home 2024. március 28., Gedeon napja
Online előfizetés
A nándorfehérvári emlékhelyen
2012.08.08.
LXVII. évf. 32. szám
A nándorfehérvári emlékhelyen

A keresztény történelmi magyar hazát védelmező nándorfehérvári diadal emléknapján a Hunyadi János tiszteletére szentelt zarándokút résztvevőjeként köszöntöm honfitársaimat, vendégeinket.A világraszóló győztes csata színhelyére sok-sok településről érkeztünk. Jöttünk a vajdasági Csantavérről...

A keresztény történelmi magyar hazát védelmező nándorfehérvári diadal emléknapján a Hunyadi János tiszteletére szentelt zarándokút résztvevőjeként köszöntöm honfitársaimat, vendégeinket.
A világraszóló győztes csata színhelyére sok-sok településről érkeztünk. Jöttünk a vajdasági Csantavérről és Szabadkáról, a felvidéki Nagymegyerből és Gútáról, és érkeztünk Salgótarjánból, Balassagyarmatról, Őrbottyánból, Érsekvadkertről, Diósjenőről, Rétságról, Érdről, Kalocsáról, Budapestről, Kecskemétről és Lakitelekről, magyar iskolákból és a magyar Országgyűlésből, hogy felidézzük a magyar hadtörténelem egyik legjelentősebb katonai győzelmét, és tisztelettel, szeretettel hajtsunk fejet a neves és névtelen hősök előtt.
A keresztény Magyarországot, a keresztény Európát védelmező hőstettük hírére III. Callixtus pápa módosított a korábban kiadott bulláján, és míg a győzelem előtti bullát a szorongó könyörgés szellemében fogalmazta meg, addig a győzelem hírére már a keresztény öntudat erősítése mellett a Szentatya elismerése sem maradt el. Idézem: ,,Isten győzelemre segítette a kereszténységet, azaz a déli harangszó és a déli harangozás alatt elmondott imák egyben a nándorfehérvári győzelemért való hálaadás kifejezői.''
A keresztény világban Őket, a hősöket köszönti a déli harangszó. Szilágyi Mihályt és várvédő népét, Hunyadi Jánost és felmentő seregét, Kapisztrán Jánost és hívó szavára toborzott szabadcsapatait.
A nándorfehérvári diadal neves és névtelen hőseit az egészséges veszélytudat ösztönözte II. Mehmed török szultán csaknem százezres túlereje ellenében a rendkívüli helytállásra.
1456-ban Európát és az európai keresztény kultúrát mentették meg a megaláztatástól, a rombolástól, a pusztulástól. Legyen áldott az emléke Hunyadi Jánosnak, Kapisztrán Szent Jánosnak, Szilágyi Mihálynak, a családjukat, szülőföldjüket életük árán is védelmező várkatonáknak, Hunyadi elszánt és fegyelmezett seregének és a népmissziós ferences prédikátor által toborzott népfelkelőknek!
Ez a győzelem mintegy hetven évre megállította az Oszmán Birodalom további erőszakos európai hódításait, terjeszkedését.
Ez a nándorfehérvári diadal tette lehetővé Hunyadi János fiának, Mátyásnak a megkoronázását. Mátyás uralkodása a magyar történelem dicső fejezete, Mátyás király Magyarországa Európa egyik legjelentősebb országa volt.
Ez a világraszóló győzelem példázata a felismert életveszély által szerveződő magyar nemzeti összefogásnak is. Válságos időben a jelenkori magyar valóságban is követendő példa.
Itt, a nándorfehérvári diadal színhelyén, Belgrádban, Szerbia fővárosában a térség népeinek, az egymásra utalt és együttélésre ítélt népek összefogását is példázza, és ez most, a globális kihívások, a pénzügyi, gazdasági világválság fenyegetettsége idején is erősen időszerű és cselekvőképes gondolat.
Tisztelt Egybegyűltek, Zarándoktársaim!
Utunk során többek között fölkerestük a dunántúli Ozorát, Pipo várát, ahol egykor Hunyadi János nevelkedett. Látványos bemutatón ismerkedtünk a korabeli, több mint fél évezred előtti várbéli élettel, hétköznapokkal, a letűnt világok, életformák tanulságos mulandóságaival.
A nándorfehérvári diadal dicsősége maradandó, örökérvényű. Merítsünk belőle hitet, erőt, bátorságot, mert az egészséges veszélytudat rendkívüli erőfeszítésre, összefogásra, győzelemre képes, és bárminemű válságos időben csak így lehetünk úrrá az országos és európai bajokon, csak így fordíthatjuk sorsunkat a térség jó szándékú akarataival, népeivel együtt jó irányba.
Meggyőződésem, hogy előbb-utóbb, és inkább előbb, állni fog Hunyadi János szobra ezen az emlékhelyen. Abban is erősen bizakodom, hogy július 22-e nemcsak Magyarországon, hanem az Európai Unióban is a Nándorfehérvári Diadal emléknapja lesz.
Így legyen!
Dicsőség a hősöknek, áldott legyen az emlékük!
A Magyar Országgyűlés 2011-ben július 22-ét a nándorfehérvári diadal emléknapjává nyilvánította. Hunyadi János világra szóló győzelméről Budapesten és Belgrádban is megemlékeztek.
Ebből az alkalomból érkezett a szerb fővárosba Lezsák Sándor, az Országgyűlés alelnöke, valamint a Hunyadi zarándokút részvevői, a Keresztény Élet című hetilap és a Lakitelek Népfőiskola Alapítvány szervezésében megtartott történelmi vetélkedő győztesei.
Egyik előző számunkban már beszámoltunk a jeles eseményről, most Lezsák Sándor ünnepi köszöntőjét adjuk közre, amelyet az Országgyűlés alelnöke a nándorfehérvári diadal hőseinek a belgrádi várban levő emlékkövénél mondott.
LEZSÁK Sándor
Belgrád-Nándorfehérvár, 2012. július 22.

Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..