home 2024. március 29., Auguszta napja
Online előfizetés
A véradás előnyei
Rencsényi Elvira
2015.06.10.
LXX. évf. 23. szám
A véradás előnyei

Sokan bizalmatlanok az önkéntes véradást illetőleg: úgy gondolják, nem kerül „jó kezekbe” a vérük, hanem azt bizonyos személyek inkább értékesítik, mint hogy az arra rászorulóknak adják. Pedig minden intézményben, ahol vérátömlesztési osztály működik, pontos nyilvántartást vezetnek minden véradóról, a levett vérmennyiségről és a felhasználásról.

Megint mások nem gondolnak bele, hogy véradással nemcsak három emberéletet menthetnek meg, hanem a saját egészségükért is sokat tehetnek, hiszen a véradásnak a segítségnyújtáson kívül jelentős előnyei is vannak.

Június 14-én az önkéntes véradók világnapját ünnepeljük. A nap célja, hogy emlékeztessen a véradás és a felelősségtudat, a segítőkészség fontosságára.

Ne féljünk tőle!

A véradás sokak számára ijesztő lehet. Fontos, hogy fekve vagy félig ülő helyzetben, rögzített karból vegyék le a vért. Ha feszültek vagyunk, félünk, a vérünk akár be is sűrűsödhet, ezért egy kislabda tenyérben való nyomkodása serkentheti a véráramlást. Az érbe helyezett tű vastagabb az átlagosnál, de ez sem kell, hogy megijesszen bennünket. Amikor belénk szúrják, semmivel sem erősebb a fájdalom, mint egy egyszerű vérvételnél. Koncentráljunk, és igyekezzünk higgadtak maradni. Egy alkalommal legfeljebb 4-4,5 dl vért adhatunk, a hölgyek négy-, a férfiak háromhavonta.

Milyen előnyökkel jár?

Minden vérvételt egy orvosi kontrollvizsgálat előz meg, mely olyan alapos, hogy megfelel egy félévi orvosi rutinellenőrzésnek. Meghallgatják a szívet, a tüdőt, vérnyomást mérnek. Egyetlen csepp vérből megállapítható, hogy vérszegények vagyunk-e, illetve hogy milyen a vércsoportunk. Ha az orvos nem talált semmilyen kizáró tényezőt, ha a vérnyomásunk megfelelő, és ha van elegendő vas a vérünkben, alkalmasak vagyunk a véradásra.  

A levett vérből kimutatják továbbá, ha valaki AIDS-es, Hepatitis B- vagy C-fertőzése (vírusos májgyulladása) van, esetleg szifiliszes. Ha ezek közül bármelyik fertőzést észlelik, három héten belül értesítik a véradót, és berendelik egy alaposabb kivizsgálásra. Ezek ugyanis olyan betegségek, amelyekre egyébként nem sokan gyanakszanak, sőt az orvos is csak indokolt esetben ír elő ilyen vizsgálatokat.

A vashiány vagy a vérszegénység igen gyakori gond, mely leginkább szintén a véradás során merül fel. A vashiány fejlődési zavarokhoz, szív- és érrendszeri megbetegedésekhez vezethet, illetve akár a koraszülés előidézője is lehet. Ennek ellenkezője a túlságosan magas vasszint, melynek következtében a vér besűrűsödik, oxidációs folyamatok indulnak el, a vörösvértestek pedig deformálódnak. A vasionok a májban lerakódva mérgezést okozhatnak, ezáltal súlyosan károsítva a májat. A magas vasszint összefüggésbe hozható a daganatos betegségek kialakulásával is.

A rendszeres véradás nemcsak csökkenti a vérben lévő vas szintjét, hanem serkenti a csontvelő megújulását is, azaz friss vörösvértestek képződnek. Azok között, akik rendszeresen (legalább félévente) adnak vért, 88%-kal csökken a szívinfarktus és a szélütés kockázata.

Legyünk véradók!

Ne ódzkodjunk a véradástól, mert nem csupán mások életét menthetjük meg, hanem a saját egészségünkért is sokat tehetünk! Emellett nem elhanyagolható az sem, hogy Szerbiában bizonyos előnyökkel jár, ha önkéntes véradók vagyunk. Talán kevesen tudják, de a véradónak nem kell a kerületi orvosi rendelőben órákig sorakoznia, elég, ha bejelentkezik a kórház vérátömlesztő osztályára, ahol a recept felírásától kezdve a szükséges vizsgálatokig mindent elvégeznek, sőt az ott kapott beutalóval soron kívül bejuthatunk a szakorvosi rendelésekre is. A véradók ezenkívül nem fizetnek hozzájárulást bizonyos vizsgálatok alkalmával, valamint több gyógyszerhez is ingyen hozzájuthatnak. Használjuk ki ezeket az előnyöket, és legyünk önkéntes véradók!

Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..