home 2024. április 19., Emma napja
Online előfizetés
A személyi edző alakot és gondolkodást formál
Bíró Tímea
2018.03.29.
LXXIII. évf. 12. szám
A személyi edző alakot és gondolkodást formál

Ötvös Attila sportszeretete nem ismer határokat

Amióta csak az eszét tudja, mindig is sportolt. A sportoláson kívül elkezdett tudatosan táplálkozni, személyi edzőként segít másoknak, és megvalósította az egyik álmát: megnyitotta az Ultimate Fitness sportközpontot. Ötvös Attilával beszélgettünk az eddigi sikereiről.

Attila sok mindenben kipróbálta már magát. Volt focista, karatézott, táncolt, kosárlabdázott, de egyik mozgásformát sem érezte teljes mértékben a sajátjának, amíg általános iskolában meg nem ismerkedett az evezéssel.

— Az evezésben találtam meg magam igazán, hiszen egy olyan sportra volt szükségem, amely teljesen kihúzza belőlem az energiát, tehát jelentős fizikai erőnlétet igényel. Hat-hét éven át versenyszinten eveztem, a csapattal bejártam a szomszédos országokat, és szép eredményeket értünk el együtt. Nagyon szerettem ezt az időszakot, ám az egyetem alatt már nem maradt időm erre a sportágra, mivel a Sport- és Testnevelési Karon naponta 3-4 sportformával foglalkoztam. Ekkor ismerkedtem meg behatóbban a küzdősportokkal, azon belül pedig a dzsúdó vonzott leginkább. Valójában mindig is érdekelt a testépítés, a tanulmányaim alatt nem véletlenül volt a kedvenc tantárgyam a fiziológia és az anatómia. Kíváncsi voltam, hogy a testépítés alatt mi történik az izmaimmal, a csontjaimmal, ezért utána is olvastam bizonyos dolgoknak.

Attila dátum szerint pontosan tudja, hogy 2016. március 3-án kezdett el testépítéssel foglalkozni. Úgy véli, gyorsan fejlődött ezen a téren, és szerette volna a tudását személyi edzőként kamatoztatni.

— Még egyetemista voltam, amikor fel kellett vennem egy kölcsönt, és elkezdtem dolgozni is, mert be kellett segítenem a szüleimnek, hogy a testvéremmel el tudjuk végezni a tanulmányainkat. Egyszerre három munkám volt: a Pannonban voltam külsős munkatárs, ezt nagyon szerettem és élveztem, de pénzügyileg nem volt elegendő; az Október 10. Általános Iskolában tornatanárként dolgoztam, és dzsúdóedzéseket tartottam. A három munka mellé becsöppent a személyi edzősködés, előbb természetesen ingyen, majd lassan megszaporodtak a kliensek. A személyi edzőséggel három-négy hónap alatt kiépült egy akkora alap, hogy lassan otthagytam a munkahelyeimet, és teljes mértékben csak egy dologra fókuszáltam. Mindeközben elkezdtem megírni a pályázatomat a Prosperitati startup kezdővállalkozói pályázatra. Nagyon nehéz volt mindezt egy időben csinálni, de bíztam benne, hogy van értelme végigmenni ezen az úton.

Mivel sokszor nem megfelelő körülmények között kellett edzenie, ezért Attilának régi vágya vált valóra az Ultimate Fitness sportközpont megnyitásával.

— A küzdősportot illetően hihetetlen rossz körülmények között edzettünk, mivel 40-45 négyzetméterre voltunk harmincan, és egy bokszzsákra öten. Arra gondoltam, milyen jó lenne egy olyan sportközpont Szabadkán, ahol minden küzdősport megtalálható, a férfiak és a nők számára pedig csoportos edzéseket és crossfitet lehetne tartani. Minden szükséges teendőt elvégeztem ahhoz, hogy sikeres legyen a pályázat, így 2016 szeptemberében nyitottam meg a céget papíron, 2017 júniusában pedig a küzdősportközpontot. Valójában ez most már az igazi munkahelyem, egész nap itt vagyok. Nagy jövőt látok a központban, hiszen egyre többen foglalkoznak a sporttal. A szüleink idejében csak az élsportolók körében volt népszerű és életvitelszerű a mozgás, manapság pedig sokan választják ezt az időtöltést, ezáltal pedig egészségtudatosabban élnek.

A sportközpont szépen fejlődik, rendszeres látogatói vannak, és Attilának nagy tervei vannak a jövőt illetően.

— Azt látom, hogy munkával és kitartással előre lehet haladni. Nagy kérdés most a fiatalok körében, hogy elmenjenek vagy itt maradjanak. Korábban bennem is felmerült ez a kérdés, de hitnek és a kitartásnak köszönhetően elértem azt, hogy ma már ne kelljen ezen gondolkodnom. Azt látom, hogy aki ki is megy külföldre, az hazavágyik. Nehezebb itthon megvalósítani a céljainkat, de nem lehetetlen. Szeretnék a teremnek egy komolyabb arculatot adni, de ez csak úgy érhető el, ha állandóan belefektetek egy bizonyos összeget. A tervek között szerepel egy fitneszterem kialakítása is. Immár saját alkalmazottakkal dolgozom, és a rossz tapasztalatoknak köszönhetően megtanultam, hogy az eredményes csapatmunkához minden egyes munkatársat meg kell becsülni. Fontos, hogy értékeljük egymás munkáját, ezáltal is itt tudjuk tartani azokat a fiatalokat, akikben van még potenciál.

A mozgás nem korfüggő, ezért bárki ellátogathat heti néhány alkalommal az edzőteremekbe vagy ki a szabadba. Az Ultimate Fitness sportközpontban bármelyik korosztály megtalálja a számára megfelelő mozgásformát, de a vendégek többsége 20 és 30 év közötti fiatal. Egyre többen vannak azok, akik a mozgást választják a számítógép előtt való ülés helyett.

— Az Ultimate Fitnessben elsősorban sportolókat készítek fel a versenyekre, de vannak fogyni vágyó klienseim is, akiknek személyre szabott edzést írok ki. A küzdősportközpontban a csoportos edzéseken kívül crossfitre, tehát súlyzós és saját testsúlyos edzésekre is ellátogathatnak a sportolni vágyók. A küzdősport kedvelői a K1, a karate, a dzsúdó és a dzsúdzsucu közül válogathatnak. Szerbiában eléggé elmaradott a sport helyzete, ezért aki elér valamit, az csak a kitartásának és önmagának köszönheti. A 100 %-os egészséghez a mozgáson kívül a tudatos táplálkozásra is szükség van. Én ezt korábban nem vettem annyira komolyan, de az utóbbi időben betartom az alapvető szabályokat. Az a fontos, hogy lassan, lépésről lépésre haladjunk, nem kell egyszerre mindent kidobni. Úgy gondolom, hogy az édességre is vannak alternatívák, tehát otthon is el tudjuk készíteni magunknak. Sokan azt gondolják, hogy az egészséges táplálkozás egy vagyonba kerül, pedig ez egyáltalán nincs így. Csak bátorítani tudok mindenkit, hogy merjen változtatni, mert a szervezetünk nagyon hálás lesz érte.

Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..