home 2024. március 28., Gedeon napja
Online előfizetés
A meseszép Bukovina!
MTVA
2018.10.05.
LXXIII. évf. 40. szám
A meseszép Bukovina!

Az október 6-ai, szombati adásban az egykori Moldvai fejedelemséghez tartozó, majd török uralom alá került, később osztrák koronatartománnyá lett Bukovinába látogat a Hazajáró stábja.

Ez a terület a Kárpátok külső oldalán fekszik, a vízválasztó gerinceken túl. Megannyi természeti kincset és magyar emléket őriz. A Hazajáró csapata a következő adásban arra vállalkozik, hogy megmássza a Moldva és a Beszterce folyók között emelkedő Ráró és Gyamaló szemrevaló hegyvilágát, bejárja a festett kolostorok vidékét is, ám mindenekelőtt a bukovinai székely falvakat keresi fel. Bükkország gyéren lakott vidékét, ahova Hadik András gróf gyűjtötte össze a Madéfalvi veszedelem elől Moldvába „csángált”székelyeket. De a 20. század vad szelei innen is tovább fútták őket. Szétszóródtak Erdélybe, Délvidékre, a Dunántúlra és még a tengerentúlra is. 75 év múltán már csak emlékük maradt itt, s temetőik töredékei.

„Bukovina, bukovina”… idézi meg a lenyűgöző táj látványa a Magyar Örökség Díjjal kitüntetett mesemondó, népmesegyűjtő, Kóka Rozália és sorstársai hazaszálló emlékeit.


Fotó: Hazajáró/MTVA



Adás:
2018. 10. 07. – Duna World 19:25
2018. 10. 09. – Duna World 16:05
2018. 10. 13. – Duna 07:15
2018. 10. 17. – M5 08:45
Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..