home 2024. április 16., Csongor napja
Online előfizetés
A hiány ne legyen kifogás!
Bíró Tímea
2020.04.15.
LXXV. évf. 15. szám
A hiány ne legyen kifogás!

Kézfertőtlenítőkben és maszkokban már hetekkel ezelőtt is hiány volt a gyógyszertárakban, drogériákban, ezért egyre gyakrabban értesülünk róla, hogy valaki maszkvarrásba kezd, hogy valamilyen mértékben orvosolja ezt a problémát. Fülöp Tímea színésznő az elsők között volt Szabadkán, aki időt és fáradságot nem sajnálva elkezdett maszkokat készíteni.

Fülöp Tímea munka közben

A szabadkai Népszínház Magyar Társulatának tagja azzal az ötlettel állt elő az egyik közösségi oldalon, hogy szívesen varr ágyneműt és terítőt az érdeklődőknek, mert szerette volna ezáltal is gyakorolni a kézimunkát.

— Jót tesz a gyakorlás, hiszen eddig csak akkor varrtam gépen, amikor próbáltam ökoszatyrokat készíteni a családnak karácsonyra. A Nyári Mozi Színház által készül egy darab, és a csapattal való egyik beszélgetés során került szóba, hogy maszkokat is tudnék varrni melltartóból és a pántjaiból. Majd a közösségi oldalon is rákérdeztek, hogy nem fogok-e bele a maszkvarrásba, ezért úgy döntöttem, hogy DE. Az embereknek erre volt szükségük, és jelenleg sokkal nagyobb haszna van, mint egy terítőnek vagy párnahuzatnak. Főleg ágyneműhöz hasonló anyagokat válogattunk, mert ezek a legvékonyabbak, kezelhetőek, forralhatóak, és könnyű lélegezni rajtuk keresztül — mesélte Tímea.

Bármilyen anyagot is helyezünk az arcunk elé, fontos, hogy rendszeresen tisztítsuk, fertőtlenítsük. Sokan kétségbe vonják a maszk hatásfokát, de azt biztosan meggátolja, hogy piszkos kézzel az arcunkhoz nyúljunk. Természetesen ehhez olyan stabilan és feszesen álló maszkra van szükség, amely nem csúszkál, nincs szükség a megigazítására.

— A maszk dupla rétegű, a belső egy zsebet alkot, melybe steril gézt, tisztasági betétet, régi babapelenkát lehet rakni, vagy bármit, ami jól beszívja a nedvességet. Ezt legfeljebb négyóránként kell cserélni, ha emberek közt dolgozunk. Maga az anyag nem elegendő, ezért kell a további védőréteg. A legjobb fertőtlenítés az, ha használat után átvasaljuk a maszkot, illetve mosni, forralni is lehet bármikor, csak ebben az esetben ki kell venni belőle a gumit — tudtuk meg Tímeától, aki segítőivel arra is odafigyelt, hogy maszkban és kesztyűben, illetve a tisztes távolságot betartva adja át a maszkokat a megrendelőknek.

Hatalmas érdeklődés övezte a lelkes csapat akcióját, Vajdaság több településére jutott a termékekből. Körülbelül 1500 maszkot sikerült elkészíteni.

— Összesen tízen dolgoztunk az egész projektumon, volt, aki szabott, más vasalt, anyagokat válogatott, egymásba illesztgette őket, stb. Fel volt osztva a munka, kollégákkal és barátokkal együtt vittük ezt végbe. Újvidékről, Nagybecskerekről, Zentáról, Adáról, Doroszlóról, Kraljevóról és még sok más helyről érkezett megkeresés. Az elején minden rendelést fogadtunk, de miután rájöttünk, hogy ebben az időszakban semmi sem biztos — például volt, aki késve kapta meg az árut, vagy visszaküldte —, sajnos nem tudtunk tovább más településekre maszkot készíteni, így csak Szabadkán osztogattuk. Rengeteg anyagot kaptunk ajándékba, ezúton is szeretném megragadni a lehetőséget, hogy ezt megköszönjük. Aki magára ismer: minden segítséget köszönünk! Több mint három napja nem érkezett rendelés, ezért leálltunk a munkával, és mindenki elkezdett foglalkozni a saját kötelezettségeivel, úgyhogy most ezekre fókuszálunk. Meglátjuk, mi lesz a helyzet egy-két hét múlva. Ha szükség lesz rá, visszatérünk a varráshoz — mondta a színésznő.

Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..