A város széléről a világhírnévig (3.)
Tóth Tibor
2020.09.23.
LXXV. évf. 38. szám
A város széléről a világhírnévig (3.)

Zenta évtizedekre visszamenőleg kitűnő birkózókat adott az országnak. A ’80-as évek egyik meghatározó birkózója Szabó Palóc Nándor volt, aki kivételes tehetségének és hatalmas munkabírásának köszönhetően a város széléről indulva jutott el a világhírnévig. Szőnyegre lépett az 1988. évi szöuli és az 1992. évi barcelonai olimpián. Ott kellett volna lennie az 1984-beli Los Angeles-i játékokon is, ám azt a Vlado Lisjakot vitték ki helyette, akit korábban már többször legyőzött. A petrinjei birkózó megnyerte az olimpiát, amiről Nándor a rádióból értesült. Az 1987. év az egyik legsikeresebb volt számára, hiszen a franciaországi Clermont-Ferrand-ban ezüstérmet szerzett a világbajnokságon, és megnyerte a Szíriában rendezett földközi-tengeri játékokat. Szabó Palóc Nándorral zentai otthonában, a kellemes hűvöst nyújtó teraszon beszélgettem.

* 1997-ben az olaszországi Bariban harminchét évesen újra megnyerted a földközi-tengeri játékokat.

— Akkoriban Branislav Piperski volt a szövetségi kapitány, én pedig klubedzőként dolgoztam, valamint a csapatnak birkóztam. Példámmal lelkesítettem birkózóimat, hogy kellő kitartással még harminchét évesen is le lehet győzni az ellenfeleket. Amikor elkezdtem foglalkozni a gyerekekkel, és egy-egy fogást mutattam nekik, akkor kétkedve néztek rám, hittek is nekem, meg nem is. Amikor viszont mindezt a gyakorlatban is megmutattam, akkor meggyőződtek a mondandóm helyességéről. A szövetségi kapitány a két kupaverseny és az országos bajnokság alapján hirdette ki a keretet, én pedig mindhárom versenyt megnyertem a 69 kilogrammos kategóriában. A földközi-tengeri játékokra nem akartam elutazni. Nem álltam olyan jól anyagilag, hogy tíz napot Bariban töltsek. Titkárunktól kaptam 200 márkát, ez akkoriban jelentős összegnek számított, az útlevelembe beleütötték az olasz vízumot, és utazhattam a versenyre. Egy érem megszerzésében mindenképp reménykedtem. Legyőztem azt a spanyolt, aki Repkával éremért birkózott a világbajnokságon, majd levertem a görög és az algériai birkózót is, a döntőben pedig egy bolgár származású török várt rám. A török 1000 dollárt kínált, hogy adjam el neki a meccset. Mivel én voltam az első döntős a küldöttségből, az olimpiai bizottság vezetői kijöttek a csarnokba megtekinteni a mérkőzést. Végül 2:1-re nyertem, és újabb mediterrán bajnoki címet szereztem. Az 1000 dollár nagyon jól jött volna, de pályafutásom alatt egyetlen meccset sem adtam el. A pénz nem minden. A Bariban szerzett aranyért semmit sem kaptam, azt mondták, már túl öreg vagyok ahhoz.

* Csapatban és egyéniben hányszor nyerted meg a jugoszláv bajnokságot?

— Az 1982/83-as és az 1983/84-es bajnokságban a Zentával nyertem két csapatbajnokságot. Ilyen csapat többé nem lesz Zentán, kizárólag helybeli birkózókból állt. 1993-ban még egy bajnoki címet nyertem a nagybecskereki Proleterrel. Az egyéni országos felnőttbajnokságon tizenegy alkalommal diadalmaskodtam, ebből nyolcszor a Nagy-Jugoszláviában lettem első. Emellett háromszor Vajdaságban is a legjobbnak bizonyultam.

* Mikor fejezted be az aktív pályafutásod?

— 2004-ben negyvennégy évesen egy idényben besegítettem a šabaci klubnak, mivel a zentaiban már nem volt helyem. Négy meccset birkóztam Šabacon, ebből kettőt nyertem, kettőt pedig az aktuális válogatott kerettagok ellen 1-2 ponttal elveszítettem. Mindig azt mondtam, ha jön egy fiatal, és engem úgy rendesen eltamburál, akkor többet nem lépek szőnyegre. Negyvenhárom évesen még zentai színekben vajdasági bajnokságot nyertem, 2005-ben pedig negyedszer is veterán világbajnok lettem.

* Edzői pályafutásod alatt számtalan kiváló birkózó került ki a kezeid közül.

