home 2024. április 19., Emma napja
Online előfizetés
A sportok városának legjobbjai
Tóth Tibor
2018.01.10.
LXXIII. évf. 1. szám
A sportok városának legjobbjai

A Subotičke novine hetilap, a szabadkai önkormányzat és a sportszövetség szervezésében 56. alkalommal került sor az év legsikeresebb szabadkai sportolóinak és csapatainak kihirdetésére.

Először 1961-ben választották meg az év sportolóját, az első díjazott a közelmúltban elhunyt Speár Miklós teniszező volt. A város legjobb csapatait 1969-től hirdetik ki, és 48 évvel ezelőtt a Spartacus Ökölvívóklubhoz került a cím. 1970-től a juniorok — az első díjazott Ivan Vojnić tornász volt —, 1976-tól pedig a pionírok — az első kitüntetést Rézmány Tibor vehette át — is felkerültek a díjazottak dicső listájára.


A díjazott sportolók (Dejan Vuković felvételei)

A városháza színültig megtelt dísztermében elsőként Nemanja Simović, a városi tanács sporttal megbízott tagja gratulált a sportolóknak a 2017-ben elért sikereikhez.

— Rendkívül sikeres (sport)év áll mögöttünk. A díjazottakat kiválasztó bizottsági tagoknak egyik kategóriában sem volt könnyű dolguk, viszont megpróbálták a legjobbak között is megtalálni a legjobbakat. Örömmel tölt el, hogy minden csapatsportágban a Spartacus a legmagasabb rangfokozatban szerepel, amivel más városok nemigen büszkélkedhetnek. A folytonosság megtartása érdekében sportlétesítményeinket tovább kell fejlesztenünk. 2017-ben reflektorokat kapott a városi stadion, emellett több sportpályát létesítettünk és újítottunk fel, például a Május 1-je utcában és a Jovan Mikić Általános Iskolában. 2018-ban a Kizúr István-iskola udvara lesz gazdagabb egy új pályával, az Ivan Milutinović-iskola pedig a tartományi sporttitkárságtól nyert eszközöket a tornaterem parkettjének cseréjére. A sétaerdei sportcsarnokban jelenleg is folyik a légkondicionáló rendszer beépítése, mely február 2-áig be is fejeződik. Rendeztük a Palicsi-tó melletti sportpályák tulajdonjogi viszonyát, a japán kormány támogatásával szabadtéri edzőpálya és kosárlabdapálya épült, a többi objektum rendezése pedig a tavasszal folytatódik. Az országos sportminisztérium és a Szerb Atlétikai Szövetség támogatásával 2018-ban új atlétikai pálya épül a stadionban. A mi dolgunk a minél jobb feltételek megteremtése a szabadkai sportolók és klubok számára, tehetségek pedig mindig voltak, vannak és lesznek is városunkban — mondta Simović.

A jelenlevőket Sreten Damjanović, a sportszövetség igazgatóbizottságának elnöke, Vlado Tomić, a Subotičke novine igazgatója és Horvát Tímea, Szabadka alpolgármestere is köszöntötte, majd a pionírok megjutalmazásával megkezdődött a díjátadó.

A tizennégy tagú bírálóbizottság — Sreten Damjanović (birkózás, 1968 és 1969), Zoran Ivanović (torna, 1971), Ubori László (atlétika, 1972), Dragan Vujković (ökölvívás, 1973 és 1974), Miodrag Gvozdenović (röplabda, 1975), Senad Rizvanović (birkózás, 1989 és 1992), Zoran Olajić (röplabda, 1991), Ábrahám Lívia (atlétika, 1993), Mile Radaković (birkózás, 1995), Gulyás Csaba (atlétika, 1997), Piszár Rózsa (teke, 1998), Pančić Elvira (atlétika, 2000, 2002 és 2003) és Dijana Šefčić (atlétika, 2006) —, melyet a korábbi években díjazott sportolók alkottak, a 2017. év legjobb pionír versenyzőjének Filip Mandovićot, a Spartacus Teniszklub tagját választotta. A második helyet a Spartacus tornásznője, Nina Šabić érdemelte ki, a harmadikat pedig Haskó Viktor, a Spartacus Súlyemelőklub hajdújárási szakosztályának versenyzője. A további sorrend: Aleksandar Čokić (asztalitenisz), Szabó Rácz Olivér (tenisz), Földesdi Adrián (birkózás), Maksim Puškar (atlétika), Nikolina Perčić (kerékpár), Miona Petra Knežević (vívás) és Jugyák Romeo (torna).

