home 2024. április 19., Emma napja
Online előfizetés
A hatszáz éves falu
(tv.)
2009.07.16.
LXIV. évf. 28. szám
A hatszáz éves falu

Bábi Attila és mgr. Szombathy Zoltán felavatják a KorzótA hétvégén ünnepelték meg a pacsériak falujuk fennállásának hatszázadik évfordulóját. A jubileumnak háromnapos rendezvénysorozatot szenteltek, és tartalmas programmal várták a helybéli meg a távolabbról érkező vendégeket. A szervezők m...

Bábi Attila és mgr. Szombathy Zoltán felavatják a Korzót

A hétvégén ünnepelték meg a pacsériak falujuk fennállásának hatszázadik évfordulóját. A jubileumnak háromnapos rendezvénysorozatot szenteltek, és tartalmas programmal várták a helybéli meg a távolabbról érkező vendégeket. A szervezők minden korosztályra és érdeklődési körű látogatóra gondoltak: a horgászatot kedvelők például horgászversenyen, az amatőr ínyesmesterek főzőversenyen, a legfiatalabbak kézműves-foglalkozásokon próbálhatták ki ügyességüket, a bátrabbak lovagolhattak, a szabadtéri színpadon a pedig a Balkan Express együttes hangversenye szólt, de fellépett a Neked Gun pacséri és a Flac Band bácskossuthfalvi zenekar is. A focipálya melletti játszótéren vidámparkot állítottak fel, és vásárosok sátrai sorakoztak.
A jubileum központi ünnepségét szombaton délután tartották meg Szilágyi Gábor festőművész és az Aranyszál kézimunkacsoport tárlatának a faluházbeli megnyitójával, majd Bábi Attilla, Topolya polgármestere és mgr. Szombathy Zoltán, a pacséri helyi közösség elnöke felavatta a Korzót. Az esti órákban a nagyszínpadon mgr. Szombathy ünnepélyesen is megnyitotta a rendezvényt. Köszöntőbeszédében elmondta: 600 év egy falu életében nagyon hosszú idő.
- Ennek a falunak van jövője, a hagyomány folytatódik, az eddig megvalósított beruházások után hamarosan elkezdjük a focipálya lelátójának a kiépítését, és azt gondolom, hogy hamarosan mindannyiunk álma valósul meg, amikor kifúrják a termál-kutat Pacséron. Ez a létesítmény bizonyára nagyban hozzájárul majd a falu gazdasági fellendüléséhez is - emelte ki beszédében a falu első embere. Az ünnepséget megtisztelte jelenlétével Pásztor István, a VMSZ elnöke, Fremond Árpád és Pásztor Bálint parlamenti képviselőink, valamint Varnyú Ernő tartományi gazdasági és idegenforgalmi titkárhelyettes.
- Nem sok olyan település van a Vajdaságban, amelynek ilyen nagy múltja volna. Pacsér azok közé a települések közé tartozik, ahová tanulmányaik befejezése után a fiatalok nagy része visszatér. Többek között ennek is köszönhető, hogy a falunak van regionális oktatási központja, saját televíziója, olyan intézményei, amelyek bizonyos értelemben városi rangot kölcsönöznek ennek a kis településnek - fogalmazott Pásztor Bálint köztársasági parlamenti képviselő. Az ünnepi beszédek után a helyi és a szomszédos falvak művelődési egyesületeinek tagjai mutatkoztak be, majd Bencsik Tamara - Balkan Express koncertje következett. A bulira messziről is érkeztek szép számban a vendégek. Másnap, vasárnap az ökomenikus istentisztelet után kispályás focimérkőzést szerveztek, majd a pravoszláv templomnál PéterPál-napi ünnepséggel zárult a falunapi rendezvénysorozat.

Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..