home 2024. március 29., Auguszta napja
Online előfizetés
A napozás veszélyei
(Összeállította: re)
2014.07.15.
LXIX. évf. 29. szám
A napozás veszélyei

A napfény nélkülözhetetlen a szervezet D-vitamin-képzésében, emellett hangulatjavító hatása is van. A túlzott napozás azonban az ózonpajzs elvékonyodása következtében egyre veszélyesebb: a bőr leégéséhez vezet, ami károsítja a bőrsejtek genetikai állományát, elősegítve ezzel a bőrdaganat kialakulását. A sokáig ártatlanabbnak hitt UVA-sugarak pedig rongálják a kötőszövet kollagénrostjait, és ez öregíti a bőrt.

A veszélyek ellenére szervezetünk igényli a napozást, a napon való tartózkodást, de ügyelnünk kell rá, hogy lehetőleg ne 10 és 14 óra között süttessük magunkat.

Ha mégis leégtünk, akkor igyekezzünk mielőbb lehűteni, zsíros krémmel bekenni a bőrünket. Ne feledkezzünk meg a folyadékpótlásról és a gyulladáscsökkentésről sem. Ha hidegrázás is társul a leégés amúgy is kellemetlen érzéséhez, forduljunk orvoshoz. Megeshet ugyanis, hogy napszúrást kaptunk, aminek hőemelkedés, hányinger, hányás és fejfájás a velejárója. Az égett bőr fáj, ezért egy ideig ne menjünk tűző napra, sőt séta közben se hagyjuk fedetlenül az említett felületet.

Napozás előtt minden esetben használjunk magas fényvédőfaktorú krémet vagy naptejet, és soha ne maradjunk huzamosabb ideig a napon. Különösen a gyermekekre vigyázzunk, adjunk rájuk kalapot, kis sapkát, és lehetőleg a pólójukat se vegyük le. Ha mindenképpen napoztatni szeretnénk őket, ezt tegyük a délutáni és kora esti órákban. Bőrünk ugyanis „emlékszik” a leégésekre, „összeadja” őket, majd harmincéves korunk után fokozatosan jelzi azok károsító hatását. Bőrünkön különféle elváltozások, piros vagy barna foltok, apró sebhelyek jelenhetnek meg, amelyek időről időre kiújulnak. A meglévő anyajegyek is megváltozhatnak: méretük megnőhet, esetleg ki is sebesedhetnek, a bőrünk körülöttük sötétebb lehet. Ha ezekhez hasonló változásokat észlelünk magunkon, azonnal forduljunk szakorvoshoz, hogy megbizonyosodjunk róla, nem vagyunk bőrrákosok! A legalattomosabb és a leggyorsabban ölő bőrdaganat a melanoma, emellett számos egyéb bőrráktípust is ismerünk. Ezek lehetnek bazálsejtesek és hámsejtesek, melyeket a legtöbb esetben jóindulatú tumorként diagnosztizálnak. Ettől függetlenül óvakodjunk az erős napfénytől, és ha az orvos is azt javasolja, műtéttel szabaduljunk meg a daganattól. A döntést azonban minden esetben bízzuk a szakemberre, soha ne határozzunk elhamarkodottan és meggondolatlanul! 

A bőr leéghet szoláriumozáskor is, és az önbarnító krémek is okozhatnak károsodást. Ezért ha valaki mindenáron szép barna bőrszínt szeretne, mindenképpen legyen mértékletes és kellően körültekintő. Az a legfontosabb, hogy bőrtípusunknak megfelelő napozókrémet válasszunk, és bőrünket már tavasszal kezdjük el hozzászoktatni a napfényhez. Ha betartjuk a napozás idejére vonatkozó tanácsokat is, szépen, egyenletesen fogunk lebarnulni anélkül, hogy ebből bármi gondunk adódna.     

Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..