home 2024. március 29., Auguszta napja
Online előfizetés
A legjobb esszék (2.)
2021.02.24.
LXXVI. évf. 7. szám
A legjobb esszék (2.)

A Moravicai Értelmiségi Fórum tizenegyedik alkalommal hirdette meg esszé-, novella- és fogalmazásíró pályázatát Papp Dániel Ómoraviczán született író emlékének tisztelegve. Az előző számban a középiskolás kategória első díjas írását olvashatták, most pedig következzen a második legjobb esszé Csíkos Enikő tollából, aki a Zentai Bolyai Tehetséggondozó Gimnázium és Kollégium végzős hallgatója.

Mi van a fölszín alatt a Bácskában?!... Hogy is kaparná azt ki idegen patkó?! A Pegazusnak, a patkónak odavalónak kell lenni, hogy a füvek és a nádasok alatt megtalálja a tündérkastélyt” (Papp Dániel).

Több milliárd ember él a Földön, s mindenki számára létezik egy olyan hely, amit a sajátjának érez. Ez a hely lehet egy ország, város vagy falu. S igazán csak az ismeri ezt a területet, aki ott él, és tudja, mit rejt a felszín. Számomra Nyugat-Bácska jelenti az otthont, és azon belül is a falum, Kupuszina. A falu egy parányi része a nagyvilágnak, s nem sokan ismerik. Viszont akik itt élnek vagy itt születtek, azok minden apró-cseprő dolgát ismerik a településnek. Szeretnék mindenki számára egy kis betekintést adni Kupuszina rejtett kincseibe, melyekről tényleg csak azok tudnak, akik itt élnek.  1751-ben telepítettek 150 „magyar és tót pápista” családot ide, s azóta is tartjuk a szokásokat és őrizzük hagyományainkat.


Fotóillusztrációk: Szabó Róbert

Sokáig az emberek csak a falun belül házasodtak. Nem engedtek be másokat a saját kis világukba, nem keveredtek más nemzetiségűekkel, s ez ma sincs teljesen másként. Zárkózott kis közösség, de nagyon összetartó, és mindent megtesz a magyarság fennmaradása érdekében. A kupuszini népviselet falunk egyik nagy kincse. Ha kicsit széttekintünk a Kárpát-medencében, a palóc viselet jegyeit fedezhetjük fel rajta. Színes, itt az a szép, ha cifra, sokszoknyás a viselet. Az idősebbek és az ezzel foglalkozók pontosan tudják, hogy melyik az új, melyik a régi viselet, mit kellett felvenni egyes ünnepeken. Különböző korosztály más színeket viselhetett. Pontosan megvolt, ki milyen fejfedőt vehetett fel. A lányok úgynevezett bukrot, az asszonyok fityulát tettek a fejükre, kendőt is hordtak, de az is pontosan meg volt határozva, hogy kell megkötni. A fiúknak is megvan a maguk viselete. Színes ing, árvalányhajas kalap, csizma, az ingen tulipános motívum, olyan, mint a lányok kötényén. A viseletet helyben varrják, s már csak néhányan tudják, s a szoknyák keményítése sem egyszerű feladat.

A néptánccsoport és népdalcsoport is különleges, nem akármilyen táncokat táncolunk és népdalokat énekelünk, ezt mind őseink tanították nekünk, és adták tovább, hogy őrizzük hagyományainkat. A tánccsoportnak van néhány tipikus alaplépése. Táncolunk csárdást, frisset, érdekességként vesszőtáncot, székes és botos táncot. A tánclépések sem változtak az elmúlt száz évben biztosan. Nem vettünk át újakat, a cél a régi, hagyományos megőrzése és továbbadása.

A népdalcsoport eredeti kupuszini népdalokat énekel eredeti palóc nyelvjárásban. Igazán széles repertoárral dicsekedhetünk. A helyi Krajcárka népdalcsoport messze viszi hírét, jó hírnevét az itteni kultúrának, s érdekes módon a faluban nagyon sok fiatalnak is jó hangja van. A nyelvjárást sokáig szégyellték a helyiek, jellegzetes, ízes palóc nyelvjárásuk könnyen felismerhető. A nyelvészek szerint Kupuszina mint nyelvjárássziget leginkább a nagyhindi nyelvjárással mutat rokonságot. Pár évvel ezelőtt a kupusziniak még emlegették, hogy az őseik a mai Szlovákia területéről kerültek ide, s a nagyszülők, ha nem akarták, hogy a fiatalok értsék, amit mondanak, akkor szlovákul beszéltek egymás közt. A tájszólás még felismerhető, használatos, de a fiatalok már mind inkább a köznyelvet használják. Azért sok jellegzetes szó, kifejezés található nálunk. Például a környéken csak itt nevezik a fánkot „siskának”, a jön helyett „gyin” valaki, s itt nem ősz van most, hanem „ész”. Sok büszkesége van a falunak, a népviselet mellett a mákos rétes is nagy ékesség. Különlegesen készítik, és nem tudja akárki elkészíteni, idősek tanítják, adják tovább a tudást a finomság receptjével, de nem mondják meg a pontos mennyiséget, az titok. A tésztát papírvékonyra nyújtják, arra szórják a cukorral összetört és nem megdarált mákot, meglocsolják tejfölös tejjel, tesznek bele lekvárt, mazsolát, s már tekerik is. Nem szabad huzatos helyen nyújtani a rétest, mert akkor a tészta kiszárad és törik. További jellegzetes népi étel a perka, a fokhagymaleves, a halpaprikás.

