home 2024. március 19., József napja
Online előfizetés
A rai hercege
Zvekán Péter
2014.02.26.
LXIX. évf. 9. szám
A rai hercege

Ahhoz, hogy az algériai srácot a rai hercegének nevezzék, hosszú, rögös utat kellett bejárnia. Az 1966-ban született Ahmed Khelifati Mohamed, azaz Cheb Mami neve hallatán valószínűleg a legtöbb olvasónak fogalma sincs arról, hogy ő ki lehet. Ha azonban elárulom, hogy Sting Desert Rose című megaslágerének háttérvokálját ő szolgáltatta, akkor szinte mindenki elmondhatja magáról, hogy hallotta őt a rádióban/televízióban.

Cheb Algériában született munkásszülők gyermekeként. A legtöbb, napjainkban sikeres előadóhoz hasonlóan ő is korán kezdett vonzódni a zenéhez. Megtanult harmonikázni, és a 80-as évek elején esküvőkön, különféle ceremóniákon lépett fel. Időközben rájött, hogy az ő stílusa egyértelműen a rai, azaz a hagyományos arab népzenei elemeket a nyugati pop, dzsessz, reggae és karibi motívumokkal ötvöző irányzat, melynek leggyakoribb témája a szerelem és a szabadság. Első jelentősebb próbálkozása az Alhan wa Chabab rádióshow-n való szereplése volt. Az arab világ nem szívesen vesz tudomást a rai stílus létezéséről, Cheb azonban annyira átvette az általa énekelt El Marsam című dal hangulatát, hogy a bírálóbizottság neki ítélte az első díjat. Ám az élet nem ennyire egyszerű! Hogy elkerüljék a stílus okozta botrányt, végül a második helyre sorolták...

Cheb 1985-ben Párizsba utazott, hogy zenei tehetségét továbbfejlessze. Megérkezése után szivacsként szívta magába a különféle stílusokat, sokat hallgatta példaképei: Stevie Wonder, Otis Redding és a francia rapper, MC Solaar alkotásait. Két év után eleget kellett tennie katonai kötelezettségének, ám utána azonnal visszautazott a francia fővárosba. Egyedi hangjának köszönhetően sikerült érvényesülnie, és az Amerikai Egyesült Államokban, Németországban, Norvégiában, Svájcban, Spanyolországban, Skandináviában és Angliában is turnézott. Ez alatt az idő alatt egyre jobban körvonalazódott a mai Cheb Mami-stílus, a török, a görög, a latin és a flamenco zene keveréke. A kemény munka után, 1999-ben következett az igazi áttörés: a francia rapperrel, K-Mellel elkészítették közös dalukat, a Parisien du Nordot, mellyel a francia poplisták élére kerültek. Ugyanebben az évben jelent meg az új Sting-album, a Brand New Day. Sting mindig is szeretett kísérletezni, és a Desert Rose című dala hangulatához nélkülözhetetlen volt egy raiénekes. Választása Cheb Mamira esett. Mondanom sem kell: a dal hatalmas sikert aratott, nem volt a világnak szeglete, amelyben ne játszották volna a rádiók. Ennek köszönhetően Cheb Mami olyan műsorokba kapott meghívást, mint a Saturday Night Live, a The Today, a Jay Leno és a David Letterman Show, fellépett továbbá a Grammy-díjátadó-gálán, valamint az amerikai Super Bowlon is. A hirtelen jött népszerűséget jól kihasználta, rövidesen elkészítette ugyanis új, Dellali című lemezét. A korong érdekessége, hogy a kislemezként is megjelent Le Rai C'est Chic című dalban Sting viszonozta a szívességet: ezúttal ő volt a dal háttérvokalistája.

A lényeg, hogy az algériai fiúnak volt egy álma, és keményen dolgozott a megvalósításán. A Stinggel közösen aratott sikerek után pedig eljött az a pillanat is, amelyre mindig vágyott: a szakma őt kiáltotta ki a rai hercegének...      

Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Részletek mutatása" gombra olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..