home 2024. március 29., Auguszta napja
Online előfizetés
A mérleg nyelve
Talpai Lóránt
2014.02.25.
LXIX. évf. 9. szám
A mérleg nyelve

Egyenes út vezethet a sikerig? (A jelenlegi magyar kormány rendkívül meggyőző fölénnyel vág neki az áprilisi parlamenti választásnak. Az elmúlt évekre visszatekintve elmondhatjuk, még soha nem fordult elő, hogy egy kormány ennyire toronymagasan vezessen a választások előtt.) — Összefogásban az erő? (Összenő, ami összetartozik, tartja a mondás. Mindezt kiválóan alátámasztja a magyarországi baloldali összefogás.)

Egyenes út vezethet a sikerig?

A jelenlegi magyar kormány rendkívül meggyőző fölénnyel vág neki az áprilisi parlamenti választásnak. Az elmúlt évekre visszatekintve elmondhatjuk, még soha nem fordult elő, hogy egy kormány ennyire toronymagasan vezessen a választások előtt. Igaz, 2010-ben a Fidesznek talán még nagyobb volt a támogatottsága, ám akkor ellenzéki pozícióban volt. Négy éve, közvetlenül a szavazás előtt a részvételüket biztosra ígérő szavazók körében a Fidesz 61%-os népszerűségnek örvendhetett. A szocialisták csupán 21%-os, a Jobbik 10%-os az LMP pedig 2%-os támogatottságot tudhatott a magáénak. A végeredmény pedig köztudomású: kétharmados többséggel alakulhatott új kormány. A közelgő választások eredményét természetesen még nem lehet biztosra venni, hiszen bármi megtörténhet. Ahhoz azonban valóban jelentős fordulatnak kellene történnie, hogy a jelenlegi ellenzék nyerjen. Ráadásul nem olyan fordulatra volna szüksége, mint amilyen a Simon-ügy volt, ez ugyanis nemhogy nem növelte, hanem éppen ellenkezőleg, jelentősen rontotta a baloldal esélyeit. Mindeközben a Fidesz egyelőre nem követett el súlyosabb politikai baklövést, pedig emlékezhetünk rá, hogy — nemzetközi közreműködéssel — igen heves támadásokat vészelt át a közelmúltban. Ennek ellenére nem fogyatkozott meg a körülbelül kétmilliós szavazótábora, mely egyben a legnagyobb aduja. Ha a választáson sikeresen mozgósítja a támogatóit, akkor Orbán Viktor jelenlegi miniszterelnök újra a kezébe veheti a kormányrudat. Az ellenfél, avagy a magyar baloldal ugyanis továbbra is a múlt sikereiből próbál tőkét kovácsolni, és gyengélkedik. Még a kényszeredett összefogásukból is hiányzik az átütő erő.

Összefogásban az erő?

Összenő, ami összetartozik, tartja a mondás. Mindezt kiválóan alátámasztja a magyarországi baloldali összefogás. A magyar baloldal egyébként évek, sőt, mondhatni évtizedek óta ugyanazzal a gonddal küszködik, mégpedig azzal, hogy aki elhagyja a Szocialista Pártot, és új politikai erő létrehozásába kezd, rövid időn belül támogatottság nélkül marad. A legnagyobb nehézséget azonban az okozza, hogy az utóbbi években már maga az MSZP sem tartozik a valóban jelentős tartalékokkal bíró, erős pártok közé. Középpárttá zsugorodott, és részben felaprózódott. Nem véletlen, hogy most szinte mindenkit, aki él és mozog a baloldali összefogás részesévé szeretne tenni. Lassan valódi politikai múzeummá alakul a magyar baloldal, hiszen Kuncze Gábor, Fodor Gábor, Gyurcsány Ferenc, Bajnai Gordon vagy Bokros Lajos egy letűntnek vélt korszakot képvisel. A felsoroltak közül némelyek jó néhányszor elvesztették már politikai legitimitásukat, népszerűségük soha sem volt erőteljes, sőt egykor inkább a népszerűtlenségi listákat vezették. Ezek a politikusok egy-két évvel ezelőtt még a hűtlen arcukat mutatták az MSZP felé, és független, karakteres politizálásra esküdtek fel. Most pedig, az Összefogás közös listája nélkül alig volnának kimutathatóak a különféle közvélemény-kutatások számadataiban. Azzal, hogy a szocialisták újra összefogtak a múlt embereivel, két dologról tesznek tanúbizonyságot: egyrészt képtelenek a párton belüli és kívüli megújulásra, másrészt csaknem négyévnyi ellenzéki politizálással sem tudták jelentősen növelni támogatottságukat. A második tényező azért is érdekes, mert köztudomású, hogy még a sikeresen működő kormányok is sokat veszítenek a népszerűségükből, a négyéves mandátum végének közeledtével ugyanis egyre inkább növekszik az úgynevezett protest szavazók száma. Persze, ha csak az utóbbi néhány hét eseményeire gondolunk, például a Simon-ügyre, akkor egyáltalán nem meglepő, hogy a szavazók továbbra sem látják a jelenlegi ellenzéket kormányképes erőnek.

Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..