A szombati Határok nélkül témáiból

A szombati Határok nélkül témáiból

Szemezgetés a szombati Határok nélkül témáiból Benkei Ildikó szerkesztő-műsorvezető kalauzolásával!

Súlyosan sérült a templom tetejének pléhborítása Versecen! — Megjelent a felvidéki fürdők lexikonjának újabb kiadása, benne Erzsébet királyné fotói Bártfáról, melyekkel másnapra fürdőruha- és kalapdivatot teremtett — Ötven éve készíti fotóit Lennert Géza nyugalmazott, újvidéki újságíró — Emlékkövet helyeztek el Gácson, Csontváry Kosztka Tivadar egykori patikáján

A mostanában fújó, orkánerejű széllökések alaposan megrongálták Bánát legnagyobb és legszebb templomának tetőzetét, melynek pléhborítása sürgős javításra szorul. A verseci plébános, Palatinus Alen atya Kónya-Kovács Otíliával osztotta meg a részleteket.

A Könyvhét forgatagában, ahol még a tűző nap és a rekkenő hőség ellenére is tömegek voltak kíváncsiak az könyvújdonságokra és szerzőikre. Nagy Zoltán a Felvidéki fürdők lexikona című könyvével volt jelen a budapesti Könyvhéten, amely teljes képet kíván adni a térség fürdőiről a lengyel határ menti Bártfafürdőtől egészen a Duna vonaláig: Komáromig, Dunaszerdahelyig és Párkányig.

Ötven éve készíti képeit Lennert Géza, nyugalmazott újvidéki újságíró, a fotóművészet nemzetközi mestere. A jubileum kapcsán beszélgetett a „fotográfia nagykövetével” portré, akt és víz alatti fényképezésről, valamint a fotósok és újságírók közötti szinergiáról Ternovácz István.

Emlékkő, rajta a festő ismert önarcképének gravírozott mása díszíti ezután a Losonc melletti Gácson a „Napútfestő" Csontváry Kosztka Tivadar egykori patikáját a művész halálának 100. évfordulóján.  Az eseményről és Csontváry mai felvidéki jelenlétéről Böszörményi Istvánt kérdezte Tarnóczi László.


Adás: Kossuth Rádió Határok nélkül 19. 06. 29. (szombat) 18.30—19.00

Szeretne értesülni, ha új cikk jelenik meg Média rovatunkban? Iratkozzon fel értesítőnkre!

E-mailben értesíteni fogjuk Önt az új cikkekről. Feliratkozáshoz kérjük adja meg a nevét és az e-mail címét.

Hozzászólások

Kapcsolódó cikkek

A szombati Határok nélkül témáiból
Média
  • MTVA
  • 2020.08.05.
  • LXXV. évfolyam 32. szám
Facebook

Támogatóink