home 2024. április 20., Tivadar napja
Online előfizetés
A tuberkulózis
(Forrás: informed.hu, tudokozpont.hu)
2015.03.18.
LXX. évf. 11. szám
A tuberkulózis

A tuberkulózis vagy elterjedt nevén tbc olyan idült fertőző betegség, amelyet baktérium okoz (Mycobacterium tuberculosis). A kórokozó köhögés során jut át egyik emberről a másikra, de a fertőzött állat tejének fogyasztása is veszélyes lehet. A szervezet immunállapotától függően a betegség alakulásának több állomása van.

A bejutott baktériumok elakadnak a legközelebbi nyirokcsomókban, és ha a szervezet védekezőképessége jó, akkor ott betokosodnak, a nyirokcsomó elmeszesedik, gümő képződik. Ha az immunrendszer legyengül, például más betegségek, alkoholizmus vagy időskor miatt, akkor a baktériumok kiszabadulhatnak a tokból, és a köpettel a külvilágba jutnak. A környezetben élők ilyen módon fertőződhetnek meg. Előfordul, hogy a tbc-baktérium elárasztja az egész szervezetet — az agyvelőt, a vesét, a tüdőt, a csontvelőt —, és súlyos kórképhez, gyakran halálhoz vezet.

Tünetei és szövődményei

Eleinte előfordul, hogy a fertőzött személy egyszerűen nem érzi jól magát, vagy köhögésre panaszkodik, ezt azonban gyakran a dohányzásnak vagy egy nemrégiben elszenvedett influenzának tulajdonítják. Reggelente a köhögéssel kis mennyiségű zöldes vagy sárgás köpetet üríthet. A köpet mennyisége a betegség előrehaladtával általában növekszik, alkalomadtán vérrel is keveredhet — nagy mennyiségű vér ürítése azonban csak ritkán fordul elő.

Az egyik leggyakoribb tünet: a beteg éjszaka arra ébred, hogy nagy mennyiségű hideg verejtékben úszik, és pizsamát vagy még ágyneműt is kell cserélnie. Az izzadás eme típusát a beteg által nem érzékelt hőemelkedés csökkenése okozza. Nehéz légzés utalhat rá, hogy a mellüregbe levegő vagy folyadék jutott. A diagnózist általában nehéz felállítani, de a tapasztalt orvosok a fenti kórképet eleve tuberkulózisként kezelik, mivel ellenkező esetben a fertőzések mintegy felénél a tüdőbe vagy a többi szervbe teljesen szétterjedt tuberkulotikus betegséggé fejlődhet. Egy kezdődő tbc-fertőzés során a baktériumok a tüdőelváltozás helyétől az elvezető nyirokcsomókba vándorolnak. Ha a szervezet természetes védekezőrendszere képes megállítani a fertőzést, a betegség nem terjed tovább, a baktériumok alvó állapotba kerülnek. Gyermekeknél azonban ezek a nyirokcsomók úgy megnövekedhetnek, hogy összenyomják a hörgőket, ezáltal tartós, elhúzódó köhögést vagy éppen a tüdőszövet összeesését okozzák. A baktériumok néha a nyirokutakon felfelé haladva megnagyobbodott nyirokcsomók csoportját hozzák létre. Az ilyen nyirokcsomók fertőzése átjuthat a bőrön, és ezen a helyen genny ürülhet.

A tuberkulózis a tüdőn kívül egyéb szerveket is érinthet, például a vesét, a szívet, férfiaknál a prosztatát, nőknél a petefészket és a petevezetéket, a húgyhólyagot, az ízületeket és a bőrt is.

Kezelése

Az idejében felismert fertőzés, betegség hatékonyan kezelhető, sőt antibiotikumokkal, úgynevezett antituberkulotikumokkal akár teljes gyógyulást is el lehet érni. A kezelés során egyszerre több antibiotikumot alkalmaznak, hogy a kórokozó ne váljon rezisztenssé az alkalmazott gyógyszerrel szemben. Mivel a tuberkulózis lassan szaporodó kórokozóinak teljes kiirtása sok időt vesz igénybe, a beteget hónapokig kell kezelni. Ha a páciens szigorúan betartja az előírásokat, a beteg tüdőrészeket eltávolító sebészi beavatkozásra minden bizonnyal nem lesz szükség. Tartós kezeléssel a betegség kiújulásának esélye is minimálisra csökkenthető.

Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..