A muzslyai hagyományápolók rendezvényei és tervei 

A muzslyai hagyományápolók rendezvényei és tervei 

Sikeres időszakot tudhat maga mögött a muzslyai RÉMUSZ Hagyományápolók Egyesülete. Három nagy rendezvénye van, a Muzslyai lakodalom, a Szent Iván-napi rendezvény és a Pásztornap, valamint egy kisebb, a búcsúi főzőverseny. Ezeken kívül számtalan esemény résztvevője, szereplője volt, vagyis eléggé zsúfolt volt a programja.

A hagyományápolók természetesen nem hagyták ki a helyben megrendezett Töpörtyűfesztivált és Aratóversenyt, serénykedtek a májusfa állításakor, támogatták a jótékonysági karácsonyi vásárt. Fontos nekik, hogy a más civil szervezetekkel fenntartott kapcsolatot tovább ápolják, kiegészítsék egymás munkáját, segítsék a társszervezeteket, hiszen sok esetben a tapasztalt amatőr szakácsokat hívják meg az ételek elkészítéséhez.

Az sem mellékes, hogy a hagyományápolók szakácsai időnként a háziasszonyokra is gondolnak, hiszen havonta egyszer birkapaprikást főztek, a katolikus böjti napokon halászlét, sült halat is készítettek.


Képek: Facebook

A hagyományápolók egyesülete az utóbbi időben a tagok részére minden hónapban egyszer egy kis szórakozást szervezett, mely során megülték az ünnepeket, vagy egyszerűen csak lazítottak, társalogtak, barátkoztak. Az ifjúságnak is rendezett versenyt, hiszen az egyik célja, hogy felfiatalítsa a csapatot.

Az eredményeket illetően a tagok összesen mintegy ötven serleggel, illetve éremmel gazdagodtak. Igen sikeresen szerepeltek Zentán, a gasztronómiai napon, a hölgyek sok díjat zsebeltek be, valamint a férfiak is szép sikert értek el a főzőcskézésben. Persze nem hagyták ki az ajvárfőző versenyt, a magyar napot és a Bánáti Szorgos Kezek elnevezésű megmérettetést sem Nagybecskereken. A környéken, Vajdaság több településén, Torontálszigeten, Titelen, Adorjánon, Magyarcsernyén, Adán, Tordán, Szentmihályon, Jankahídon is bemutatkoztak, valamint a határon túl Mindszenten, Békéscsabán és Óteleken is jártak.

A RÉMUSZ székházának állandó csinosítása a múlt évben is folytatódott, a tagok szépen rendbe hozták a termüket, beépítettek két légkondicionálót, felújították a férfimosdót, a konyha és a terem közötti részt hungarocellel borították. Elkezdték építeni a külső teraszt, melyet az udvari résznél már kialakítottak, de a folytatása erre az évre maradt. A nagyteremből leválasztottak egy kisebb teret, melyet télidőben jobban felfűthetnek az ülések megtartásához, a konyharészt a higiéniai előírásoknak megfelelően hozták létre. Összegzésként elmondható, hogy a munkálatok eddig mintegy 3500 órát tettek ki. Még két légkondicionálóra lenne szükségük, melyeknek megvásárlását az idei költségvetésbe iktatták be.

A Muzslyai lakodalom elnevezésű rendezvény megszervezésére tizenötödik alkalommal készülnek, illetve a tizenhatodik Pásztornapon is némi újítás bevezetését tervezik, az idén ugyanis terelőkutyák kiállítására is gondolnak. A harmadik igencsak népszerű eseményük, a Szent Iván-napi sokadalom valódi közösségi délutánná vált az évek során. Ezen a legfiatalabb nemzedék tagjai is találnak szórakozást, de a különféle tartalmak mások számára is lehetővé teszik a kikapcsolódást, szórakozást. Szeretnék a kancsikázók táborát növelni, emellett tánctanfolyamot is tervbe vettek, mellyel az ifjúságot céloznák meg.

Szeretne értesülni, ha új cikk jelenik meg Bánáti Újság rovatunkban? Iratkozzon fel értesítőnkre!

E-mailben értesíteni fogjuk Önt az új cikkekről. Feliratkozáshoz kérjük adja meg a nevét és az e-mail címét.

Hozzászólások

Kapcsolódó cikkek

A muzslyai hagyományápolók rendezvényei és tervei 
Bánáti Újság
  • Kónya-Kovács Otília
  • 2020.05.18.
  • LXXV. évfolyam 20. szám
A muzslyai hagyományápolók rendezvényei és tervei 
Bánáti Újság
  • Zséli Ágnes
  • 2020.05.17.
  • LXXV. évfolyam 20. szám
Facebook

Támogatóink