— Zentán egy ideig a serdülőkkel és az ifikkel foglalkoztam, ez a korosztály morzsolódik le a leggyorsabban. Több ügyes gyerekkel dolgoztam, akiből nem lett akkora birkózó, amekkora lehetett volna. Részemről megvolt a jóakarat, hogy ezek a gyerekek legalább olyan sikeresek legyenek, mint én, vagy még nálam is eredményesebbek. A serdülő-világbajnokságon bronzérmes Futó Norbert edzői pályafutásom egyik legnagyobb birkózója volt, ekkora tehetség százévente születik. A másik ilyen a szabadkai Davor Štefanek, akinek szintén segítettem a válogatottban, amikor ifi világbajnok volt, és kétszer bronzot nyert az ifi Eb-n. Futóban sokkal több volt, mint amennyit sikerült kihozni belőle. Amikor valamit tanácsoltam neki, akkor hatan egészen mást állítottak. Mindig könnyebb valakit a munkáról le-, mint rábeszélni. Rajtuk kívül dolgoztam többek között az ifi Eb-n és vb-n egyaránt bronzérmes Benkó Róberttal, de említhetem Frísz Krisztiánt is, aki a 2002. évi szabadkai junior-Európa-bajnokságon bronzérmet nyert.

* Miben tér el a mai birkózás attól a birkózástól, amikor még te is a szőnyegen harcoltál?

— Erre a kérdésre nehéz válaszolni, mert mindenki a maga idejét dicséri. A birkózás elveszítette azt a varázsát, amelyért valamikor annyira szerették és űzték. Nem véletlenül vették le majdnem az olimpia műsoráról. Mi nyíltabban birkóztunk, több lehetőség volt a fogásra, ellenfogásra, kontrára. A mai birkózás korántsem olyan látványos, élvezetes, mint amilyen a mi időnkben volt. A legnagyobb probléma a felfogásból ered. Nekünk mindig azt tanácsolták, hogy: Fiam, birkózz! Ha az ellenfél 10 pontot nyer, te szerezz 12-t! A pontokban gazdag meccsek különféle fogásokban bővelkednek, ami még annak a nézőnek is élvezetes, aki először lát birkózást. Ma ott tart a sportág, hogy gyakran az egész mérkőzésen mindössze 1 pont születik. Egyetlen fogás nélkül is világbajnokká lehet válni. Soha nem mondanám azt a gyereknek, hogy ne csináljon semmit. Dobja el egyszer, majd még egyszer, tusolja be, fejezze be a mérkőzést! Az a birkózó, aki 1:0-ra veri ellenfeleit, és ugyanilyen arányban kap ki tőlük, nem élvezi a sportot. Ő szenved a gyengébbekkel, az erősek pedig vele. Ha színesen birkózol, végrehajtasz néhány 2-3 pontos dobást, akkor örül a lelked, tapsolnak a nézők.

* Mennyire nehéz a sikerhez vezető út?

— Kitartónak kell lenni, a munkától nem szabad félni, bátran be kell vállalni. Attól, hogy a sportoló megcsinálja azt, amit az edző kér, esetleg még hozzá is tesz valamennyit, még nem lesz nagy versenyző. Rengeteg függ a formaidőzítéstől, a szerencsétől. Több birkózó öt-hat alkalommal nyert világbajnokságot, de az olimpiai érmet sehogyan sem tudta megszerezni.

* Követed a hazai birkózóéletet. Lesznek-e a jövőben hozzátok vagy a jelen birkózóihoz hasonló bajnokaink?

— Ezt nagyon nehéz megjósolni, mivel bármikor kiugorhat valaki, aki eddig nem képviselt jelentősebb erőt. Tehetségekben nincs hiány. Nem szabad senkiből időnap előtt bajnokot csinálni. Ebben az esetben a birkózó könnyen elveszítheti a motivációt, és nem biztos, hogy képes lesz elérni a célját. A jelenlegi birkózók közül Frísz, Štefanek és Maksimović lassan pályafutásuk végéhez érnek, szerintem már nincs több bennük. A fiatalabbak közül itt vannak a Nemes ikrek, Viktor és Máté, bennük még van tartalék. Véleményem szerint Máté mellé jobban oda kellene állni, akkor még sikeresebb lenne. Ő könnyebben belenyugszik a vereségbe, Viktor teljesen más, nyerőbb típus. Mindketten még több éven át képesek ilyen magas szinten űzni a sportágat. Utánuk viszont elég nagy szakadék tátong. Ezért a klubokat, a szövetséget, a szakembereket lehetne okolni, de nem vagyok abban a pozícióban, hogy erről bármit is mondjak, és egyébként is hosszú téma lenne. Lehet csodát csinálni, ha valaki két-három éven át odafigyel, és keményen dolgozik. Horváth Pista bácsi azt mondta a versenyzőknek, ha a másnapi edzés előtti estén megisznak egy sört, az olyan, mintha két napot nem edzettek volna. Ebben talán nincs semmi, de a fiatalokat valahogy meg kellett fogni. Ma is rá kellene valahogy vezetni őket arra, hogy sportéletet folytassanak — fejezte be a beszélgetést Szabó Palóc Nándor.

(Vége)

Fényképezte: Tóth Tibor

Szeretne értesülni, ha új cikk jelenik meg A Pálya Széléről rovatunkban? Iratkozzon fel értesítőnkre!
E-mailben értesíteni fogjuk Önt az új cikkekről. Feliratkozáshoz kérjük adja meg a nevét és az e-mail címét.
Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Részletek mutatása" gombra olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..