home 2024. április 24., György napja
Online előfizetés
A megújulás reményében
k. o.
2009.03.25.
LXIV. évf. 12. szám
A megújulás reményében

Ifjú Virág Gábor, a kishegyesi helyi közösség titkára átadja Lajkó Félixnek a köszönő oklevelet - Szabó Attila felvételeNyolcvanegy békésszentandrási katolikus magyar család megérkezésével kezdődött el Kishegyes újratelepítése 240 évvel ezelőtt, vagyis 1798 márciusában. A helytörténészek és...

Ifjú Virág Gábor, a kishegyesi helyi közösség titkára átadja Lajkó Félixnek a köszönő oklevelet - Szabó Attila felvétele

Nyolcvanegy békésszentandrási katolikus magyar család megérkezésével kezdődött el Kishegyes újratelepítése 240 évvel ezelőtt, vagyis 1798 márciusában. A helytörténészek és néprajztudósok szerint nem véletlenül esett e vándorlás épp tavaszra, hiszen a megújulás reményében kerekedtek fel, s választottak új otthont maguknak a nincstelenek. Földet és megélhetést ígért nekik a királyi kincstár az akkor még gyéren lakott pusztán...
A kishegyesiek elődeik emlékét idézve 1994 óta ünneplik március 21-én a falu napját. Az idén rendezvénysorozattal jubiláltak az újratelepítés 240. évfordulóján, de megemlékeztek az 1848-49-es forradalom és szabadságharc utolsó győztes csatájának 160. évfordulójáról, valamint a falu önkéntes tűzoltóegylete megalakulásának 135. és a Dévics Imre kerámiatelep fennállásának 50. esztendejéről is.
Március 17-én, kedden a helyi könyvtárban kezdődött el az ünnepségsorozat egy kiállítással és egy ismeretterjesztő előadással. A ''lila tyúk” és más húsvéti szokások címmel dr. Szőke Anna számolt be Kishegyes húsvéti néphagyományairól, majd láthattuk Kollár Ilona népi díszítőművész kiállítását, amely a Kárpát-medence mintegy 28 tájegységének hímes tojásaiból állt össze. Szerdán az Ady Endre Kísérleti Általános Iskola tanulói mérhették össze helytörténeti tudásukat. A Kishegyes története elnevezésű verseny legjobbjai: Gavlik Zénó, Csőke Márk és Németh György lett -- Magó Fabó Emese tanárnő tanítványai. Csütörtökön egy készülőben levő könyv ismertetőjét hallhattuk. A szerző, dr. Virág Gábor mesélt a kishegyesi iskola történetéről a két háború között. Mondandóját gazdag képanyaggal illusztrálta. å nyitotta meg a Régi hegyesi képeslapok c. kiállítást is a színház előcsarnokában, szombaton. A komolyzene kedvelői sem maradtak élmény nélkül. Szombaton délután a kishegyesi zeneiskolások: Csőke Noémi, Kovács Levente, Vojter Noémi, Péter Fanni, Toldi Blanka, Patyerek Réka, Papp Orsolya, Csőke Andrea -- Csőke András és Brezovszki Edit tanítványai -- adtak zongorahangversenyt. A rendezvény sztárvendége Horváth Benedek, a budapesti Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem hallgatója volt. Az egybegyűlteket Molnár Márta iskolaigazgató üdvözölte, majd megköszönte az ajándékba kapott zongorát dr. Varga Györgynek, a budapesti XVI. kerületi Rácz Aladár Zeneiskola igazgatójának. (Hadd említsük meg azt is, hogy az iskola ezekben a napokban vette át azt a 14 számítógépet is, amit a Budapesti Kereskedelmi és Iparkamarától kapott. A komputereket a kamara igazgatója, Szatmáry Kristóf adta át.)
A gálaműsorra szombaton este került sor a színházban. Számos kiemelkedő politikus és közéleti személyiség tisztelte meg jelenlétével a rendezvényt. Megjelent Szigeti András, a szabadkai magyar főkonzulátus alkonzulja, Pásztor Bálint és Fremond Árpád parlamenti képviselők, Varnyú Ernő tartományi gazdasági titkárhelyettes, dr. Bíró István tartományi képviselő, Papp Árpád, az MNT elnöki tanácsadója, Hatvani Miklós -- Isaszeg, Mackó József -- Kelebia, Pék Zoltán -- Zenta polgármestere, Kovács Rajmond, a budapesti XVI. kerület alpolgármestere, valamint a helyi önkormányzatok, művelődési egyesületek és civil szervezetek képviselői, küldöttei.
A jelenlévőket ifjú Virág Gábor, a kishegyesi helyi közösség titkára köszöntötte, s az ünnep jelentőségét méltatva az emlékezők kötelességéről is beszélt. A kishegyesi helyi közösség tanácsának 2009. március 13-ai határozata alapján a falu szellemi kincsének gyarapításáért díszpolgárrá avatták Németh Istvánt, dr. Matisa Lászlót és posztumusz Rác Józsefet (1946--2005). Kishegyes népszerűsítéséért és rangjának emeléséért köszönő oklevelet kapott Lajkó Félix és Rúzsa Magdolna. A kitüntetetteknek az oklevelet Csóré Róbert polgármester adta át.
Az estet a helybeli Petőfi Sándor ME népi táncegyütteseinek (Rizgetős, Garagulya, kiscsoport) színvonalas alkalmi műsora zárta. A Táncából világlik ki a jellem c. koreográfia Patyerek Csaba és Orsolya, Utasi Péter, Kovács Hanna, Kisimre Árpád és Kisimre Szerda Anna munkáját dicsérte.
A falunap a vasárnapi sakk szimultánnal (a tűzoltóotthonban Kókai Péter nagymester találkozott e sport szerelmeseivel), a Szent Anna-templomban megtartott ünnepi szentmisével folytatódott. Pontot az i-re Lajkó Félix hangversenye tett a színházban.

Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..