home 2024. március 29., Auguszta napja
Online előfizetés
A leggyakoribb légi teherszállító járművek (2.)
Lábadi Loránd
2021.12.02.
LXXVI. évf. 46. szám
A leggyakoribb légi teherszállító járművek (2.)

A teherszállítás földön, vízen és levegőben is nagyon nagy kihívás, számtalan veszélyhelyzettel kell ugyanis szembenézni. A szárazföldi szállítás a legtöbb esetben vasúton történik vonatokkal. Napjainkban már túlnyomórészt villanymozdonyok vannak használatban, de hazánkban még a dízelmozdonyok üzemeltetése is aktuális. A másik mód a kamionokkal való szállítás, mely nagy teljesítményű erőforrásokat igényel. A vízi teherszállítás gigantikus hajókkal történik. A levegőben is folyik szállítás, ahol a nagy repülőgépeké a feladat, hogy továbbítsák a repülőterekre érkezett nagy mennyiségű árut. Ennek a szállítási formának a nélkülözhetetlen eszköze a helikopter, mely a speciális felsorolásba tartozik.

A Bell UH—1 helikopter több modellel van jelen a legtöbb országban, ahol a hadászat mellett más célokra is használják őket. A régebbi darabokat újratervezik és modernizálják, így az alapgép továbbra is meghatározó marad. Hossza 17 400 mm, szélessége 2620 mm, magassága 4390 mm, öntömege 2365 kg, a maximális felszállási össztömege 4309 kg. A rotor átmérője 14 630 mm, végsebessége 220 km/h, a munkavégzési magasság 5910 m, a motor teljesítménye 1098 lóerő (820 kW). A továbbfejlesztett modellek közül a 412-es emelkedik ki a kitűnő specifikációjával. Hossza 13 000 mm, magassága 4570 mm, a rotor átmérője 14 020 mm. Öntömege 3079 kg, a felszállási össztömege 5398 kg, végsebessége 160 km/h, a maximális repülési magasság 6100 m, a motorteljesítmény 1250 lóerő (930 kW).


Forrás: You Tube


Forrás: Flickr

A Gazelle elnevezésű helikopter szintén számos modelljelzéssel került forgalomba, kitűnően teljesít valamennyi bevetésen, ezért számos ország napjainkban is használja. Szerbiában a Soko is gyártotta, később továbbfejlesztették, ahogyan a többi modellt is, de az SA változat a legismertebb, ahol a hátsó propeller zárt szerkezetben van, ezen belül a 341 G, melynek hossza 11 970 mm, magassága 3150 mm, a főrotor átmérője 10 500 mm, öntömege mindössze 917 kg, a felszállási össztömege 1800 kg. Végsebessége 310 km/h, a repülési csúcsmagassága 5000 m, az erőforrás legnagyobb teljesítménye 590 lóerő (440 kW).


Forrás: You Tube

Egy szép modell, mely ma már kevés helyen teljesít szolgálatot, de régebben elterjedt volt, és több bevetésen alkalmazták, a Belvedere HC.1-es. Hossza 16 560 mm, magassága 5180 mm, öntömege 5148 kg, a felszállási össztömeg 8618 kg, a főrotorok átmérője, a gép két végére szerelték őket ugyanis, 14 910 mm. A repülési csúcsmagasság 3700 m, a két erőforrás teljesítménye egyenként 1463 lóerő (1092 kW).


Forrás: Flickr

A helikopterek a leggyakrabban használt légi teherszállító eszközök, melyek meglepően nagy terheket tudnak egyik helyről a másikra elszállítani, ráadásul gyorsan, ami sokszor nagyon lényeges. És az sem mellékes, hogy olyan terepeket tudnak megközelíteni, amelyeket más eszközökkel nem lehetne.

(Vége)

 

Egy kis érdekesség

A hőlégballon

A levegőben való közlekedés egyik kevésbé ismert eszköze a hőlégballon, mely mára — főleg turisztikai látványosságként — igen elterjedt lett a világban. Mindemellett tudományos célokra használt jármű is, melynek szerkezeti felépítése az évek során jelentős fejlődésen ment át. Biztonsági megoldások sokasága garantálja, hogy a balesetek esélye a minimálisra csökkenjen.



A hőlégballon részei: a ballon, mely speciális anyagának köszönhetően ellenáll a különféle hatásoknak, továbbá az égő, a kötélzet és a kosár. A magasba való emelkedést a meleg levegő teszi lehetővé, és mivel szabályozható az égő gáz mennyisége, amikor kis lánggal közlekedik, akkor alacsonyan halad, amikor pedig nagyobb a láng, akkor emelkedik, vagyis a felhajtóerő hőmérsékletétől függ a magasság. A kosár az utastér vagy a raktér, mely a pilótát és az utasokat, valamint a propánpalackokat is hordozza. Különböző kialakítások léteznek, a befogadóképesség egytől harmincszemélyesig terjed, a szerkezet pedig rendkívül erős, ami nem meglepő, hiszen ellen kell állnia a fizikai behatásoknak, melyek a landoláskor érik a hőlégballont.



Az első modellek nejlonból készültek, a későbbiek poliészterből. Egy átlagos ballon tömege megközelítőleg 113 kg, a kosáré 63 kg, az égőé 22 kg, egy propánpalacké 60 kg, melyből legalább három darabra van szükség, tehát ez további 180 kg, plusz az utasok (80 kg-os átlagban számolva őket), valamint a léggömbben lévő felmelegített levegő tömege, mely 2250 kg. Mindebből azt láthatjuk, hogy ez a légi jármű egy igencsak strapabíró szerkezet, melynek ballonja akár 15 000 m3-es is lehet.

A hőlégballonok üzembe helyezéséhez nagy területre van szükség, egy megközelítőleg 40 m2-es, fa- és bokormentes tisztásra. A ballont körülbelül 15-20 perc alatt lehet megtölteni levegővel, de csak a háromnegyed részéig, majd következhet a fűtés az égőfejekkel. Az irányítása nem egyszerű feladat, ezért csak hozzáértő személlyel emelkedhetünk fel. A magasság korlátozott, nehogy a repülőforgalmat akadályozza, de biztonsági okokból is megfontolandó a szabályozás, mely államonként változó, például Magyarországon 1200 méter.



A hőlégballonok felhasználása az említettek mellett természetesen bővülhet, szinte bármire alkalmazhatóak. A személy nélküliek főleg katonai vagy meteorológiai szolgálatban vannak, a töltőgáz ebben az esetben hidrogén is lehet. A ballon anyaga gumiból is készülhet, mely ellenállóbb a külső hatásokkal szemben. A magasság ezekben az esetekben akár 30-40 km is lehet, és az ilyen hőlégballon más módon mozog a levegőben, mint azok, amelyek embereket is szállítanak.

Aki úgy döntött, hogy kipróbálja, csak szép és tiszta időt válasszon!

Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..