home 2024. április 20., Tivadar napja
Online előfizetés
A mandulagyulladás
(Összeállította: re)
2015.01.14.
LXX. évf. 2. szám
A mandulagyulladás

Napokig tartó magas láz, hidegrázás, nehéz légzés, fej-, torok- és ízületi fájdalmak. Ezek a mandulagyulladás legfőbb tünetei. A legtöbb esetben a Streptococcus haemolyticus nevű baktérium okozza, ezért antibiotikumos kezelésre van szükség.

Szervezetünk „őrei”

A mandula a nyirokrendszer része. Jelentős szerepe van a szervezet kórokozók elleni védekezésében. Szűrőként működik, feltartóztatja a kórokozókat, mielőtt azok a szervezetbe jutnának. Amikor a mandula működése gyengül (a sok gyulladás eredményeképpen, a védekezőmechanizmus eme formája is gyengül. Ha a mandula megbetegedése krónikussá válik, az orvosok általában e páros szerv eltávolítását javasolják.

Műtéti beavatkozás

Mivel a mandula könnyen megbetegszik, és ilyenkor kórokozók gócpontjává lesz, az egyik megoldás, ha műtéttel eltávolítják. Erre azonban csak akkor kerülhet sor, ha a beteg teljesen meggyógyult, mandulagyulladásából kikezelték. A felnőtt páciensek operációját helyi érzéstelenítéssel, a gyermekekét altatásban végzi a szakorvos. A műtétet követő néhány napban fájdalom léphet fel a mandula helyén, nehéz a nyelés, de ezek a tünetek is hamar megszűnnek. A mandulaműtéten átesetteknek ezentúl a torokgyulladástól kell óvakodniuk, mert a megfázás — mandula híján — közvetlenül a hangszálakat támadja meg. Ez azonban kevésbé veszélyes, mint a mandulagyulladás, és a kezelése is sokkal egyszerűbb.

A mandulagyulladás szövődményei

Reumás láz. Nagyon fontos, hogy a reumás lázat mielőbb kezeljük, mert akár a szívbillentyűk is megbetegedhetnek általa. Ezenkívül átterjedhet az ízületekre is, ami — kezelés híján — szintén végzetes lehet. A szövődmény egész testre kiterjedő gyulladásokat okoz, érintheti például a szívet, az ízületeket, okozhat bőrelváltozásokat vagy akár idegrendszeri károsodást is.

Középfülgyulladás. Ez valójában a mandula körül kialakult tályog. Ekkor a fertőzés a duzzadt manduláról átterjed a környező szövetekre is, és gennyes tályogokat okoz. A betegség antibiotikummal könnyen kezelhető, de néha egy kisebb műtétre is szükség lehet.

Az arc és a nyaki terület megduzzadása. Noha meglehetősen ritka, a mandulagyulladás bizonyos esetekben súlyos légzési nehézségeket okozhat. Gyermekek esetében ez különösen veszélyes, mert a láz okozta mély alvás során akár fulladáshoz is vezethet.

A krónikus mandulagyulladás következménye lehet még az obstruktív alvási apnoe, melynek következtében a beteg a légzéskimaradások miatt gyakran felébred. A krónikus mandulagyulladás gócként is funkcionálhat.

Szepszis is kialakulhat, ha a baktériumok a véráramba kerülve megsokszorozódnak. Antibiotikummal orvosolható.

Vesegyulladás. Nagyon ritkán fordul elő, de ha mégis, a vesében lévő glomerulusok betegszenek meg.

Lemierre-szindróma. A baktériumok a garatból kijutva, a fő nyaki vénán keresztül a véráramba kerülnek, elérik a tüdőt, a csontokat és az ízületeket, majd gyulladást idéznek elő. A betegség antibiotikummal kezelhető.

A genny felhalmozódása. A mandula felületén, illetve a tályogokban összegyűlő genny gyakran gyulladást okoz a környező szövetekben. Ilyen esetekben előfordul, hogy a kezelés alkalmával sor kerül a tályogok lecsapolására, esetleg a mandula műtéti eltávolítására.

Érrendszerrel kapcsolatos gondok is felléphetnek orrvérzés, illetve bevérzés formájában, mely a bőrön vagy a nyálkahártyán lilás, barnás elszíneződésként jelenik meg. Ezt szintén a mandula szöveteiben vagy felületén keletkező tályogok okozzák. A hosszabb lefolyású, több hétig is eltartó esetek hátterében gyakran rejtett tályogok állnak.

Mi a teendő?

Mindenekelőtt a magas láz csillapítása — a reumás láz elkerülése érdekében. Ha a mandula megduzzadt vagy gennyes, azonnal forduljunk orvoshoz, hogy az antibiotikumos kezelés mielőbb megkezdődhessen.

Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..