home 2024. április 20., Tivadar napja
Online előfizetés
A menstruáció ne legyen kifogás!
Bíró Tímea
2019.05.30.
LXXIV. évf. 21. szám
A menstruáció ne legyen kifogás!

Bármennyire is szeretjük a sportot mi, nők, vannak napok, amikor kisebb a lelkesedésünk, vagy fizikailag nem tudjuk teljesíteni a megszokott távot, elérni a megszokott szintet. Így van ez minden hónapban a menstruációnk idején is. Fontos kérdés, hogy lehet-e ilyenkor sportolni, vagy inkább adjunk egy kis pihenőt a szervezetnek.

Rosszkedv, alhasi görcsök, érzékeny mellek, puffadás, a lábak vizesedése, fáradtság, derékfájdalom — sok nőre jellemző egyik vagy másik tünet, mely megnehezíti azokat a bizonyos napokat. A szerencsésebbek görcsök, puffadás és hangulatingadozás nélkül átvészelik ezt a néhány napot, de sokaknak ilyenkor az edzéshez sincs elég motivációjuk. Pedig a mozgás segít enyhíteni a kellemetlen tüneteket. Mivel a panaszok eltérőek, nem lehet általánosítani, hogy kinek mi segíthet, vagy mi esne jól, ezért fontos, hogy mindenki megtapasztalja saját magán, hogy milyen mozgásforma elvégzésére képes a menstruáció idején.

A kulcs itt is a mértékletesség. A különféle pózokra, illetve gyakorlatokra vonatkozólag nincsenek szabályok, bármit végezhetünk, amit nem érzünk kellemetlennek vagy fájdalmasnak. Az állóképességi edzések, versenyek és tesztek beosztása viszont a legjobb teljesítmény érdekében lehetőleg a menstruációs ciklus második felére essen, nagyon magas intenzitású súlyzós edzést pedig a ciklus közepén ajánlott végezni. Az edzés lehetőleg hűvösebb környezetben történjen, különösen a menstruációs ciklus vége felé.

Nagyon nem mindegy, hogy mit sportolunk. Ilyenkor a magas intenzitású (HIIT) edzések a leghatékonyabbak, mert sok endorfint, vagyis boldogsághormont termel tőlük a testünk. Az endorfinokra ilyenkor nagy szükség van, mert csökkentik a fájdalmat, valamint a testben levő prosztaglandinmolekulák számát is, melyek a női nemi hormonokra vannak nagy hatással. A súlyzós gyakorlatok növelik a fájdalmat, viszont például a könnyű futás és a biciklizés ellazítja a testet, enyhíti a hasi görcsöket. A test hőmérséklete egyébként menzesz idején alacsonyabb, ezért maga a kardió nem lesz olyan megerőltető és izzasztó, mint ha a ciklus más szakaszában végeznénk.

Állítólag a rendszeres, napi mozgás képes csökkenteni a vérzés mennyiségét, mivel a szervezet folyamatosan termeli az ösztrogént. Ez a kilókra kivetítve is hasonlóan működik: minél alacsonyabb a testzsírszázalékunk, annál kisebb mennyiségű vérzésre számíthatunk.

Egy orvosi és biológiai kutatócsoport szerint minél jobb fizikai állapotban van egy nő, annál kevesebb menstruációs gonddal kell megküzdenie. Ez a megállapítás azonban nem sokat számít, ha genetikailag öröklődött tényezők miatt nehéz a menstruációs időszak — viszont az aktív, egészséges életmód mindenképp csökkentheti a puffadást, a mellfájdalmat, a vérzés erősségét és a migrént.

Egy intenzív edzés után nincs is kellemesebb hely az izmaink ellazítására, mint a szauna. De nem akkor, ha menstruálunk! Az egyébként is magasabb testhőmérsékletünkkel nem túl jó ötlet ejtőzni egyet a forróságban. Vegyünk inkább fürdőruhát, és mártózzunk meg az úszómedencében. Amikor a szervezetünk ilyen drasztikusan veszít a vitamin- és az ásványianyag-készletéből, fontos, hogy gondoskodjunk az utánpótlásról. A vas- és a C-vitamin-tartalmú ételekkel, étrend-kiegészítőkkel az edzés is könnyebb lesz majd.

Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..