Halpaprikást főznek az emberek böjtkor is. A paprika és a hagymapor is helyben készül. A családok többsége mezőgazdasággal foglalkozik, zöldség- és gyümölcstermesztéssel. Ezt értékesítik a közeli piacokon. A helyiek szeretik, hogy függetlenek, szabadok. Egyedül osztják be az idejüket. Az ünnepeknek is megvan a pontos forgatókönyvük. Karácsonykor a kisgyermekes családok végiglátogatják a rokonságot, a gyerekek énekelnek és ajándékot kapnak. Az iskolások kiveszik a részüket az ünneplésből. Manapság már mind kevesebb a gyermek a faluban, de nemrég, amikor mi voltunk általános iskolások, akkor mi negyedikes korunkban elindultunk karácsonykor énekelni a nálunk két évvel idősebb fiúkhoz három éven keresztül, amíg a fiúk ki nem járták az általános iskolát. Este indultunk szülői kísérettel, sorba mentünk minden fiús házhoz. Ajándékot is kaptunk, meg egy kis megvendégelést. Az éjféli szentmisére végeztünk, akkor még aki nem volt túl fáradt, elment misére, bár olyankor ott van szinte az egész falu. Azok a fiúk, kiknél énekeltünk, húsvétkor visszajöttek minket meglocsolni. Olyankor beöltöztünk viseletbe. A fiúk elindultak a falu egyik végén, házról házra jártak, a szülők is mentek, mert hajnalban indultak, 2-kor, 3-kor zenekaros kísérettel. A lányos háznál sötét volt. A fiúk már előre kihúzták, ki kit fog elsőre meglocsolni. Elkezdték énekelni a Nyisd ki babám az ajtót kezdetű nótát, s amikor harmadszor kezdték húzni, akkor meggyújtottuk a lámpát, beengedtük a fiúkat. Megvendégeltük őket, ajándékot kaptak, a szülők, hozzátartozók az udvaron kaptak egy kis frissítőt: pálinkát, üdítőt, sós és édes süteményt, kávét, teát. Ilyenkor a szomszédok igyekeztek jönni kiszolgálni, segíteni, ez a szokás. A már meglocsolt lány a hozzátartozókkal együtt csatlakozott a csoporthoz, együtt mentek a következő lányhoz. Mire az utolsó lányhoz értünk, már igazi tömeg gyűlt össze. Reggelre végeztek a fiúk az utolsó locsolással is, akkor még felmentünk a falu központjába, ott táncoltunk még egyet, aztán hazamentünk. Volt, aki szóvá tette, hogy miért nem nappal öntözködnek a fiúk, erre is megvan a válasz. Valamikor régebben húsvét hétfőjén már iskolába kellett menni a gyerekeknek, így reggelre be kellett fejezni a locsolkodást. És miután zenés kísérettel mentek a fiúk, éjjel lehetett hallani, hogy éppen melyik utcában vannak, azt mondták, hogy: „Az éjszakának füle van, a nappalnak szeme.

Pontos forgatókönyv szerint zajlanak a mai napig a lakodalmak is. Íratlan szabályok, de mindenki pontosan tudja, hogy mikor mi következik, kinek mi a feladata, és pontos rend és rendszer van az egyhetes folyamatban. Különleges hagyomány a szüretbál, ahol a néptánccsoport bírót és bírónét választ. A szüretbál megrendezését az általános iskola nyolcadikosai vállalják magukra úgy, mint a farsangi mulatságot is. Ebből lesz egy kis bevételük, mert a ballagás és a bankett is pontos rendben zajlik évtizedek óta.

A faluban nemcsak a felnőttek, de a gyerekek is igyekeznek megtanulni és megőrizni a szokásokat, mert beleszülettek, természetes nekik, s tudják, mindez fontos ahhoz, hogy a falu, a közösség megmaradjon.

Kupuszina csak egyetlen település a Bácskában, több ilyen van. Mindegyik egy csoda. Lehet, hogy ez másnak csak egy falu, nekünk tündérkastély a nádasok alatt. S ezt nem veheti el tőlünk senki.

Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..