home 2024. március 29., Auguszta napja
Online előfizetés
A sajtó sodrásában
(o. i.)
2010.01.13.
LXV. évf. 2. szám

PARLAMENTI PRIVILÉGIUMOK?! Jól értesült források szerint elkészült a szerbiai parlamentről szóló törvény. Ennek kapcsán a sajtó azt emeli ki, hogy ,,minden szentnek maga felé hajlik a keze'. A tervezet szerint ugyanis az a képviselő, aki három mandátumban volt a szerbiai parlament tagja, már 55 éve...

PARLAMENTI PRIVILÉGIUMOK?! Jól értesült források szerint elkészült a szerbiai parlamentről szóló törvény. Ennek kapcsán a sajtó azt emeli ki, hogy ,,minden szentnek maga felé hajlik a keze'. A tervezet szerint ugyanis az a képviselő, aki három mandátumban volt a szerbiai parlament tagja, már 55 évesen és 15 év szolgálati idővel kiemelt nyugdíjat (84 000 dinárt!) kaphat. Az újabb privilégium híre alaposan fölborzolta a kedélyeket, hiszen éppen most érkezett. Most, amikor január elsejétől megint hat hónappal kitoldódik a nyugdíjkorhatár: a férfiak 64 és fél évesen, minimum 17 szolgálati évvel, a nők pedig 59 és fél évesen ugyancsak 17 szolgálati évvel mehetnek csak öregségi nyugdíjba. Ha a szolgálati éveik alapján kérvényezik a nyugállományba vonulást, akkor ehhez a nőknek 35, a férfiaknak 40 évi szolgálati idővel van joguk. A hír hallatán maga a szerbiai munkaügyi miniszter, Rasim Ljajić is felhördült: ,,Nem tudom elhinni! Ahelyett, hogy megreformálnák a nyugdíjrendszert és csökkentenék a parlamenti képviselők számát, némelyek ennek az ellenkezőjét csinálják. Míg a kormány azon dolgozik, hogy szigorúbbá tegye a kedvezményezett nyugdíjaztatást, a parlamentben ennek pontosan az ellenkezője történik'. Véleménye szerint ez a tervezet a privilégiumokról szól. A témával foglalkozó lapok természetesen megpróbálták megszólaltatni a törvénytervezet kidolgozásával megbízott munkacsoport vezetőjét, Nikola Novakovićot, ő azonban nem volt hajlandó nyilatkozni. Az Európai Szerbiáért parlamenti frakció vezetője, Nada Kolundžija (DP) a Blic napilap szombati számában azzal tért ki a kérdés elől, hogy a tervezet nem végleges szöveg, csak munkaváltozat, a parlamenti képviselők nyugdíjkérdése pedig a nyugdíjtörvénnyel is megoldható... Vlajko Senić, a G17 Plusz képviselője azonban azt állítja: ,,a hatalmi koalíción belül egységes az álláspont, hogy egy ilyen tervezet nem kerülhet parlamenti procedúrába, s ha mégis, a G17 nem fog a képviselőket kiváltságokban részesítő törvényre szavazni.'
NEM A PRIVILÉGIUMOKRÓL SZÓL! Pásztor Bálint, a VMSZ parlamenti képviselője ezzel kapcsolatban azt nyilatkozta a Magyar Szónak: a törvény lényege egyáltalán nem az, hogy a képviselőknek milyen privilégiumaik lesznek. ,,A parlamentről szóló törvény lényege az, hogy szabályozza a képviselőház jogállását. A legfontosabb rendelkezése pedig, hogy a parlamentnek lenne külön költségvetése. Jelen pillanatban a kormány által beterjesztett költségvetési javaslat egy tétele szól a parlamentről. Lévén, hogy a parlamentnek kellene a kormányt ellenőriznie, és nem fordítva, ez nem jó megoldás. Ilyen szempontból a törvény elfogadásával megteremtődne a parlament pénzügyi önállósága, ennek függvényében pedig lehetővé válna, hogy a képviselőház sokkal nagyobb mértékben és sokkal hatékonyabban ellenőrizze a kormány munkáját... Számunkra nem az a fontos, hogy mekkora a fizetésünk, vagy mikor mehet valaki nyugdíjba, hanem az, hogy javuljanak a munkafeltételek'. Azt is elmondta: Európában gyakorlat, hogy a parlamenti képviselőnek munkatársai vannak: segédek, tanácsadók, elemzők. Például Szlovéniában minden képviselőnek 3 tanácsadója van.
