home 2024. április 23., Béla napja
Online előfizetés
A pick-upok új korszaka
Berta Attila
2017.03.15.
LXXII. évf. 10. szám
A pick-upok új korszaka

A pick-up ötven éve dominál a világpiacon, eddig 18 millió darabot adtak el világszerte. Európában a legkeresettebb. A Toyota Hilux először 1968-ban mutatkozott be.

Élen a Hilux

A pick-up ötven éve dominál a világpiacon, eddig 18 millió darabot adtak el világszerte. Európában a legkeresettebb. A Toyota Hilux először 1968-ban mutatkozott be. A Toyota sikerének titka a QDR rövidítésben rejlik (quality, durability, reliability), mely minőséget, kitartást, megbízhatóságot jelent.

A megállíthatatlan Hilux lenyűgözi az Északi-sarkot és az Antarktiszt is a kalandvágyó hódításaival. Többször állt dobogón az ismert Párizs—Dakar-ralin. Háromfajta karosszériával érkezik: a Single Cab (kétszemélyes), az Extra Cab (négyszemélyes) és a Double Cab (ötszemélyes) változatban. A Hilux modell nyolcadik generációja az érinthetetlen, legendás QDR-re támaszkodik, kemény, új alvázra építették, frissített 4 x 4 képességekkel. Egyidejűleg felel meg a piaci elvárásoknak és az újfajta vásárlói igényeknek. Az új dizájnnal sokkal nagyobb fokú komfort, biztonság és jobb fölszerelés mutatkozik be. Így a Hilux egy modern jármű, melyet élmény vezetni. Nem könnyű feladat előtt állt a Toyota, egyrészt ugyanis kitartó „munkagépet”, másrészt stílusos, megnyerő, komfortos 4 x 4 járművet kellett alkotnia. Hat alappontban jobb az elődjéhez képest: Dizájn-komfort-biztonság, minőség, kitartás, megbízhatóság, nagyobb -terhelhetőség, alacsonyabb használati költség. Szilárdabb, erősebb és jobb terepképességű, mint valaha volt. Az új Toyota Hiluxban megmaradt minden, amit eddig képviselt, az újításokkal mégis egy új pick-up korszak felé halad.

Az új dizájn ötvözi a dinamizmust és a szilárdságot az apró, de mutatós részletekkel, mint a vonal, mely különválasztja az alsó és a felső részt, stílusosan összeköti a kidudorodó elemeket az első és a hátsó szárnyon. A Hilux 17 és 18 inches kerekeken érkezik, öt alapszínben, melyből három új: Orange Spice, Volcano Red és Hydro Blue.

Az ember beülve az új Hiluxba úgy indítja el a motort, mint egy luxus SUV modellben, a kulcsot sem kell kivennie a zsebéből. Még a kormány is modern, hiszen állítható a magassága és a mélysége is, a termetétől függetlenül bárki optimális vezetési helyzetet tud kialakítani. Automata klímaberendezése könnyen kezelhető, felújították a kabin hűtését és fűtését, sokkal jobb az előző generációhoz képest. A dizájn célja, hogy egy lezser stílust kreáljon, mely a SUV modellekre emlékeztet. A váltókar is lerövidült, és már nem egy régi teherautó váltókarára emlékeztet. A jármű kezelését is megkönnyítették terepválasztáskor. Amikor változtatni szeretnénk a haladási módon, hogy 4 x 2 vagy 4 x 4 legyen, elegendő elfordítani egy kapcsolót.

