home 2024. április 19., Emma napja
Online előfizetés
A színek hatása az emberre
(Összeállította: re)
2015.09.20.
LXX. évf. 37. szám
A színek hatása az emberre

Az ember szabad szemmel legalább 2000 különböző árnyalatot képes érzékelni. A teljes kép és a helyiség színenergiája színkombinációkból áll. Az összes érzéki benyomás 87%-a egyébként a színvilágon keresztül érvényesül.

A színeknek nagyon fontos szerepük van az életünkben, hiszen közvetlen hatással vannak közérzetünkre. Mindenkinek megvannak a saját kedvelt és kevésbé kedvelt árnyalatai. A minket körülvevő színvilág kihat a hangulatunkra. A színek érzékelése viszont számos tényezőtől függ: az árnyalattól, általános közérzetünktől, életritmusunktól stb.

piros például optimista, aktív tevékenységre serkent, a forróság, a mozgás, a harc, a szenvedélyes élet színe. A legemberibb kifejezőeszköz, extrovertált szín, mely az élet teljességével, bátorsággal, áldozatkészséggel, szeretettel, erős érzelmekkel és szenvedélyes cselekedetekkel függ össze. A piros szín senkit sem hagy hidegen. Szeretheti, gyűlölheti, de a piros szín mellett nehezen marad közömbös. Emellett ez a szín növeli az izomtónust, serkenti a pulzust, növeli a vérnyomást, az adrenalinkiválasztást és a májműködést.

narancssárga sugárzó, fényes, a tűz és a nap melegségének színe. A napnyugtára vagy a naplementére, az ízletes gyümölcsökre (mandarin, narancs) lehet róla asszociálni. Az indiánoknál a bátorságot és az áldozatkészséget jelképezi. Nem olyan agresszív és szenvedélyes, mint a piros, de kellemes, vidám, érzelemserkentő szín, mely segít a fáradtság leküzdésében. A felsorolt jellegzetességeknek köszönhetően kiegészítő segítséget nyújt a depresszió gyógyításához. A narancssárga a melegség, a nagylelkűség kifejezőeszköze, könnyed és játékos. Étvágygerjesztő, és segítséget nyújt a reggeli felkeléshez, erősíti a tüdőt, a hasnyálmirigyet és a lépet, valamint serkenti a szívműködést. Jó hatással van az emésztésre, megnyugtathat.

sárga a nap, a fény és a derűlátás színe, mely felfrissít, tevékenységre serkent, és megszabadít a félelemtől. Megőrzi az éberséget, fokozza a koncentrációt, az alkotókészséget, és a bölcsességet jelképezi. Ösztönzi a motorikát, fontos jellemzője a kommunikációs készség. A falon vagy máshol a lakásban pozitívan hat a közérzetre. A sárga szín kitűnő hatással van a légzőszervekre, segítséget nyújt a pszichoneurotikus tünetek kezelésében, vérnyomásfokozó, serkenti a pulzust és gyorsabbá teszi a légzést. Kellemesen hat az idegrendszerre.

A zöld színt az egészség színeként is emlegetik. Az idegkimerültséget és a hisztériát próbálják gyógyítani vele, mert nyugtató hatással van az idegrendszerre, mérsékeli a migrénes fejfájást. A zöld szín látványa egyrészt tágítja a hajszálereket, vérnyomáscsökkentő, serkenti a belső nedvkiválasztást, másrészt a békesség, nyugalom, pihenés, elmélkedés színe. A pirossal ellentétes hatású.

kék az alapszínek közé tartozik. Ellentéte a sárga, a zöld pedig egy köztes szín, mely mindkettő tulajdonságát egyesíti. A természetben megcsodálhatjuk a kék égboltot, mely a vízben tükröződik. A kék szín szimbolikus jelentése: bölcsesség, intelligencia, halhatatlanság, végtelenség, mélység, átszellemültség, sejtelmesség. Pszichológiai asszociációi: derűs, friss, könnyed, áttetsző, szellős, távoli, csendes, nyugodt. A kék szín fiziológiai hatása: megnyugtatja a szívdobogást, mérsékli a légzési ritmust, nyugtatóan hat, szellemi tevékenységre, koncentrálásra, befelé való irányultságra késztet — a békesség és a pihenés színeként jellemzik.

lila a kék és a piros szín ötvözete. Minél többet keverünk hozzá az egyik vagy a másik színből, annál jellegzetesebb lilás árnyalatot kapunk, ezáltal pedig mindkét szín jellegzetes tulajdonságát: a békességet a kék szín által, valamint a mozgást, szenvedélyt, életerőt, energiát a piros szín által.

fehér a világosság színe, és mindhárom természetes szín — a sárga, a piros és a kék — hullámzásának keveréke. A fehérre általában pozitív a visszajelzésünk. Szűziességet, tisztaságot, új kezdetet és születést jelképez. Enyhén kékes árnyalatokkal vegyítve nagyon hidegen hat. Az istenség, a tökéletesség, a büszkeség, a jóság és az örökkévalóság szimbóluma is. A fehér lakás világos, tágasnak tűnik, de a túl sok fehérség steril hatást kelt, ezért ajánlatos a fehér falakat díszíteni, poszterekkel vagy bekeretezett képekkel élethűbbé varázsolni.

Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..