home 2024. április 20., Tivadar napja
Online előfizetés
A sportok királya
Cérna Lenke
2017.07.04.
LXXII. évf. 26. szám
A sportok királya

Megjelenése után a tenisz sokáig az arisztokrácia és a tehetősebb réteg sportja volt, mára azonban olyan szabadidős tevékenységgé vált, amelyet minden korosztály és társadalmi réteg űzhet. 

Már a reggeli órákban tompa labdaütések hangja töri meg a csendet a Palicsi-tó közelében található teniszpályákon. A páros, illetve az egyéni mérkőzések azonban egészen sötétedésig tartanak, és nemcsak itt, hanem Szabadkán, a szerbsoron található, kellemes környezetben levő három pályán is. Emellett a sétaerdei salakos pálya is népszerű a helyiek körében. A rossz időjárás sem okoz gondot, hiszen a városban fedett pályák is vannak.

— A teniszhez kitartás és türelem kell. Mindig ez a legjobb tanács, melyet egy edző adhat — mondta Gurbity Róbert, a Palics 1878 Teniszklub edzője. — Ez egy összetett sport, de egyszerűen fogalmazva az a cél, hogy a labdát a pályán tartsuk, méghozzá lehetőleg úgy, hogy az ellenfélnek ez ne sikerüljön. A meccs alatt játékokat (angolul game-eket), illetve játszmákat, azaz szetteket kell nyerni. Az előre meghatározott számú szettet megnyerő játékos vagy páros a mérkőzés győztese.

A tenisz egyre népszerűbb Vajdaságban, sőt egész Szerbiában. Amellett, hogy jó szórakozás, remek testedzés is, ráadásul nemcsak a kart és a lábat edzi, hanem az egész testet is. Sokan talán nem is gondolnák, de az agyműködést még időskorban is jelentősen serkenti — ez a taktikai gondolkodás és az állandó figyelem eredménye. Bizonyos kutatások szerint a teniszezőknek több energiájuk van, nagyobb az önbizalmuk, optimistábbak, illetve esetükben kisebb az esélye a szorongás vagy a depresszió kialakulásának, mint azoknál, akik nem űzik ezt a sportot. A tenisz növeli az állóképességet, erősíti az izomzatot és javítja a kéz-szem koordinációt is. Azoknak, akik rendszeresen teniszeznek, a reakcióidejük is csökken, azaz váratlan helyzetekben gyorsabban tudnak reagálni.

— Én mindenkinek ajánlom ezt a sportágat, kortól függetlenül. A legfiatalabb tanítványaim négyévesek, a legidősebb pedig hetvenöt esztendős. Vannak, akiket már első alkalommal elvarázsol az oda-vissza ütögetés. Olyat is ismerek, akit a labdapüfölés szinte teniszfüggővé tett. Ez egy nagyon jó módszer a feszültség levezetésére — mondta Róbert.

A Palicson és a városban található teniszpályákat bárki kibérelheti 400 és 1000 dinár közötti óránkénti áron. Emellett persze ütőt is kell vásárolni, és a megfelelő sportcipő sem elhanyagolható. Ha megvannak a szükséges kellékek, akár egy edzőt is felkereshetünk, hogy tanítson meg bennünket az alapokra. Erre a palicsi teniszklubban is van lehetőség. Az egyesület jelenleg a nyári tenisziskolába toborozza a sportolni vágyókat. Róbert szerint ez egy jó alkalom az alapok elsajátítására, illetve a sikerélmények gyarapítására, melyekben a kezdőknek hamar részük lesz a pályán. A szakemberek garantálják, hogy teniszezés után mindenki jobb közérzettel hagyja el a pályát. Hemingway szavaival élve: „A sport megtanít becsületesen győzni vagy emelt fővel veszíteni. A sport tehát mindenre megtanít.” A teniszre, azaz a sportok királyára ez különösen érvényes.

Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..