— Nem számítottam a díjra, habár egész évben keményen dolgoztam érte. A tartományi és az országos versenyeken is szereztem első helyet, a csapattal megnyertük az országos bajnokságot, emellett külföldről is hoztam haza érmeket. 2018-ban szeretnék még jobban teljesíteni, új egyéni csúcsokat felállítani. Ez szakításban az eddigi 100 helyett 115 kg, lökésben pedig az eddigi 130 helyett 145 kg lenne — mondta Haskó Viktor, a pionír kategória bronzérmese.


Kajdocsi Tamás sorozatban negyedszer nyert az ifjúságiak mezőnyében

Az ifjúságiak mezőnyében Kajdocsi Tamás, a Spartacus súlyemelője zsinórban negyedik alkalommal bizonyult a legjobbnak. A +105 kg-ban versenyző Kajdocsi az országos és a tartományi bajnoki címeken kívül bronzérmet nyert a korosztályos Európa-bajnokságon és a junior-világbajnokságon. A dobogó második fokán a műkorcsolyázó Leona Rogić, a harmadikon pedig a birkózó Nagy Szebasztián végzett. Őket követik: Barbara Batinić (röplabda), Katarina Jović (röplabda), Juhász Krisztián (tenisz), Bognár Nóra (sportfalmászás), Janko Ivetić (birkózás), Boja Krisztina (vitorlázás) és Jovana Vukas (atlétika).

— A ma átvett elismerés az egész éves munkánk megkoronázása, illetve egy elismerés, hogy mások is követik az eredményeimet, az egész évi teljesítményemet. Januárban már elkezdjük a felkészülést az albániai felnőtt-Európa-bajnokságra, melyen olimpiai kvóták is szerezhetőek — mondta Kajdocsi.


Az abszolút győztesnek járó serleget Horvát Tímea, Szabadka alpolgármestere adta át Stojan (balról) és Davor Štefaneknek

2017 legjobb felnőtt sportolójává Davor Štefaneket, a Spartacus Birkózóklub Európa-bajnoki ezüstérmesét, a szabadkai csapattal országos csapatbajnok birkózót választották, a második helyet szintén egy birkózó, Aleksandar Maksimović szerezte meg, a dobogó harmadik fokára pedig Mačković Martin világbajnoki bronzérmes evezős állhatott. A további sorrend: Barna Andrej (úszás), Rozsnyik Ervin (súlyemelés), Dijana Šefčić (atlétika), Jovana Đurić (úszás), Vladimir Abadžić (kézilabda), Marko Kljajić (vívás) és Branislav Mukić (lovassport).

— Jólesik, hogy gondolnak rám a városban, és annak ellenére sem felejtettek el, hogy már az Egyesült Államokban tanulok, illetve sportolok. Az U23-as világbajnokságra nagyon keveset, mindössze egy hónapot készültünk, így különösen értékes számomra a Plovdivban szerzett bronzérem. Viktor Pivač és jómagam vagyunk az evezőssport egyetlen olyan párosa, amely négy éven át minden alkalommal érmet nyert az U23-as vb-n. Jövőre csatlakozom a szerbiai felnőttválogatotthoz, és a fő cél az Európa-, majd a világbajnokság — nyilatkozta Mačković.

A sportegyesületek közül az első helyet az országos bajnok és kupagyőztes Spartacus Birkózóklub szerezte meg, az ugyancsak országos bajnok és kupagyőztes Spartacus Női Labdarúgóklub és a tavalyi idényben a Szuperligában negyedik helyen végzett Spartacus—Vojput Kézilabdaklub előtt.

Külön elismerésben részesült Stipan Vert (a Spartacus Súlyemelőklub és a válogatott edzője, aki 55 éve edzősködik), Luka Andrašić (fogyatékkal élő Európa-bajnok asztaliteniszező), Nikola Kalinić (aki a török Fenerbahçe csapatával megnyerte a kosárlabda-Euroligát), Damir Petković (hét különböző korosztályú női röplabda-válogatott edzője), Nenad Pavković (két világcsúcsot ért el búvárkodásban), Horváth István (három országos sportlövőbajnoki cím nyertese) és a Spartacus Atlétikai Klub veterán szakosztálya (több érem a nemzetközi veterán versenyeken). Az év abszolút győztesének járó vándorserleget, ahogy tavaly is, Davor Štefanek és a Spartacus Birkózóklub érdemelte ki.

Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..