home 2024. március 28., Gedeon napja
Online előfizetés
A tengerfenék titka, avagy Oszama bin Laden halála
Talpai Lóránt
2011.05.11.
LXVI. évf. 19. szám
A tengerfenék titka, avagy Oszama bin Laden halála

A Time magazin címlapjaTipikus amerikai történet, jócskán keveredik benne a fikció és a valóság, de happy enddel végződik, legalábbis az amerikai nagyhatalom számára. Oszama bin Laden halott, azaz megölték az amerikai titkosszolgálat jelentetése szerint. Hullámsírba, azaz a tengerbe dobták...

A Time magazin címlapja

Tipikus amerikai történet, jócskán keveredik benne a fikció és a valóság, de happy enddel végződik, legalábbis az amerikai nagyhatalom számára. Oszama bin Laden halott, azaz megölték az amerikai titkosszolgálat jelentetése szerint. Hullámsírba, azaz a tengerbe dobták földi maradványait, csak hogy véletlenül se lássa a világ tisztábban a történteket. A Bin Laden-jelenség egyébként se egyszerű történet, a teljes valóság vélhetően sohasem fog kiderülni, fantomszerű személye és feltűnése rendkívül rejtélyes volt. Összeesküvés-elméletek tucatjára adott és adhat okot a továbbiakban is. Ki tehát, ki is volt valójában Oszama bin Laden? Elméletileg az al-Kaida alapítója és vezetője, a globális terrorizmus képviselője, aki Rijádban született 1957-ben a szaúdi királyi családdal szoros kapcsolatban álló építkezési vállalkozó, Mohammed bin Laden 17. gyermekeként. Tehát rendkívül gazdag családban nőhetett fel. Édesanyja szíriai származású volt, Bin Laden pedig szigorú vahabita muszlimként nevelkedett, iskoláit Szaúd-Arábiában végezte. Édesapja 1967-ben, amikor Oszama 10 éves volt, repülőgép-szerencsétlenségben életét vesztette. Összesen öt felesége volt, és több mint 20 gyermeke született.
Bin Laden szoros politikai kapcsolatot alakított ki az Iszlám Dzsihád egyiptomi csoportjával. Amikor az Iszlám Dzsihád 1995-ben megpróbált merényletet elkövetni Hoszni Mubarak egyiptomi elnök ellen, akkor az al-Kaidát kiutasították Szudánból. Bin Laden ezt követően visszatért Afganisztánba, és ott Mohammed Omar molla tálib rezsimjének védelme alatt kiképzőtáborokat hozott létre az al-Kaida által meghirdetett ''globális dzsihád” számára. 1998-ban bombatámadást hajtatott végre az amerikai nagykövetségeken, a tanzániai Dar es-Salaamban, valamint a kenyai Nairobiban - e merényletekben több mint 200 ember vesztette életét. 2000-ben öngyilkos merényletet követtek el a USS Cole amerikai romboló ellen Jemen partjainál. És mint ismeretes, a New York-i World Trade Center ikertornyai ellen 2001. szeptember 11-én elkövetett véres merényletet szintén Oszama számlájára írták, és 25 millió dolláros vérdíjat tűztek ki a fejére. Az Egyesült Államoknak kétségtelenül kapóra jött Bin Laden személye, hiszen csakúgy, mint egykor a második világháborúban Hitler ellen, Bin Ladenre hivatkozva, globális harcot hirdetett a világ felszabadításáért. å volt az örök és állandó hivatkozási pont, mely ürügyén bármilyen szigorú intézkedéseket foganatosítani lehetett világszerte, és bárkit bármikor meg lehetett támadni a terrorizmus elleni harcra apellálva. Hogy ez a korszak részben lezárul-e vagy csak módosul, és hogy miként reagál az arab fundamentalista világ minderre, az a jövő kérdése. Az mindenesetre semmiképpen sem szerencsés, hogy minden bizonnyal hamisított képet tettek közzé Bin Laden holttestéről. A pakisztáni televízióban ugyanis bemutattak egy eltorzult arcú halott férfit, azt állítva, hogy ő Oszama bin Laden, akit az amerikaiak pakisztáni akciójában öltek meg. A fotó utólag hamisnak bizonyult. A képen egy torzonborz, szakállas férfi látható véres arccal. Nem sokkal később azonban kiderült, hogy ez a fénykép már 2009-ben körbejárt az interneten, vagyis nem készülhetett a hétfő hajnali akcióban. A pakisztáni tévétársaságok ezután nem közölték többet a fotót.
