home 2024. április 23., Béla napja
Online előfizetés
A menstruáció elmaradása — Terhesség, vagy sem?
Dr. SONJA Burzan nőgyógyász
2015.08.31.
LXX. évf. 34. szám
A menstruáció elmaradása — Terhesség, vagy sem?

A havi vérzés elmaradása a leggyakoribb ok, ami miatt a fiatal lányok felkeresik a nőgyógyászukat. A havi ciklus kimaradásának több oka is lehet, közülük a leggyakoribb a terhesség.

Nagyon fontos, hogy a hölgyek minden hónapban pontosan feljegyezzék a menstruációjuk első napját. Ha egy nő nemi életet él, nem védekezik a nem kívánt terhesség ellen, és a vérzése már két hete késik, mindenképpen keresse fel a nőgyógyászát. Ilyen esetben elsőként mindig a terhesség fennállására kell gondolni. Ennek kiderítésére a legmegbízhatóbb módszer a nőgyógyászati vizsgálat, mely előtt elvégezhető az úgynevezett terhességi gyorsteszt. Ezt otthon is megtehetjük, különösebb szakértelemre nincs hozzá szükség. Minden gyógyszertárban megvásárolható, nem drága, és egyszerűen használható. Elegendő, ha belemártjuk a vizeletbe (vagy rácsepegtetünk valamennyit), és fél percen belül megvan az eredmény. A két csík megjelenése esetén a teszt pozitív, vagyis terhességet mutat, az egy csík pedig negatívat jelent, pontosabban azt, hogy nincs szó terhességről. Ezek a tesztcsíkok ugyanis annak a bizonyos hormonnak a jelenlétét mutatják ki, amely a várandós nő vizeletében (a legnagyobb mértékben a reggeli első vizeletben) van jelen. Ha a gyorsteszten két csík jelenik meg, a lehető legrövidebb időn belül el kell menni nőgyógyászhoz, aki alátámasztja a másállapot tényét. A teszt negatív eredménye azonban még nem százszázalékos, azaz a nő ettől még lehet terhes. Ezért ha még néhány napig nem menstruál, akkor el kell mennie egy nőgyógyászati vizsgálatra.

Miből áll a vizsgálat?

A szakorvos először is megkérdezi a pácienstől, hogy mikor volt legutóbb havi vérzése, volt-e azóta szexuális kapcsolata, illetve védekezik-e a terhesség ellen. Ezek az információk rendkívül fontosak annak érdekében, hogy meg lehessen állapítani az esetleges fogamzás vagy — ha a nő nem állapotos — a menstruáció kimaradásának időpontját. Ha a nőgyógyász kizárja a terhességet, további vizsgálatokat rendelhet el a vérzéskimaradás okának feltárására.

Terhességmegszakítás

A fiatal nők körében tapasztalható terhesség a legtöbb esetben sajnos nem kívánt, nem tervezett. Éppen ezért a legtöbben a terhesség megszakítása mellett döntenek. Ezt azonban nem lehet bármikor elvégezni, a határidőt törvény szabályozza, úgyhogy aki nem szeretné világra hozni a gyerekét, az mielőbb keressen fel egy nőgyógyászt. A terhességmegszakítás egy sebészeti beavatkozás, melynek számos fizikai és pszichikai következménye is lehet. Semmi esetben sem tekinthető megelőzésnek, hiszen az abortusz nem a terhességet akadályozza meg, hanem a szülést. A legmegbízhatóbb megelőzés egyébként a fogamzásgátló gyógyszerek rendszeres szedése, de erről is mindenképpen konzultálni kell egy szakemberrel.

Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..