home 2024. április 24., György napja
Online előfizetés
A tenni akaró közösség
Tóth Tibor
2023.04.04.
LXXVIII. évf. 13. szám
A tenni akaró közösség

Kispiacról sokaknak a messze földön híres kirakodóvásár jut elsőként eszükbe. Valóban a februártól októberig, a hónap utolsó vasárnapján megrendezendő esemény vonzza a legnagyobb tömegeket, de a Magyarkanizsa község nyugati szélén fekvő településen a vásáron túl is van élet, melyről kevesebb szó esik.

A 2008-ban alakult Mozgalom Kispiacért Polgárok Egyesülete sikeresen pályázott a vásártérnél lévő középső iskolalakás megvásárlására. Az épület három lakásrészből áll, egy már korábban az önkormányzat tulajdonába került. Néhány éve az Ékszer Nők Egyesülete játszóházat alakított ki a helyiségekben, mely olyannyira népszerűvé vált, hogy nemcsak kispiaciak, hanem más településekről érkezők is szívesen tartanak ott születésnapokat és egyéb rendezvényeket.


Az új tűzoltóautó (a kispiaci ÖTT felvétele)

— A középső iskolalakás megvásárlása után bővítettük a teret, így a gyerekeknek nagyobb játéklehetőséget kínáltunk. Az épület szerkezetét próbáljuk javítani, környezetét szépíteni. Elkészült a két épületrészre vonatkozó felújítási terv, mellyel egy szerb—román határon átívelő pályázaton próbálunk szerencsét. A felújítás a többi közt magában foglalja a nyílászárók cseréjét, a szigetelést, a burkolat és a tetőszerkezet felújítását. A munkálatok végére nagyon szép, modern állagú épülethez jutnánk, mely a falu ékköve lenne — mondta Szarapka Ede, Kispiac Helyi Közössége Tanácsának elnöke.


Szarapka Ede (a Pannon RTV felvétele)

Néhány napja tartották meg az idei második vásárt, melynek jótékonysági jellege volt, hiszen az Ékszer Nők Egyesülete hagyományos birkapörköltet készített, melynek bevételét a játszóház korszerűsítésére és a helyi óvoda felvirágoztatására fordítják.

A helyi közösség az elmúlt évet útfelújítással zárta, az ideit pedig nagyszabású munkaakcióval kezdte. Szeptember végén zúzottkő és mart aszfalt került a Kincstár utcára, mart aszfalttal javítottak a Kispiac és Ludas közötti út minőségén, Szalatornyán pedig simítógépet használtak az út használhatóbbá tétele érdekében.

— Néhány hete három napon át tartó munkaakciót szerveztünk, melyen több mint harminc munkagép vett részt. Tört csempével és a Vojputtól kapott kötött talajjal feltöltöttük, megjavítottuk és elsimítottuk a földekhez vezető, az évek alatt tönkrement utakat. Még maradt néhány szakasz, melyet a talaj minősége miatt akkor nem tudtunk helyrehozni. A jövő hét folyamán a Kispiac és Horgos közötti útszakasz javítását tervezzük, szintén egy nagyobb munkaakció keretében — mondta a tanácselnök.

A vásár mellett a falu kiemelkedő rendezvényei közé tartozik a Nemzetek Főzőversenye és a Vidám Családi Nap is, melyekre minden lehetséges szinten pályáznak. A faluban élénk civil élet zajlik, hiszen a már említett szervezetek mellett sikeresen működik a Together Ifjúsági Szervezet, a Players Sportszervezet és a Jókai Mór Művelődési Egyesület is. A helyi közösség számára minden civil szervezet egyformán fontos, és nagy jelentőséggel bír a falu életében.


A játszóházban szinte minden hétvégén születésnapot ünnepelnek (a szerző felvétele)

A településen egy tó is található, mely kiváló kirándulóhely a helyiek és a környékbeliek számára.

