home 2024. április 20., Tivadar napja
Online előfizetés
A szombati Határok nélkül témáiból
MTVA
2019.06.28.
LXXIV. évf. 26. szám
A szombati Határok nélkül témáiból

Szemezgetés a szombati Határok nélkül témáiból Benkei Ildikó szerkesztő-műsorvezető kalauzolásával!

Súlyosan sérült a templom tetejének pléhborítása Versecen! — Megjelent a felvidéki fürdők lexikonjának újabb kiadása, benne Erzsébet királyné fotói Bártfáról, melyekkel másnapra fürdőruha- és kalapdivatot teremtett — Ötven éve készíti fotóit Lennert Géza nyugalmazott, újvidéki újságíró — Emlékkövet helyeztek el Gácson, Csontváry Kosztka Tivadar egykori patikáján

A mostanában fújó, orkánerejű széllökések alaposan megrongálták Bánát legnagyobb és legszebb templomának tetőzetét, melynek pléhborítása sürgős javításra szorul. A verseci plébános, Palatinus Alen atya Kónya-Kovács Otíliával osztotta meg a részleteket.

A Könyvhét forgatagában, ahol még a tűző nap és a rekkenő hőség ellenére is tömegek voltak kíváncsiak az könyvújdonságokra és szerzőikre. Nagy Zoltán a Felvidéki fürdők lexikona című könyvével volt jelen a budapesti Könyvhéten, amely teljes képet kíván adni a térség fürdőiről a lengyel határ menti Bártfafürdőtől egészen a Duna vonaláig: Komáromig, Dunaszerdahelyig és Párkányig.

Ötven éve készíti képeit Lennert Géza, nyugalmazott újvidéki újságíró, a fotóművészet nemzetközi mestere. A jubileum kapcsán beszélgetett a „fotográfia nagykövetével” portré, akt és víz alatti fényképezésről, valamint a fotósok és újságírók közötti szinergiáról Ternovácz István.

Emlékkő, rajta a festő ismert önarcképének gravírozott mása díszíti ezután a Losonc melletti Gácson a „Napútfestő" Csontváry Kosztka Tivadar egykori patikáját a művész halálának 100. évfordulóján.  Az eseményről és Csontváry mai felvidéki jelenlétéről Böszörményi Istvánt kérdezte Tarnóczi László.


Adás: Kossuth Rádió Határok nélkül 19. 06. 29. (szombat) 18.30—19.00

Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..