home 2024. április 20., Tivadar napja
Online előfizetés
A hetedik Közép-bánsági Civil Központ
Kónya-Kovács Otília
2013.12.18.
LXVIII. évf. 51. szám
A hetedik Közép-bánsági Civil Központ

Muzslyán megnyílt a Közép-bánsági Civil Központ. Az iroda — melynek munkatársai Törköly Krisztina és Zsáki Ervin — a helyi közösség épületében kapott helyet, és alkalmi ünnepség keretében adták át rendeltetésének.

Valóra vált a Magyar Nemzeti Tanács Civil Konzultatív Testületének terve: a Délvidéken immár hét civil központot működtet. A tömbben eddig Szabadkán és Zentán, a szórványban pedig Zomborban, Kisoroszon, Temerinben és Újvidéken nyílt irodája. A szórvány civil egyesületei számíthatnak segítségre a muzslyai létesítményben, melynek működtetője a térség fejlődését elősegíteni kívánó  Fókusz Klaszter, a családi vállalkozók egyesülete lesz. A Közép-bánsági Civil Központ első lépésként együttműködésre buzdítja a civil szférát.

— A terület fejlesztését, a magyarság megmaradását illetően a jövőben az együttműködésen alapuló célokra, projektumokra kell helyezni a súlyt. Ennek a civil központnak részben az lesz a feladata, hogy feltérképezze társadalmi életünket, adatbázist hozzon létre, és közös projektumokat dolgozzon ki — mondta Madarász Gyula, a Fókusz Klaszter vezetője. 

Dr. Zsoldos Ferenc, a Magyar Nemzeti Tanács Civil Konzultatív Testületének elnöke elmondta: az MNT által elfogadott civil stratégiából kiderült, hogy a civilek éppen egy segítőhálózatot hiányoltak.

— A központok vezetői járják a terepet, és napi kapcsolatban vannak egymással. A hálózat munkáját egy-egy pénzügyi szakember és jogász is segíti — mondta dr. Zsoldos Ferenc.

Közép- és Dél-Bánátban járt az EVS-karaván

Második éve népszerűsíti a Vajdasági Magyar Ifjúsági Központ az Európai Önkéntes Szolgálatot. Tavaly Bácskában, az idén pedig Közép- és Dél-Bánát hét településén: Nagybecskereken, Tordán, Magyarcsernyén, Tóbán, Torontálvásárhelyen, Hertelendyfalván és Székelykevén járt. A program a 18—30 év közötti fiataloknak nyújt lehetőséget, hogy a kultúra, sport, szociális ellátás, kulturális örökség, művészet, polgári védelem, környezetvédelem stb. területén szerezhessenek tapasztalatokat az Európai Unió tagországaiban. Az önkéntes munka nonprofit célokat szolgál, időtartama 2—12 hónap.

Kovács Birkás Zsolt, a VMIK elnöke elmondta: az előadások során elsősorban népszerűsítik a programot, ám annak gyakorlati oldalára is rávilágítanak. A helyszínen tanácsokkal látják el a fiatalokat, valamint ismertetik a partnerszervezetek elérhetőségeit.

Patarica Tímea, a VMIK alelnöke azért tartja jelentősnek az EVS-karavánt, mert az minél több fiatalon szeretne segíteni.

A VMIK tevékenységei közül kiemelte a nyári Ifjúsági Etno Tábort és az évente kétszer megrendezésre kerülő ifjúsági bált, melyre Vajdaság egész területéről indulnak ingyenes buszjáratok.

Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..