home 2024. március 28., Gedeon napja
Online előfizetés
A leggyorsabb sávszélesség
Összeállította: Talpai Lóránt
2014.02.26.
LXIX. évf. 9. szám
A leggyorsabb sávszélesség

1,4 terabit az új csúcs — Az Euronews sikere a YouTube-on — Illegális filmletöltők kontra bíróság — Másfél méteres óriásmedúza vetődött partra

1,4 terabit az új csúcs

A szakemberek az eddigi leggyorsabb sávszélességet érték el egy londoni teszten. Eredményük azzal a reménnyel kecsegtet, hogy a jövőben a már létező infrastruktúra révén is lehetővé válik a hatékonyabb adatforgalom. A francia Alcatel-Lucent cég és a brit British Telecom vállalat közös tesztjén másodpercenként 1,4 terabit sebességet értek el, és ez 44 tömörítetlen HD-film elküldését teszi lehetővé másodpercenként. A próbát 410 kilométeres távolságban, London központja és Ipswich között végezték. Sok évbe telhet még azonban, mire a fogyasztókhoz is eljut ez a szupersávszélesség. Ettől függetlenül az áttörés rendkívül fontos az internetszolgáltatóknak, hiszen azt jelenti, hogy a jövőben nagyobb mennyiségű információt lehet elküldeni a már létező széles sávú infrastruktúrán keresztül, és csökken a költséges újítások bevezetésének szükséglete.

Az Euronews sikere a YouTube-on

Az Euronews lett a világ elsőszámú hírcsatornája a YouTube-on, 13,6 millió egyéni látogatóval. A csatorna közlése szerint egy év alatt 160 százalékkal nőtt a látogatottsága a videomegosztó oldalon. Tudatták továbbá azt is, hogy a YouTube-on hivatalos csatornából álló hálózatot tartanak fenn tizenhárom nyelven. A hálózatról, melynek mintegy hatszázezer követője van, csaknem félmilliárd videót töltöttek le.

Illegális filmletöltők kontra bíróság

Évente mintegy félmillió embert perelnek be szerzői jog által védett tartalmak megosztása miatt az Amerikai Egyesült Államokban. A jövőben egy bírói vélemény miatt nehezebb lesz egyszerre több személy ellen eljárást indítani. Az elmúlt években ugyanis bevett szokássá vált, hogy egyszerre perelik az internetezők nagyobb csoportjait, mert így gyorsan és olcsón megszerezhetik a szerzői jogok illetékesei a jogsértők adatait. Ez azért volt lehetséges, mert a jogosultak meggyőzték a bíróságokat arról, hogy a jogsértők tevékenységüket összehangolva működtek együtt, hiszen ugyanazt a fájlt osztották meg. Stephanie Rose szövetségi bíró szerint azonban ez az érvelés nem állja meg a helyét. Szerinte ugyanis bizonyítani kellene, hogy ki osztja meg kivel az adott fájlt. Mivel a bizonyítás hosszadalmas folyamat, a jövőben ez „jogi kiskapu” lehet az illegális letöltők számára.

Másfél méteres óriásmedúza vetődött partra

Egy eddig azonosítatlan medúzafaj hatalmas példányát sodorta partra a víz Tasmania egyik strandján. A másfél méter széles állatra egy család talált rá a Hobarttól délre eső strandon. A kutatók egyébként már tudtak a faj létezéséről, ám ez idáig nem nevezték el, és a rendszertani besorolására sem került sor. A partra vetődött példány a szakállas medúzák (Cyanea capillata) közé tartozik. A tengerbiológusok egyébként nagyon szeretnének minél többet megtudni a titokzatos óriásról, melyet mindeddig senki sem tudott fotókkal is dokumentálni.   



 

Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..