Az is eléggé visszatetsző, ahogyan Amerikában vagy Európában ünneplik az esetet, nem számolva az esetleges következményekkel. Például levágott Oszama-fejet lehet vásárolni szuvenírként vagy olyan szobrot, melyen Barack Obama jobb kezében Bin Laden levágott fejét fogja a hajánál fogva, a ballal pedig győzelmi jelet mutat mosolyogva, de Bin Laden is mosolyog, jókedvet sugároz. A szobor színes, kézzel festették. Gyártói nápolyi kézművesek, akik hagyományosan karácsonyi betlehemekhez készítenek szobrokat. Ez is azt bizonyítja, hogy mennyire kifordult magából a világ.
Mindenesetre a terrorista vezér állítólag tengerfenéken nyugvó holtteste még sok-sok fejtörést okoz majd az emberiségnek.
A nemzetközi reakciók
Hitler után Oszamát is áthúzta piros vonallal a Time. Oszama bin Laden a negyedik személy, akinek arcképe pirossal áthúzva jelenik meg a magazin címlapján. 1945-ben így jelent meg fotó Adolf Hitlerről, 2003-ban Szaddam Huszeinről, 2006-ban pedig Abu Muszab az-Zarkáviról, az al-Kaida iraki csoportjának megölt vezetőjéről. A Time legújabb Bin Laden-különszámában több világhírű újságíró írása jelenik meg majd.
Talán érthető módon az arab szélsőséges világ merőben másként reagál az eseményre. Az iszlám fundamentalisták reagáltak az amerikai akcióra, melyben megölték Bin Ladent. ''Allah verjen meg” - volt olvasható egy arab nyelvű honlapon. Dzsihádista fórumok tagjai imádkoznak azért, hogy Bin Laden halálhíre ne legyen igaz, ha azonban mégis az, az esetben megtorlással fenyegetnek. Az efféle iszlamista aktivisták internetes kommentjei a muszlim szélsőséges körök első reakciói. ''Allah, kérlek, add, hogy ez ne legyen igaz! Obama, legyél átkozott” - írta egy hozzászóló arab nyelven, majd hozzátette: ''Amerikaiak, most már elvághatjuk a nyakatokat”. Egy másik iszlamista fórumon ezt lehetett olvasni egy hirdetésen: ''Oszamát meggyilkolhatták, de a dzsihád soha nem fog véget érni. Testvéreink, várjátok ki, mert halála áldás lehet, csak még nem látni”.
Mindazonáltal az Egyesül Államokban eufórikus hangulat alakult ki. A lerombolt World Trade Center tornyainak egykori helyszínén, a Ground Zerónál ünnepelték az amerikaiak Oszama bin Laden halálhírét. A CNN megszólított egykori túlélőket és az áldozatok családtagjait is. Sokan sírtak, a hír örömet szerzett nekik, de egyben fel is szakította a régi sebeket. New Yorkban az ünneplő tömeg elárasztotta a Hudson partján levő sétányt, az emlékparkot és a Downtownban alig maradt talpalatnyi hely. Az emberek folyamatosan skandálták: USA, USA, Amerika győzelmét ünnepelve a terror felett. Manhattanben megteltek a szórakozóhelyek, és a tömeg elárasztotta az utcákat a város távolabbi részeiben is. Amerre a szem ellátott, amerikai zászlók lengedeztek.
Az EU-tagállamok üdvözölték ugyan a halálhírét a több tízezer ártatlan ember életét követelő támadásokért felelőssé tehető Osama bin Ladennek, egyúttal azonban aggódnak is a kiszámíthatatlan következmények miatt. Némely vélemények szerint a terrorista vezér megölése rövid távon növeli a megtorló támadások kockázatát, ezért az országok véderejének különösen ébernek kell lennie a következő hetekben. Más országokban pedig megszigorítják a biztonsági intézkedéseket.

Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..