home 2024. március 29., Auguszta napja
Online előfizetés
A szerb diákok 40 százaléka funkcionális analfabéta
(-)
2011.09.07.
LXVI. évf. 36. szám

Szeptember 8-a az analfabetizmus elleni harc, az írni-olvasni tudás világnapja. Erről 1965-ben döntött az ENSZ Nevelésügyi, Tudományos és Kulturális Szervezete, az UNESCO.Az analfabétizmus, amelyet az ENSZ egy egyszerű üzenet megírására vagy elolvasására való képtelenségként definiál, az egyénre néz...

Szeptember 8-a az analfabetizmus elleni harc, az írni-olvasni tudás világnapja. Erről 1965-ben döntött az ENSZ Nevelésügyi, Tudományos és Kulturális Szervezete, az UNESCO.
Az analfabétizmus, amelyet az ENSZ egy egyszerű üzenet megírására vagy elolvasására való képtelenségként definiál, az egyénre nézve súlyos következményekkel jár (többek között a munkaerőpiacon), s a gazdasági élet fejlődésének is akadályozója. Az írás-olvasás általánossá válása létfeltétele volt a modern ipari társadalmak kialakulásának, miként most a globalizációnak is. Nem szabad azonban elfelejteni, hogy a világon beszélt több ezer nyelv közül mindössze két-háromszáznak van írásbelisége.
Szakértők általában háromféle analfabetizmust különböztetnek meg: elsődlegest, másodlagost és funkcionálist. Az első esetben az illető soha nem tanult meg írni és olvasni, a másodikban megtanult ugyan, de gyakorlat híján elfelejtett, a funkcionális analfabetizmus pedig azt jelenti, hogy valaki tud ugyan írni és olvasni, de az elolvasott szöveget nem képes megérteni és a tartalmát elmondani.
Az ENSZ 1957-ben közzétett első felmérése szerint akkor az emberiség mintegy 44 százaléka bizonyult írástudatlannak. 1978-ra ez az arány 32,5, 1990-re 27, a múlt század végére pedig 16 százalékra csökkent. S habár az írástudatlanok abszolút száma évről évre nő, arányszámuk az összlakosságon belül mindenhol csökken. Az UNICEF, az ENSZ Gyermekalapja 1990 óta küzd azért, hogy a világon minden gyermek iskolába járhasson, több mint százmillió fiatal azonban még mindig nem élhet ezzel a jogával.
A XXI. században az írástudatlanok legnagyobb arányban továbbra is Afrika, Ázsia és Dél-Amerika kevésbé fejlett országaiban élnek. Európában mintegy 96 százalékos az írástudóknak a felnőtt lakosság összlétszámához viszonyított aránya, de nagyok az eltérések, az analfabetizmus még súlyos probléma Közép- és Kelet-Európában.
Magyarországon a XIX. század végén a lakosság fele analfabéta volt, jelenleg száz-kétszázezerre tehető azoknak a száma, akik egyáltalán nem tudnak írni-olvasni. A felnőtt népességnek legalább 6-7 százaléka funkcionális analfabéta, azaz súlyos szövegértési problémákkal küszködik, nem olvas sem újságot, sem könyvet, más becslések szerint a felnőttek 25-30 százaléka sorolható ide.
Ezen a napon az UNESCO kitüntetéssel jutalmazza azokat a szervezeteket, amelyek sokat tettek hazájukban az analfabetizmus felszámolásáért. Ezen a napon az UNESCO évről évre felszólítja a világ országait az írástudó társadalom megteremtésére.
Egy 2009-ben készült felmérés szerint a szerbiai általános iskolások fele funkcionális analfabétaként végzi el az elemit. A képet tovább rontja, hogy a 7,4 millió lakosú Szerbiában 232 952 azoknak a száma, akik egyáltalán nem tudnak írni-olvasni, s a lakosság 6,5 százaléka sosem járt iskolába. A legrosszabb helyzetben a cigány népesség van, a tizenöt év felettiek 90 százaléka vélhetőleg sosem tanul meg sem írni, sem olvasni.
Az adatok szerint másfélmillió embernek csupán általános iskolai végzettsége van. Főiskolát 286 ezren, egyetemet mintegy 400 ezren végeztek. Egy másik felmérés szerint mintegy 150 évbe telik, mire Szerbia az európai szintre tudja csökkenteni az írástudatlanok számát, noha az írástudatlanoknak mintegy hetven százaléka 65 év feletti.
Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..