. A kínai áruk ugyanis annyival olcsóbbak, hogy az Egyesült Államok területén levő cégek képtelenek hasonlóan alacsony áron kínálni portékájukat. Ráadásul a kínai termékek manapság már egyre inkább megfelelnek az amerikai tömegfogyasztás igényeinek (a rafinált kínaiak ugyanis az USA-ba nem a silány, kelet-európai piacra szánt árujukat küldik), az utóbbi évek folyamán sokat javult a minőségük, és számtalan területen kiszorítják az amerikai cégeket. Kína a világgazdasági és politikai súlyának növekedését egy rendkívül hosszú növekedési periódusnak köszönheti. A fejlődés üteme folyamatosan világrekordokat döntöget, és mértékét jól jelzi, hogy még a kínai kormány is alig képes lépést tartani vele. A kistelepülésekről, kisvárosokból és a mezőgazdaságból a városokba áramló hatalmas tömegeket a kormány szinte képtelen foglalkoztatni. Ennek következtében Kínában is elképesztő mértékben nyílik szét az úgynevezett társadalmi olló. Az utóbbi években rendkívül nagy anyagi különbségek alakultak ki a társadalomban. Mindez a jövőben nagy veszéllyel fenyegetheti a világ legdinamikusabban fejlődő országának társadalmi békéjét. A kockázatokat figyelembe véve a kínai kormány egyébként már jó ideje új gazdaságpolitikai utat keres. A kínai vezetőség szeretné meghúzni a gyeplőt, ezért nagyon óvatos a belső fogyasztás mértékének emelésében. Ha ugyanis minden társadalmi réteg egyszerre válik nagyfogyasztóvá, illetve mindenki igényei egyszerre növekednek, akkor könnyen összeomolhat a világhatalom.

A világgazdaság új értékrendje

A Kína és az Egyesült Államok közötti kétoldalú gyakorlati együttműködés továbbra is fokozódik, egyúttal a bizalmatlanság is egyre nő. Ennek a macska-egér játéknak természetesen történelmi gyökerei vannak. A II. világháború után az amerikaiak a kínai nemzeti pártot támogatták a kommunistákkal szemben. A Kínai Köztársaság megalakulásával egy új front jött létre a két világhatalom között. Természetesen évtizedekig csak az Egyesült Államok számított valódi világhatalomnak. Kína sokáig rendkívül el volt maradva, de az erős és a nagy létszámú hadereje mindig is fenyegetően hatott a nyugati világ számára. A Szovjetunióval fenntartott kapcsolata szintén folyamatosan nehezítette az Egyesült Államokkal való viszonyát. A hatvanas évektől azonban Kína és a Szovjetunió kapcsolata fokozatosan romlott, miközben Kína és az Egyesült Államok kormányai szorosabbra fűzték a viszonyukat. A nyolcvanas évektől Kína egyre inkább belefolyt a nemzetközi kereskedelembe. Ennek ütemét és mértékét napjainkban tapasztaljuk. Most már tudjuk, hogy az újszerű gazdasági fordulat hosszú távon rendkívül kifizetődő volt Kína számára. Sokak szerint az újraformálódó világrendben immár a kínaiaké a vezető szerep. Kínán kívül az elkövetkező évtizedekben Oroszország, India és talán Brazília határozhatja meg a világgazdaság értékrendjét. A nyugati hatalmak közül a jövőben csupán az Egyesült Államok képes némileg lépést tartani a felsorolt államokkal, de az amerikaiak szerepe is egyértelműen háttérbe szorul. Nem véletlen, hogy az amerikai kormány új alapra szeretné helyezni a viszonyát Kínával. Barack Obama évek óta a két nagyhatalom közti újfajta kapcsolat felépítésének szükségességét emlegeti. Bár a kínai kormány is ugyanezt hangsúlyozza, már egy ideje jól érzékeli a másik fél, a jelenlegi partner, az egykori ellenség, vagyis az Egyesült Államok gazdasági kiszolgáltatottságát. Amerika a hatalmas államadóssága ellenére azonban egyelőre nem megy csődbe, mindezt főként az elképesztő mértékű pénzkibocsátásának köszönheti. Emellett egységes gazdaságpolitikája és egykori világhatalmi hitele tartja még játékban.

Szeretne értesülni, ha új cikk jelenik meg rovatunkban? Iratkozzon fel értesítőnkre!

E-mailben értesíteni fogjuk Önt az új cikkekről. Feliratkozáshoz kérjük adja meg a nevét és az e-mail címét.

Hozzászólások

Kapcsolódó cikkek

A vörös sárkány tündöklése
  • Sass László
  • 2016.09.19.
  • LXXI. évfolyam 37. szám
A vörös sárkány tündöklése
  • dr. Német László SVD, nagybecskereki püspök
  • 2016.09.12.
  • LXXI. évfolyam 36. szám
Facebook

Támogatóink