home 2024. április 25., Márk napja
Online előfizetés
A tej feldolgozása kicsiben
Dudás Viktor
2020.01.23.
LXXV. évf. 3. szám
A tej feldolgozása kicsiben

A tejfeldolgozás több formában is történhet: kicsiben és nagyban. A termékek előállításának módszerei a technológia fejlődésével megváltoztak, a végtermékek azonban többé-kevésbé ugyanolyanok maradtak, mint amilyenek akár száz évvel ezelőtt is voltak.

Ez természetesen nem fedi teljes mértékben az igazságot, manapság ugyanis már olyan termékeket is készítünk, amelyek a modern gépek és eljárások nélkül korábban elképzelhetetlenek lettek volna.

A tejfeldolgozás már kis mennyiségű tej igénybevételével is megkezdődhet. A mennyiség attól függ, hogy milyen indíttatással is készül a sajt, az aludttej, a tejföl... Ez különbözteti meg a kézművestermékeket a tejüzemiektől.

Egyesek szerint a hagyományos produktumokat a hagyományos módszerekkel kell előállítani, ezek azonban a mai higiéniai követelmények miatt a legtöbbször kivitelezhetetlenek. Ennek egyik oka, hogy a feldolgozásban alkalmazott eszközök nem készülhetnek, mondjuk, fából vagy alumíniumból. Ezeket a rozsdamentes acél vagy az élelmiszeripari minőségű műanyag váltotta le, alkalmazkodva a szigorú előírásokhoz. Egy másik elvárás szerint a berendezéseket vagy a termelővonalat úgy kell kialakítani, hogy szükség szerint könnyen szét- vagy leszerelhetőek legyenek a tisztíthatóság és a hozzáférhetőség megkönnyítése érdekében.

Hazánkban, és erről már korábban beszámoltunk, a kézművestermékekre még csak most virradnak a hajnal első napsugarai. A környező országokban a kedvező szabályozásnak köszönhetően virágkorukat élik, és ez kis időn belül remélhetőleg nálunk is így lesz.

Dúl András, egy győri tejfeldolgozó cég tulajdonosa szerint egyre nagyobb igény mutatkozik a regionális termékekre, valamint a lehetőséghez mért feldolgozás megszervezésére.

— A regionális, helyi igényeket kielégítő tejüzemek tervezése és kivitelezése rettentően fontos. Vannak gazdák, akik már birtokolnak egy olyan állatállományt és tejmennyiséget, amely feldolgozható és fogyasztói követelményeket kielégítő mennyiséget nyújt. Az ő igényeikhez illeszkedve, mondhatni, személyre szabva is kialakíthatóak feldolgozóüzemek. Természetesen a környezetvédelmi és higiéniai előírásokat betartva kell létrehozni az objektumokat. Mi már tizenöt éve az uniós szabványok figyelembevételével tervezzük és kivitelezzük munkálatainkat. Egy üzem tervezésekor először is helyszíni felmérést végzünk, s értesítjük a megrendelőt, hogy milyen változtatásokat kell a telken elvégeznie ahhoz, hogy akadálymentesen kezdődhessenek meg a munkálatok. A lefektetett alapok után a géptelepítéskor mindent a higiéniai előírásokhoz igazodva végzünk el, hogy a későbbiekben ne fordulhasson elő fennakadás a termelésben — fejtette ki a tulajdonos.

A topolyai Zsebedity Tímeáék a többi közt tejtermeléssel és -feldolgozással foglalkoznak. A jól működő családi gazdaságban mindenkinek megvan a maga feladata, melyet becsületesen el is végez. Tímea a feldolgozásért felel.

— Gazdaságunkban az én feladataim egyike a tehenek fejése. A tejet nyersen is értékesítjük háztól, ami pedig megmarad, azt feldolgozzuk. Az internet számomra sokat segített a különféle receptek felkutatásában, de ettől függetlenül hagyományos módon elkészített termékeink is vannak. Ilyen például a nagymamától ellesett édes és sós túró. Bevallom, egy kicsit fejlesztettem rajtuk. Ebbe azért fogtam bele, mert volt alkalom, hogy az előre megbeszélt időpontban nem jött a tejátvevő. Alacsonyabb áron nem szerettem volna átadni, ezért inkább túrót készítettem belőle. Előbb kóstolót adtam kuncsaftjainknak a különböző módokon elkészült termékekből, úgyszólván piackutatást végeztem, és a legtöbb pozitív visszajelzést kapottat azóta is gyártom.


A nyiótkép illusztráció (Pixabay.com)

Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..