home 2024. április 20., Tivadar napja
Online előfizetés
A kisvállalkozók partnerei
M. A.
2005.02.22.
LX. évf. 8. szám
A kisvállalkozók partnerei

A havas NagybecskerekNagybecskerek két jelentős projektum-ajánlatot is kapott, amelyek megteremthetik a gyorsabb fejlődésnek, a foglalkoztatottak száma növelésének, az ipar és a kereskedelem fellendítésének a feltételeit. A városban járt ugyanis a tartományi kormány küldöttsége Bojan Pajtiæ...

A havas Nagybecskerek

Nagybecskerek két jelentős projektum-ajánlatot is kapott, amelyek megteremthetik a gyorsabb fejlődésnek, a foglalkoztatottak száma növelésének, az ipar és a kereskedelem fellendítésének a feltételeit. A városban járt ugyanis a tartományi kormány küldöttsége Bojan Pajtiæ kormányelnökkel az élen, s felkínálták a helyi önkormányzatnak, fogadják el a tervet a nagybecskereki szabad övezet kialakítására.
Vajdaságban már hat ilyen övezet létezik, amelyekben - a többihez viszonyítva - jobb feltételeket teremtenek a külföldi tőke beáramlásának. Tekintettel arra, hogy Magyarországon az unióhoz való csatlakozás után folyamatosan szüntetik meg a szabad övezeteket, a külföldi befektetők más piacot keresnek, s erre itt a szomszédos régiót kínálhatjuk fel - mondta Pajtiæ. Goran Kneževiæ községi elnök szerint a tervek elfogadhatóak, s reményét fejezte ki, hogy megvalósításukban a tartományi kormánytól továbbra is hathatós támogatást kapnak.
A küldöttség tagjai, a tartományi kormány alelnökei és a titkárok találkoztak a helyi önkormányzat képviselőivel, ellátogattak a Toza bőrgyárba és a Banat seme vállalatba. A bőrgyár már most, az év elején jelentős, mintegy 29 millió dináros hitelt kapott a Tartományi Fejlesztési Alaptól, amelyet a termelési folyamat és a környezetvédelmi berendezések korszerűsítésére fordít. A Banat seme a magszárító berendezések felújításába és bővítésébe tervez befektetni az idén, s ehhez az említett Alaptól szeretne kölcsönt igényelni. Egyébként a tartományi kormánynak is a gazdasági célkitűzései közé tartozik az ilyen és hasonló projektumok támogatása. A küldöttség tagjaként Pásztor István tartományi privatizációs és gazdasági titkár nem kis keserűséggel állapította meg, hogy bizony a nagybecskereki gazdaság nagy nehézségekkel küzd. A nagyvállalatok csoportja, amely valamikor nevezetessé tette a várost, ma kevésbé uralja a helyi gazdasági színteret.
- Ennek a nagy iparnak a talpra állításában nem segíthet a tartományi kormány, mert a költségvetésben erre nincs meg a szükséges pénz, hanem elsősorban a kis- és közepes vállalatok erősítésében lehet partner - jelentette ki Pásztor István.
A Tartományi Fejlesztési Alap révén az idén mintegy 2 milliárd dinárt bocsátanak a pályázók rendelkezésére. Az első pályázási idő február végén, március elején lesz, s az ilyen látogatások is alkalmat nyújtanak a pályázati lehetőségek ismertetésére. A kis- és közepes vállalatok teremthetik meg azokat a munkahelyeket, ahol azok tudnak kenyérhez jutni, akik a nagyvállalatok csődbe jutása után maradtak munka nélkül, vagy még azok fizetési listáján vannak. Nagybecskereken a Regionális vállalkozásfejlesztési központon kívül, az önkormányzaton belül sikeresen működik egy vajdasági fejlesztési iroda is, ahol információkat, tanácsokat, űrlapokat lehet kapni. A tartományi Alapból az elmúlt két évben Becskerekre mintegy 4 millió euró jutott, 2005-ben megvannak a lehetőségek, hogy az összeg arányosan nőjön is - biztatott a titkár.

Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..