home 2024. április 18., Andrea napja
Online előfizetés
A világ leggyorsabban fejlődő sportja Szabadkán is népszerű
Cérna Lenke
2017.08.24.
LXXII. évf. 33. szám
A világ leggyorsabban fejlődő sportja Szabadkán is népszerű

Utcaharcnak indult, ketrecharc lett belőle. Az MMA, vagyis a legkeményebbnek tartott küzdősport Szabadkán is kipróbálható. A kilencvenperces órákra meglepetésemre lányok és gyerekek is járnak.

A szabadkai küzdősportközpontban Ötvös Attila, az MMA (Mixed Martial Arts, azaz kevert harcművészetek) oktatója fogadott. Mielőtt betekintettünk volna az edzés folyamatába, meg szerettem volna tudni, valójában mitől olyan kemény ez a mozgásforma.

— Az MMA-nak van egy sötét múltja. Ez a sportág utcai harcokból ered, melyekben nem voltak szabályok, ezért gyakran csúnyán értek véget. Később viszont mindezt egy szabályrendszerbe csomagolták, és ketrecharc elnevezéssel egy új sportot hoztak létre, mely rohamosan fejlődött, és végül elnyerte a mai formáját. Most már ringben kerül sor a versenyekre, bírók felügyeletével.

Az MMA nagyon összetett, minden küzdősportból van benne valami, ezért hosszú időbe telik elsajátítani — tudtam meg az edzőtől.

— Itt van például a birkózás, melyből a jó fogásokat lehet eltanulni, aztán a boksz a maga ütőtechnikáival, a kick-box az ütésekkel és a rúgásokkal, emellett pedig dzsúdó- és birkózódobásokkal, valamint dzsiudzsicurúgásokkal is lehet fokozni a harcot, mely még a földön sem ér véget. A padlón hatékony ütésekkel, fojtásokkal és törésekkel lehet befejezni a mérkőzést — magyarázta a szabályokat Attila. Miután látta, hogy egy kissé megriadva figyelek, megnyugtatott: a törések és a fojtások nem valódiak. Ezek csak fájdalmat okoznak az ellenfélnek, ami arra készteti őt, hogy adja fel a meccset.

— Az órákon erőteljes kardió edzés folyik: bokszzsákokat ütünk, megtanulunk rúgni és fogásokkal nyerő pozícióba kerülni. Mindemellett köredzéseket és erőnléti gyakorlatokat is végzünk — folytatta Attila, majd hozzátette, senkinek sem kötelező ringbe szállni, és verekedni. Azt is elmondta, hogy vannak kezdő és haladó csoportok is, ezért az is bátran jelentkezhet, aki még sosem próbált ki semmilyen küzdősportot. Hamarosan elkezdenek különórákat tartani a gyerekek számára, hiszen ötévesek is vannak a csoportban. A jelenlegi legidősebb tag ötvenöt éves. Ami számomra a legmeglepőbb: a lányokat sem riasztja el az effajta kemény mozgás. A számuk hétről hétre emelkedik. Beszélgetőtársam szerint viszont nincs ebben semmi meglepő, hiszen az MMA nem a verekedésről, hanem sokkal inkább a tapasztalatszerzésről szól.

— Én megtanultam győzni, veszíteni, illetve dolgozni is, azaz munkát beletenni valamibe, amiből később önbizalmat adó eredmények születtek — monda Attila, majd kiemelte: ez az edzésforma fegyelemre nevel. Ennek kapcsán arra is kitért, hogy a fegyelem nemcsak adottság, de elvárás is a részéről. Aki részt vesz az edzésein, az a tudását nem alkalmazhatja utcai verekedés indítványozására, csupán önvédelemre — szögezte le Attila.

Az MMA a világ leggyorsabban fejlődő sportja. Hihetetlen tempóban gyarapszik a követői száma. A tévében még a baseball nézettségét is felülmúlja. Nem véletlen tehát, hogy egyre többen szeretnék kipróbálni. Szabadkán, a Zentai út 71. alatt (a Mladost gyárnál) van erre lehetőség, méghozzá minden kedden, csütörtökön és szombaton, 19 órától. Amit magunkkal kell vinnünk: kényelmes rövidnadrág, póló és elszántság.

Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..