home 2024. március 28., Gedeon napja
Online előfizetés
A további visszaélésekre is fény fog derülni!
LACKÓ VARJÚ Sára
2014.01.15.
LXIX. évf. 3. szám
A további visszaélésekre is fény fog derülni!

Maglai Jenő, Szabadka polgármestere bűnvádi feljelentést tett a belügyi szerveknél ismeretlen elkövető ellen a Köztisztasági Közvállalatban történt súlyos visszaélések miatt, melyekre az elmúlt két évben került sor — az Állami Számvevőszék jelentése szerint. A 120 oldalas revizori beszámoló számos törvénytelenségre derít fényt: hamisításra, szervezett bűnözésre, a közvagyon magáncélú felhasználására, túlszámlázásra, kettős könyvelésre, sikkasztásre és lopásra.

Az Alapfokú Ügyészég vizsgálja ki az elkövetett bűncselekményeket, és deríti ki, hogy kik a tettesek.

A polgármester sajtótájékoztatón mondta el, hogy véleménye szerint nemcsak az egykori igazgató, Vladimir Dragin vonható felelősségre, hanem azok a befolyásos személyek is, akik utasításokat adtak neki. A közvállalat a tavalyi évben is rendkívül nagy adósságot halmozott fel, 2012-ben ez az összeg már a 100 millió dinárt is meghaladta. A közvállalat éves működési tervéről szóló napirendi pont elfogadása kapcsán a polgármester azt nyilatkozta, hogy az egész képviselő-testületet becsapták.

— A Köztisztasági Közvállalat jelentésében az állt, hogy 65 millió dináros hiánnyal zárta a 2012. évet, most pedig kiderült, hogy több mint 100 millió dináros vesztesége volt. Ez azt engedi feltételezni, hogy 35 millió dinárról hamis adatokat tüntettek fel — hangzott el a többi közt a sajtótájékoztatón.

A többletkiadásokat és a tartozást az önkormányzat költségvetéséből kell fedezni. A vállalat a téli időszakra mintegy 1000 tonna szóróanyagot vásárolt, mely be sem jutott a vállalatba, a kiadásokat pedig kötélre, sprayre, kesztyűre és más termékekre könyvelték el. Annak is fennáll a gyanúja, hogy nem a vállalat kötelékében ténykedő személyek több száz liter üzemanyagot vásároltak az említett vállalat számlájára. A cégnek 38 kilométernyi út mentén kellett volna szélvédősávot kialakítania, ennek azonban még 10 százaléka sem valósult meg. Ez 10 millió dinár eltűnését „eredményezte”. A városnak ezt az összeget kamatostól vissza kell fizetnie a befektetőnek, azaz a tartománynak. Emellett a vállalat közbeszerzési eljárások nélkül kötött meg szerződéseket, melyekre 113 millió dinárt fizetett ki.

Maglai elmondta, hogy másfél hónapos polgármesteri tevékenysége alatt az is kiderült, hogy mintegy 200 hektárnyi állami földterületet éveken át magánszemélyek műveltek anélkül, hogy bérleti díjat fizettek volna. Ezek a feltárt területek nem voltak bevezetve az állami mezőgazdasági földterületek jegyzékébe, ezáltal jelentős bevételtől esett el az önkormányzat és az állam. A polgármester hangsúlyozta: Mihamarabb ki kell vizsgálni, hogy ki milyen úton tett szert ezekre a területekre, és amint erre fény derül, a törvénytelenül gazdálkodóktól visszamenőleg behajtják a haszonbérleteket.

— Nemcsak az említett vállalatban, hanem más közvállalatokban is gondok vannak, melyekre fél éven belül fény fog derülni. A Stadion Közvállalat a Köztisztasági Közvállalaton kívül egy magáncéget is szerződtetett a szemét elszállítására évi 1 millió 600 ezer dinár ellenében, valamint több millió dinárt költött a medence tisztítására, miközben tíz alkalmazottnak fizetett ezért a munkáért. Sok esetben olyan törvénytelenségről van szó, mely azt bizonyítja, hogy nem csupán tévedések vagy figyelmetlenségből elkövetett hibák történtek. A polgároknak is értesülniük kell ezekről a dolgokról. Sajnos más szabadkai közvállalatoknál is voltak hasonló visszaélések, ezért ezek kivizsgálására néhány héten belül munkacsoportokat állítunk fel, melyek elvégzik a megfelelő felméréseket. Sajnálom, hogy az előző polgármesterek két év alatt sem tudták átlátni mindezt, és megengedték, hogy ezek a folyamatok megtörténjenek. Üzenem a leváltásomat követelő személyeknek, hogy a munkámba még csak most kezdek belemelegedni, és munkatársaimmal hamarosan fényt derítünk a többi visszaélésre is — nyilatkozta a polgármester.

Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..