INGYENRÉSZVÉNYEK KIOSZTÁSA. Január 5-én, az ingyenrészvények kiosztásának első napján mintegy 300 000 polgár vette fel a korábban magánosított vállalatok eladásából származó pénzt -- személyenként 1700 dinárt. A NIS személyenként járó 5 darab részvénye (5x500 dinár értékben) iránt jóval kisebb volt az érdeklődés -- a papírokat a postán sorban állóknak csak egyharmada vette át. A NIS részvényeinek átvétele nincs határidőhöz kötve -- ezért nincs értük tolongás. Másrészt azért, mert szakemberek javasolják, hogy ezeknek a részvényeknek az eladásával nem kell sietni, érdemes kivárni, míg ezek az értékpapírok ,,beépülnek a tőzsdei folyamatokba, s így majd többet érnek'... A postákon tehát az elkövetkező napokban is több polgár fordul meg a szokásosnál. S ha az első napon a képviselők tervezett nyugdíjprivilégiuma volt a téma, úgy tűnik: minden napra tartogatnak majd beszédtémát, ,,bombahír'-t az újságok. Mint például az újvidéki Nacionalni građanski napilap, mely azt állítja, hogy: ,,Egeresi Sándor a közpénzekből havonta 60 ezer dinárt költ szivarra'.
A Tartományi Képviselőház elnöke, Egeresi Sándor ezzel kapcsolatban azt nyilatkozta napilapunknak, hogy köztiszteletben álló jogászok és ügyvédek tanácsai alapján dönti majd el, milyen lépéseket tesz majd az őket ért vádakkal kapcsolatban. Elmondta: 2004 őszéig nagy dohányos volt, ekkor azonban egy szívinfarktus után leszokott a cigarettáról, azóta szivarozik. ,,Az azonban hazugság, hogy közpénzeken vásárolom a szivart, és a saját pénzemből sem 60 ezer dinárt költök havonta szenvedélyem költségeinek a fedezésére.' Hogy mi állhat a cikk mögött? A vajdasági parlament elnöke elképzelhetőnek tartja, hogy az írással egyesek a VMSZ és a DP között szeretnének feszültséget kelteni, vagy tovább mélyíteni a már meglevőt. De azt is hozzátette: ,,Ami a két párt közötti feszültségeket illeti, én ebből a tartományban semmit sem éreztem. Hazudnék, ha azt állítanám, hogy mennyire elmérgesedtek a tartományi parlamentben a viszonyok a DP és a VMSZ között. Az idő majd mindent megmutat. Bízom abban, hogy a két párt vezetői megtalálják a megoldásokat a nézeteltérések, feszültségek, illetve bonyolult problémák megoldására'.
SZABADKAI SZAKÍTÓPRÓBA? Azt követően, hogy a köztársasági parlamentben a VMSZ 4 képviselője nem szavazta meg az idei költségvetést, Szabadka városában olyan hangulat uralkodik, hogy ,,ezért a VMSZ büntetést érdemel'. Hétfői számában (megint csak) a Blic napilap címben közli: ,,Január 18-án vége szakad a DP és VMSZ koalíciónak?' A cikkíró szerint a városi képviselő-testület január 18-ára összehívott ülésén olyan döntést hoznak, amelynek értelmében csökkentik a Városi Tanács tagjainak a számát. ,,Feltétevések szerint némely olyan reszortokat, amelyek élén VMSZ-es személy áll vagy megszüntetik, vagy más tárcához csatolják. Nem hivatalos információk szerint ezen a listán az első Lovas Ildikó, a művelődési reszort vezetője.' A hírre reagálva Lovas Ildikó azt nyilatkozta: ezzel kapcsolatban semmilyen hivatalos információ nem jutott el hozzá, így nem kommentálhatja a hírt, hogy a művelődést az oktatási tárcához csatolják.
,,A VMSZ-t nem lehet pofozgatni!' címmel Maglai Jenő, a városi képviselő-testület elnöke azt nyilatkozta, hogy az ülésen a ,,komoly vitáink lesznek'. Az előállt helyzetről pedig: ,,Koalíciós partnereinknek kell lépniük. Ha fel akarják bontani a koalíciós megállapodást, akkor tegyék meg. Mi nem akarjuk, mert nem látjuk okát. Amennyiben ők látnak erre okot, tegyék meg a lépést. A koalíciós szerződés korrekt, a koalíció jól működik szabadkai szinten, nem látjuk okát, hogy ezt a megállapodást felülvizsgáljuk' -- nyilatkozta Maglai.
A HÉT HÍRE. Szerbia elnöke Boris Tadić január 10-én kijelentette: a szerbiai parlamentnek kötelessége meghozni a Srebrenicáról szóló rezolúciót, mert ez a hágai törvényszék iránti kötelezettsége is. ,,A politikusok azok, akiknek felelőséget kell vállalniuk az ilyen jellegű politikai döntésekért is, hiszen a polgárok ezért választják meg őket. A polgárok a választások alkalmával vagy megjutalmazzák vagy megbüntetik a politikusokat az ilyen jellegű döntések miatt' -- nyilatkozta az államfő arra utalva, hogy roppant kényes ügyről van szó, s a Ratko Mladić csapatai által elkövetett srebrenicai mészárlást elítélő dokumentumot sokan nem fogják támogatni.
Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..