A prémiumminőséget jelképezi még a beltérben a krómozott és fémrészek kombinációja a középkonzolon, a műszerfalon, az ajtón és a váltókaron, ezenkívül a műszerek hátterét kék szín világítja meg. A vezetőülés 10 mm-rel magasabb, az ülésmagasság mozgását 15 mm-rel növelték. A magasság beállítása és előre-hátra mozdítása elektromos. Nagyon kényelmes üléseket alakítottak ki, hogy hosszú utakon is megfeleljenek, mindemellett a hangsúlyozott ülésszélek jobb oldaltartást nyújtanak. Az Extra Cab és Double Cab modelleknél az első ülések támlája vékonyabb, így több hely jut a hátul ülőknek. A hátsó pad 60:40 arányban osztható, az ülések könnyen kezelhetőek. Háromféle beltérrel gyártják — Entry, Mid és High elnevezéssel —, mindegyik más-más vásárlói réteget céloz meg. Az Entry kemény, tartós, durvább anyagokkal van fölszerelve, hogy ki tudja elégíteni azokat, akik a Hiluxot kizárólag munkára használnák. A Mid jobb minőségű anyagok felhasználásával készül, de a hangsúly még mindig a tartósságon van, a célzott vevőkör pedig olyanokból áll, akik a Hiluxot az üzleti és a magánszférában is használni szeretnék. A High-t pedig a fekete bőrrel borított üléseiről és a luxusbelteréről lehet felismerni, így leginkább egy SUV-ra emlékeztet.

Az új Hilux egyébként sok apróságot is kínál a beltérben, ilyen például az anyósülés előtt található két rekesz, melyet a klímaberendezés hűt, és melyben két 500 ml-es palack is elfér. A két első ülés között egy mély rekeszben egy 22 CD-nek való tároló található, és egy 220 V-os AC-csatlakozás. A váltókar előtt két kisebb tárhely van a napszemüvegnek és a mobiltelefonnak. A teljesen új, 2,4-es D-4D motor a hatalmas nyomatékot a legkisebb fogyasztással kombinálja a saját osztályában. Köbcentiben gyengébb az elődjénél, de jobban kihasználja a nyomatékot kis és közepes fordulatszámon. Az új DOCH négyhengeres motor (16 szeleppel, turbóval, intercoolerrel) 2293 köbcentis és 110 KW-os 3400 f/perc alatt, a 400 Nm maximális nyomatékot már 1600-2000 f/perc alatt adja le. A kétkerék-meghajtású modellek hatsebességes manuális váltóval érkeznek, az összkerék-meghajtásúaknál viszont a gyártó választást kínál a hatsebességes manuális és a hatsebességes automata Super ECT váltó között.

Az új Hilux 12 másodperc alatt gyorsul 100-ra automata váltóval, illetve 13,2 másodperc alatt kézivel. A 2 x 4 modellek végsebessége 175 km/h, a 4 x 4 modelleké pedig 170 km/h. Mindezt pedig olyan fogyasztással érik el, amely 9%-kal kisebb a nagyobb motorokénál. Az új 2,4 D-4D megtartja a legalacsonyabb fogyasztást, mely 6,4 l/100 km, mindössze 169 g/km CO2-kibocsátással. Kevesebbszer kell vele szervizbe menni, és a szervizdíj is alacsonyabb. De a lényeg, amiért megalkották ezt a járművet, hogy erős, tartós és nagy teherbírású legyen. Az új, létra alakú alváz 20%-kal merevebb az elődjénél, ezáltal könnyebb vele a manőverezés a nehéz terepeken. A teherbírása 3,2, illetve 3,5 tonna.

A Toyota a Hilux modellekre, vagyis az alváz és a karosszéria korrózió elleni védelmére húszéves garanciát ad. Különös figyelmet szenteltek a kis hézagok, lefolyók levédésének. A Toyota Hilux új generációja tökéletesen megfelel azoknak, akik kedvelik a nagy behemótokat, szeretnek kitűnni a tömegben, vagy csak űzik az ipart, és egy megbízható társat keresnek maguknak, aki mindig mindenhova elviszi őket — mind a munkába, mind a családi kirándulásokra. Akik úgy érzik, beletartoznak bármelyik felsorolt kategóriába, azoknak a Toyota Hilux ideális partner lehet.

Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..