home 2024. április 20., Tivadar napja
Online előfizetés
A hétvégén: a Nemzeti VERSeny döntője Budapesten
Tóth Lívia
2017.11.09.
LXXII. évf. 45. szám
A hétvégén: a Nemzeti VERSeny döntője Budapesten

​​​​​​​Kétnapos programsorozattá bővült a Magyar Versmondók Egyesülete és a Nemzeti Színház által szervezett Nemzeti VERSeny döntője.

A magyar nyelv napja alkalmából rendezett eseményen, november 11-én és 12-én huszonhárom anyaországi és határon túli versenyző lép a budapesti Nemzeti Színház színpadára.

A verseny célja a hagyományos vers- és prózamondó találkozó mellett a klasszikus és kortárs költészet újszerű tolmácsolása, a költészet és a versmondás népszerűsítése — 2017-ben kiemelt figyelemmel Arany János életművére és költészeti hatására.

A háromfordulós Nemzeti VERSeny több mint kétszáz indulója között hat éven aluli és kilencven éven felüli versmondó is képviseltette magát. Minden nevező két, szabadon választott magyar költő versével jelentkezhetett a felhívásra. Első lépésként az egyik verset vágatlan videóként kellett beküldeni. A továbbjutók a másik verset videoklip formájában dolgozták fel. A szervezők mind az elődöntőben, mind a középdöntőben lehetőséget adtak a közönségszavazásra. A zsűri és a verskedvelő nézők szavazatai alapján alakult ki végül a huszonhárom fős döntő.

 


Dupák Fanni


Péter Lea (fotó: Szerda Zsófi)


A döntős VERSenyzők ábécésorrendben állnak színpadra, közöttük lesz a vajdasági Dupák Fanni, a csókai Móra Ferenc Magyar Művelődési Egyesület versmondója és az óbecsei Péter Lea.

 


 


A döntőt Vidnyánszky Attila, a Nemzeti Színház igazgatója és a verseny védnöke, valamint Lutter Imre fő szervező, a Magyar Versmondók Egyesületének ügyvezető elnöke nyitja meg.  

November 11-én, szombaton a Nemzeti Színház Kaszás Attila Termében a részvevők egy újabb, szabadon választott költeményt adnak elő, majd a szervezők levetítik a döntősök versklipjeit is.

A zsűri tagjai ezen a napon: Fehér Ildikó színművész, rendező, Kiss László rendező, versrendező, Lutter Imre előadóművész, drámapedagógus, színházi és televíziós producer, Olt Tamás színművész, versmondó, előadóművész, színdarabszerző és rendező, Szabó László kommunikációs szakember, médiaszakember.

November 12-én, vasárnap a Zichy Szín-Műhely Dolmány Attila rendezésében Arany balladák — másképp címmel mutatja be versszínházi-képzőművészeti előadását, a Kávészünet zenekar pedig az Arany-part, avagy koncert Arany János barátai és követői farvizén, a magyar költészet gyöngyszemeivel című verszenei produkciójával mutatkozik be. A közönség emellett megnézheti Madarász Isti Tetemre hívás című, Arany János balladájának kisjátékfilm-feldolgozását is.

A versenyzők ezen a napon Arany János verseit, balladáit, műfordításait adják elő, illetve Arany-átiratokat vagy Aranynak szentelt költeményeket is választhattak.

A zsűri tagjai: Bakos-Kiss Gábor színművész, rendező, Kiss László rendező, versrendező, Lutter Imre előadóművész, drámapedagógus, színházi és televíziós producer, Nagy-Kálózy Eszter színművész, Szabó László kommunikációs szakember, médiaszakértő.

Az érdeklődők a zsűritagokról a www.vers.hu/nemzeti-verseny-zsuri-2017 oldalon tájékozódhatnak részletesebben.

A Nemzeti VERSeny a 18 órakor kezdődő eredményhirdetéssel és díjátadóval ér véget.

A programokat Dunai Csenge színész moderálja. A kétnapos VERSeny minden mozzanatát, benne az Arany János-emlékév kiemelkedő programjaival, a Magyar Versmondók Egyesülete és a Nemzeti Színház a Nemzeti VERSeny Facebook-oldalán élőben közvetíti.

A Nemzeti VERSeny Facebook-oldalának címe: https://www.facebook.com/nemzetiverseny/

A VERSeny támogatója az NKA, az MMA és az Arany János Emlékbizottság. Aki többet szeretne tudni, az a www.vers.hu/nemzeti-verseny oldalon és a Nemzeti VERSeny Facebook-oldalán tájékozódhat.

A döntősök versklipjei az alábbi csatornán nézhetőek meg:
https://www.youtube.com/watch?v=Y4r_Oz2_2ho&list=PLX_7vp_oZBeKi7_IA2cAVp892MGRfwx2F

Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..