A régi recept szerint

Kedves olvasó,

Alábbi cikkünk weboldalunk előző változatából automatizálva került áthelyezésre, így szövegformázási és megjelenítési hibák előfordulhatnak. Megértésüket köszönjük!

A régi recept szerint

Szerbia az utolsó percben módosított Kosovo-határozatán - A közeljövőben közvetlen párbeszéd lesz a két fél között - Egyesek a külügyminiszter, mások a kormány lemondását követelikA szerb vezetőség az utolsó pillanatban végül ismét meghajolt a nyugati nyomás előtt, s a Brüsszelben tárgyaló szerb köz...

Szerbia az utolsó percben módosított Kosovo-határozatán - A közeljövőben közvetlen párbeszéd lesz a két fél között - Egyesek a külügyminiszter, mások a kormány lemondását követelik
A szerb vezetőség az utolsó pillanatban végül ismét meghajolt a nyugati nyomás előtt, s a Brüsszelben tárgyaló szerb köztársasági elnök visszavonta az ENSZ-hez beterjesztett eredeti Kosovo-határozat tervezetét. A szerb delegáció végül az EU-val együtt megfogalmazott kompromisszumos javaslatot adta át a világszervezetnek, s ezt a múlt csütörtökön közfelkiáltással fogadták el New Yorkban. Az elfogadott dokumentum jelentősen eltér a Szerb Képviselőház által beterjesztettől, s ezért alkotmányos aggályok is felmerülnek, mivel Boris Tadić szerb elnök a változtatáshoz nem kért jóváhagyást a parlamenttől. Az ENSZ által elfogadott szöveg pedig éppen a szerb követelések lényegi pontjait nem tartalmazza, illetve Szerbia lemondott arról a követeléséről, hogy az ENSZ-közgyűlés elítélje az egyoldalú szecessziót, cserébe az Európai Unió sem ragaszkodott ahhoz a kikötéséhez, hogy Belgrád és Priština csakis a technikai kérdésekről tárgyalhat. Mindennek egyenes következménye, hogy az elfogadott szövegben nincs utalás arra sem, hogy a volt szerb tartomány státusa újból napirendre kerülhet.
Az egyébként több mint kétórai késéssel kezdődő vita a szerb diplomácia vezetőjének akadékoskodásával telt el. Vuk Jeremić sérelmezte, hogy Hashim Thaci kosovói kormányfő, Fatmir Sejdiu kosovói elnök és Skender Hyseni kosovói külügyminiszter a teremben tartózkodik. Miután az elnöklő elmagyarázta, hogy a kosovói delegáció több nagyhatalom - köztük az Egyesült Államok, Német- és Franciaország - vendégeként van jelen a teremben, megkezdődött a vita. Jeremić - eltérve az elfogadott szöveg ismertetésétől - közölte a már ismert sablont, hogy hazája sosem fogadja el a déli tartomány elszakadását.
A nemzetközi szakértők szerint Szerbia a Kosovo-határozat módosításával de jure nem ismerte el a déli tartomány függetlenségét, de közvetve így is értelmezhető a múlt csütörtöki lépés, hiszen a közeljövőben a kosovói és a szerb fél közvetlen tárgyalásokat fog folytatni. Erre már a múlt héten megérkeztek az első jelzések: mind az ENSZ, mind az Európai Unió jelentette, hogy hajlandó a két fél közötti közvetítésre. Szerbia jóllehet jelentősen veszített presztízséből, azzal vigasztalódhat, hogy legalább sikerült elejét venni az ország újbóli elszigetelődésének, illetve az eredetileg decemberre tervezett időpont helyett már novemberben továbbítja az Európa Tanács a tavaly benyújtott szerb EU-csatlakozási kérelmet az Európai Bizottságnak, amely döntést hivatott hozni a hivatalos tagjelölti státus odaítéléséről.
Még az ENSZ-gyűlés előtt a szerb sajtóban arról értekeztek, hogy a diplomáciai kudarc után Boris Tadić államfő - tegyük hozzá: ismét alkotmányellenesen - kezdeményezni fogja a külügyminiszter leváltását. Erre egyelőre nem került sor, sőt a hivatalos kormányzat cáfolta az ilyen sajtóértesüléseket. Az ellenzéki LDP viszont, amely a legújabb közvélemény-kutatások szerint már a harmadik legerősebb párttá küzdötte fel magát, a külügyminiszter lemondását követeli, a radikálisokból ,,szerb haladók'-ká átvedlett politikai társaság pedig - mely ugyanezen közvélemény-kutatás szerint négy százalékkal vezet a demokraták előtt - előrehozott választásokat követel. Tomislav Nikolić, a haladók elnöke szerint a szerb diplomácia rossz taktikát folytatott, s az ENSZ Közgyűlése olyan határozatot fogadott, amellyel Belgrád burkoltan lemond az egykori tartományért folytatandó további küzdelemről. Nikolić szerint az lett volna a legtisztességesebb, ha Boris Tadić szerb elnök maga szólal fel az ENSZ Közgyűlésében, s ő közölte volna az ország népével a hírt, mivel mindezt ő váltotta ki, és nem Vuk Jeremić külügyminiszternek kellene bűnhődnie.
Mindettől függetlenül a múlt hétvégén hét sérültet követelt az a kosovska mitrovica-i zavargás, amely a Szerbia és Törökország közötti - török győzelemmel végződött - kosárlabda-mérkőzés után robbant ki a megosztott kosovói városban.
Szeretne értesülni, ha új cikk jelenik meg Körkép rovatunkban? Iratkozzon fel értesítőnkre!

E-mailben értesíteni fogjuk Önt az új cikkekről. Feliratkozáshoz kérjük adja meg a nevét és az e-mail címét.

Hozzászólások

Kapcsolódó cikkek

A régi recept szerint
Szabadkai Napló
  • 2020.07.29.
  • LXXV. évfolyam 31. szám
A régi recept szerint
Szabadkai Napló
Facebook

Támogatóink