— A homokbányatóra vonatkozóan van mestertervünk, melyet beépítettünk a szerb—magyar határon átívelő pályázatba. Kedvező elbírálás esetén megoldódna a tó vízutánpótlása, a tó körül mólót építenénk ki, a szigeten pedig a fiatalok számára egy kiülős, bárrésszel felszerelt fa- és nádszerkezetű épületet létesítenénk, melyre a mólótól egy hídon keresztül vezetne az út. A tó körül a fürdőzőket nem zavarva kvadpályát tervezünk, melyet akár családok is igénybe vehetnek. Áprilisban írnak ki egy szerb—magyar határon átívelő pályázatot, melyre keressük a megfelelő partnereket. A pályázat a falut átszelő Körös-patak mentén elterülő települések művelődési kínálatát fűzné csokorba — mondta.

A tervek között szerepel a Kispiacot Ludassal összekötő út kiszélesítése és felújítása, ez azonban nagy volumenű beruházás, így ennek megvalósítása magasabb szinteken dől el. Nagy szükség lenne a szalatornyai út — melynek közepén nemcsak a község-, hanem a körzethatár is húzódik — aszfaltozására is. Az első elképzelések szerint ezt az utat a noszai úttal kötötték volna össze, viszont a végső cél a szalatornyai út csatlakoztatása a Kispiac és Ludas közötti úthoz.

Az 1960-as években épült művelődési házat sosem fejezték be, az épület felfűthetetlen, tetőszerkezete beázik.

— A helyi közösség és a művelődési egyesület lépésről lépésre újítgatta az épületet. Megtörtént a homlokzat szigetelése, az elektromos hálózat, a színpad és a nyílászárók cseréje, a főberuházás azonban a tetőszerkezet teljes cseréje és a mennyezet kiépítése lenne. Ha az ígéretek valóra válnak, akkor a Nagyberuházási Alaptól érkező eszközökből késő ősszel elindulhatnának a munkálatok. Az épületre vonatkozó első projektumunk 2011-ben készült el. Egy ilyen kis falu esetében egy-egy út aszfaltozása vagy objektum felújítása hatalmas eredmény, még abban az esetben is, ha tíz-tizenkét évet kell rá várni. A falu központjában lévő valamikori szövetkezeti épület húsz éve elhagyatott állapotban van. Megegyeztünk az új tulajdonossal, és a privatizációs folyamat lezárása után egy cserével a helyi közösség birtokba veheti az objektumot. Megpróbáljuk megmenteni, a helyiségeit átadnánk a faluban működő civil szervezeteinknek. Helyreállítása nagy kihívás a helyi közösségnek és a civil szervezeteknek is, de állunk elébe — mondta Szarapka Ede, majd hozzátette, hogy a Vajdasági Birkózóakadémia az iskolában heti két alkalommal tart edzést, melyet több mint húsz kisfiú és kislány látogat.


Sikeres pályázat esetén több beruházás valósulna meg a tó körül (a szerző felvétele)

Az Önkéntes Tűzoltó Testület birtokában eddig egy traktor és egy lajtoskocsi volt. A tűzoltás hatékonyságának növelése érdekében az egyesület egy tűzoltóautót vásárolt.

— A traktort értékesítettük, és a kapott pénzből egy nagyon jó állapotban lévő tűzoltóautót hoztunk be Magyarországról. Egy 1990-ben gyártott, IFA márkájú kocsiról van szó, mely már az országban van. Jelenleg a szerbiai dokumentumok és engedélyek kiállítása van folyamatban. Reményeink szerint hamarosan a kispiaci garázsban állhat a 27 000 km-t futott jármű. Az új tűzoltóautó jelentősen megkönnyíti a munkánkat, hiszen gyorsabban érhetünk a tűz helyszínére, és hatékonyabban olthatjuk a tüzet. A tartományi illetékes szervtől tíz új ünneplő egyenruhát kaptunk, az idén pedig tűzoltó munkaruhákra pályáznánk, amire az új autónak köszönhetően nyílik lehetőségünk — mondta Bíró Szabolcs, a kispiaci ÖTT elnöke.

Az új tűzoltóautó jelentős előrelépés a testület életében, igaz, mindannyian abban bíznak, hogy minél ritkábban kell majd használni.

Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..