home 2024. április 25., Márk napja
Online előfizetés
A hólyaghurut
(re)
2015.02.18.
LXX. évf. 7. szám
A hólyaghurut

Amikor úgy érezzük, hogy állandóan tele van a húgyhólyagunk, a (néha véres) vizelet ürítése akadozik, és amikor erős alhasi fájdalmak gyötörnek bennünket — minden kétséget kizáróan húgyhólyaggyulladásunk van. Nem árt jobban odafigyelni erre az elváltozásra, mert mint általában a legtöbb betegség, ez is megelőzhető.

Tünetei

A húgyhólyag, a húgyvezeték és a vesék felelősek a kiválasztásért. A nők anatómiailag sokkal érzékenyebbek a húgyúti fertőzésekre, mint a férfiak, noha ez a betegség mindkét nemet érinti.

Az első és a legkellemetlenebb tünet a hólyag feszülése, „állandó teltségérzete”. A gyakori vizelés ellenére is folyamatosan úgy érezzük, hogy pisilnünk kell, ám az ürítés iszonyatos fájdalmakkal jár. Égető, csípő, viszkető érzés ez, mely erős alhasi görcsökkel is társulhat. Ha a fertőzést elhanyagoljuk, a baktériumok felvándorolnak a vesékbe, és ott vese- vagy vesemedence-gyulladást okoznak. 

A tünetek között említhetjük még a fejfájást, lázat, hidegrázást, gyengeséget. Van, akinél a hólyaghurut meghatározott időnként észlelhető, ekkor már krónikus megbetegedésről beszélünk.

Okai

Az első helyen a felfázást említjük meg. Elég egy átnedvesedett fürdőruha, melyet nem cserélünk le idejében, vagy egy átvizesedett harisnya, esetleg egy derekat érő huzat vagy a kelleténél lengébb öltözék. Egyszóval: a húgyutak könnyen megfázhatnak, ezért nagyon fontos, hogy odafigyeljünk, és elkerüljük a kellemetlenségeket eredményező helyzeteket.

A második helyen a bakteriális fertőzés áll. A legtöbb esetben a székletben található kólibaktérium az okozója a fertőzésnek, mely a végbélnyílás nem kellő módon való tisztántartásának a következménye. Mint már említettük, a hölgyeknél éppen azért gyakoribb a hólyaghurut, mert tisztálkodáskor a bélbaktériumok könnyen a hüvelybe vagy a húgycsőbe kerülhetnek. Ha innen tovább „vándorolnak”, és letelepszenek a vesékben, az akár életveszélyes állapotot is eredményezhet.

Kezelése

A legjobb, ha azonnal orvoshoz fordulunk, hiszen minden esetben antibiotikumos kezelésre van szükség. Ezt a gyógyszerfajtát azonban kizárólag szakorvos ajánlására szedjük! Ne kísérletezzünk, mert többet árthat, mint amennyit használ, ha nem a megfelelő antibiotikumot választjuk.

Jót tesz a bőséges folyadékbevitel — tea vagy víz formájában (egy óra alatt legalább két liter). Ez ugyanis „átmossa” a húgyutakat és a vesét, ezzel mintegy „kitakarítva” szervezetünkből a nemkívánatos baktériumokat. Hasznos lehet az alhas melegítése, de a forró ülőfürdőt — éppen a baktériumok szaporodásának megakadályozása érdekében — az orvosok nem ajánlják. Jót tehetnek a gyógyfüvekből készült teák, melyeket akár a fürdővízhez is adhatunk. 15-20 percig üljünk ilyen vízben. Kiváló a zsálya, a kamilla és a fehérakác-virág.

Léteznek úgynevezett homeopátiás gyógyszerek is, de ezek megválasztását és adagolását is bízzuk szakemberre.

Megelőzés

Öltözzünk az évszaknak megfelelően: télen vastagabban és rétegesen, nyáron lengén, de védve a derekunkat és az alhasi tájékot, az átmeneti évszakokban pedig fokozottan ügyeljünk a felfázás megelőzésére. Tavasszal és ősszel ugyanis a legkönnyebb meghűlni. Amikor már/még kellemes az idő, megizzadunk, levetjük a feleslegesnek vélt ruhaneműt, leülünk a parkban egy padra vagy a még hűvös fűre — s máris kész a baj. Igyekezzünk a lábunkat is melegen tartani, ahogyan a derekunkat és a hasunkat is. Ha medencében fürdünk, számoljunk az esetleges fertőzéssel. Ne használjuk más alsóneműjét, törülközőjét! Székletürítés után — kiváltképpen a hölgyek — a toalettpapírt mindig elölről hátrafelé húzzuk, és ne fordítva, mert a bélbaktériumok így kerülnek a húgycsőbe!

A biztonság kedvéért legyen nálunk a már bevált görcsoldó tablettánk, és évszaktól függetlenül ügyeljünk a kellő mennyiségű folyadék bevitelére. 

Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..