home 2024. március 28., Gedeon napja
Online előfizetés
A tolerancia Szülőhelyén
Tóth Tibor
2010.07.28.
LXV. évf. 30. szám
A tolerancia Szülőhelyén

A megnyitó vendégei - Szabó Attila felvételeVasárnap este Topolyán megkezdődött a Duna menti városok és régiók negyedik toleranciatábora, melynek az idén Kövesd a Duna ritmusát! volt a jelszava. Akárcsak az elmúlt években, most is mintegy 150 Duna menti országból (Németország, Ausztria, Sz...

A megnyitó vendégei - Szabó Attila felvétele

Vasárnap este Topolyán megkezdődött a Duna menti városok és régiók negyedik toleranciatábora, melynek az idén Kövesd a Duna ritmusát! volt a jelszava. Akárcsak az elmúlt években, most is mintegy 150 Duna menti országból (Németország, Ausztria, Szlovákia, Magyarország, Románia, Bulgária, Horvátország, Szerbia) érkezett 18 és 25 év közötti fiatal vesz részt a táborban, ezúttal azonban Ukrajnából és Bosznia-Hercegovinából is érkeztek vendégek. A tolerancia nem más, mint a kultúrák sokféleségének, a megnyilvánulásnak, a gondolati szabadságnak, valamint a humanitásnak a tiszteletben tartása, elfogadása és megbecsülése. A vendégeket először Bábi Attila, Topolya község elnöke üdvözölte, majd kiemelte, hogy a tábor résztvevői az elkövetkező majdnem egy hét alatt megismerhetik, milyen egy többnemzetiségű, többnyelvű közösségben az élet.
- Topolya minden egyes toleranciaprogramban részt vesz, mivel a tartomány számára és számunkra is elengedhetetlen a tolerancia, mely a mindennapi létünk alapja. A topolyai önkormányzat együtt szeretne működni mindazokkal a Duna menti régióban lévő önkormányzatokkal, amelyek fiatalokat küldtek a táborba, hiszen az ő számukra is fontos a tolerancia, nekik is a mindennapi életük részévé vált. Városunk az elkövetkező napokban néhány nemzettel és nyelvvel gazdagabb lesz, s bízom benne, hogy jó házigazdának bizonyulunk - közölte Bábi.
Ivica Dačić, a szerb kormány alelnöke, köztársasági belügyminiszter kifejezte örömét, hogy a toleranciatábor eredményesen működik, hiszen mint mondta, a mai világban - amikor az intolerancia nemcsak a sporteseményeken érvényesül, amikor krízisek, válságok fordulnak elő - az egymás iránti türelemre és az ilyen jellegű táborokra nagy szükség van. Kiemelte, hogy a Duna összeköti a térség népeit, s kifejezte reményét, hogy egy szép napon mindannyian az együttes otthonban, az európai házban kapunk majd helyet. Svetozar Čiplić, a szerb kormány emberi jogi és kisebbségügyi minisztere Topolyát nemcsak a tolerancia fővárosának, hanem szülőhelyének is nevezte.
- Mi, akik ma este itt összejöttünk, tudjuk, mi a tolerancia, s fontosnak tartjuk, hogy ezt a fiatalok is megtanulják. A különbségek nem szabad, hogy megosszanak bennünket: értéket jelentenek, és össze kell kapcsolniuk a különböző nemzeteket. E nélkül nincs demokrácia, nincs együttélés - hangsúlyozta ki Čiplić.
Huszár János, a Magyar Köztársaság külügyminisztériumának főosztályvezetője Németh Zsoltnak, Magyarország külügyminisztériuma parlamenti államtitkárának üdvözlő sorait olvasta fel.
- Önök olyan Duna menti országokból érkeztek, amelyek vagy már tagjai az EU-nak, vagy belátható időn belül az európai országok közösségének a tagjaivá válnak. Az EU mottója - Egység a sokszínűségben - azt jelenti, hogy a nyelvek, kultúrák, hagyományok egymást kölcsönösen kiegészítő sokasága Európa egyik legfontosabb erőforrásának számít, és hogy a nemzetek sokszínűségének megőrzése a kontinensen minden gondolkodó ember számára prioritás kell legyen. Az unió sokszínűségének megőrzése elképzelhetetlen a tolerancia kivirágzása, a kompromisszumra való készség, a mások iránti empátia, a miénktől eltérő felfogást valló, a különböző értékeket megjelenítő nézetek iránti nyitottság nélkül. A különbözőségek elfogadása egyben saját kultúránk gazdagításának az eszköze is egyben. Legyünk mindannyian a minél nagyobb nyitottság és egymás megismerésének a hívei - állt egyebek között a levélben.
Peter Langer, a Duna menti városok és régiók tanácsának koordinátora szerint a toleranciatáborban napról napra épül és szépül a közös európai ház, hiszen a fiatalok beszélgetnek, tapasztalatokat cserélnek, tanulnak egymástól. Hangsúlyozta, hogy a toleranciatábor bekerül a készülő Duna-stratégiába is.
A IV. Toleranciatábort Egeresi Sándor, a VAT Képviselőházának elnöke, a tábor megálmodója nyitotta meg.
- A toleranciatábornak lelke van. A falak leomlottak, az áthidalhatatlan határok eltűntek, de a megosztottság megszüntetéséig még hosszú út - a jelképes és tényleges reformok útja - van hátra. Az idei és az előttünk álló évek lehetőséget nyújtanak arra, hogy a Nyugat-Balkán térsége az egyesült Európa részévé váljék. Szerbiának és Vajdaságnak új európai habitusra, új európai identitásra van szüksége, olyanra, amely párbeszédet kezdeményezne az európai kulturális és politikai örökséggel. Ha van három szó, mely összefogja az unió politikai örökségét, akkor az a szolidaritás, a változások és a partnerség. Mélyen hiszek George Washington szavaiban, melyek így hangzanak: Mi nem biztosíthatjuk a sikert, de kiérdemelhetjük - mondta Egeresi, majd megnyitottnak nyilvánította a IV. toleranciatábort.
Az est hátralévő részében Aleksandar Dujin zenekara lépett színpadra, utána pedig a NeoModern együttes szórakoztatta a jelenlévőket. A július 31-éig tartó IV. Toleranciatáborban a fiatalok különféle műhelymunkákba kapcsolódhatnak be, előadásokat hallgathatnak, de kirándulások és szabadfoglalkozások is szerepelnek a programban. A Kövesd a Duna ritmusát! elnevezésű tábor szervezői között szerepel a többi között Vajdaság AT Képviselőháza és a tartományi kormány, valamint e két intézmény partnerszervezetei is.

Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..