home 2024. április 19., Emma napja
Online előfizetés
A hatalmon lévők anarchiája
Tóth Lívia
2008.03.13.
LXIII. évf. 11. szám
A hatalmon lévők anarchiája

Legutóbbi ülésén a zentai községi képviselő-testület határozatot hozott a községi választási bizottság elnökének és tagjainak a kinevezéséről. Ezt a döntést a délvidéki Magyar Polgári Szövetség normakontrollra, vagyis törvényességi vizsgálatra küldte a minisztériumba és a Tartományi Képvisel...

Legutóbbi ülésén a zentai községi képviselő-testület határozatot hozott a községi választási bizottság elnökének és tagjainak a kinevezéséről. Ezt a döntést a délvidéki Magyar Polgári Szövetség normakontrollra, vagyis törvényességi vizsgálatra küldte a minisztériumba és a Tartományi Képviselőház önkormányzatokkal foglalkozó titkárságára. Az indoklást Rácz Szabó Lászlótól, a párt elnökétől kértük.
- Megállapítottuk, hogy a végzés, amellyel az önkormányzati választásokra kijelölték a bizottság tagjait, törvényellenes. A törvény értelmében ugyanis csak képviselőcsoportok adhatnak javaslatot a választási bizottság rendes tagjaira. Zentán kettő van, a Végre együtt Zentáért, ami voltaképpen a VMSZ koalíciója, valamint a Magyar Polgári Szövetség képviselőcsoportja. Az MPSZ idejében beterjesztette a saját, matematikailag és törvényesen megalapozott ajánlatát, de a káderügyi bizottság erről nem is tárgyalt. A képviselő-testületi ülésen hiába figyelmeztettük az elnököt, aki a G17 Plusz tagja, hogy nem szavaztak a mi javaslatunkról, azt mondta, nem szükséges. Pedig kellett volna..., de ennél sokkal jelentősebb, hogy a törvény betűjével szemben a kiadott végzésben az van, hogy bizonyos pártok javaslatára történtek a kinevezések. Sajnos, azt tapasztaljuk, hogy a zentai önkormányzatban egyre jobban elhatalmasodik az anarchia, ami arról szól, hogy többnyire az erőviszonyok döntenek, a szabályokat és a törvényeket pedig nem tartják be.
* A határozatnak csak ez a hibája, vagy Önök szerint eleve rossz a bizottság összetétele is?
- Természetesen rossz, mert sokan kimaradtak belőle. Az MPSZ mindenkit figyelembe vesz, akinek van tanácsnoka a képviselő-testületben. Most arról van szó, hogy három bizottsági tagot ad a VMSZ, egyet az MPSZ, pedig minket tulajdonképpen három illetne meg, egy-egy jut a Demokrata Pártnak, a Vajdasági Pártnak és a G17 Plusznak. Kimaradtak a ligások, a nyugdíjasok, a radikálisok és az LDP is. A mi javaslatunk szerint mindenki kapott volna lehetőséget legalább arra, hogy jelen legyen.
* Miért tartják ezt a kérdést ennyire fontosnak?
- A szavazólistán az határozza meg a pártok sorrendjét, hogy kinek milyen gyorsan sikerül összegyűjtenie a támogató aláírásokat. Tudjuk, nagyon fontos, ki kerül az első helyre. Sokan ugyanis elmennek szavazni, és bekarikázzák az élen lévő jelöltet, vagy az első magyar pártot. A Demokrata Párt helyi szervezete mondta ki, hogy a VMSZ a 2004-es választásokon előbb hozzájutott az űrlaphoz, mint a többiek. Ha most is az ő kezükben lesz a választási bizottság, hamarabb hozzákezdhetnek az aláírások gyűjtéséhez.
* Ismét a visszaélés lehetősége merült fel. Nem lehetne néha jóindulattal viszonyulni a másikhoz?
- Ha valaki irodahelyiséget ad a radikális pártnak, az MPSZ-nek meg nem, akkor minden rosszindulatot feltételezhetek róla.
* Rendben, térjünk át az irodahelyiség kérdésére!
- Az MPSZ, a második legerősebb pártként a városban, irodahelyiséget igényelt a községtől. Kérelmünket a radikális párttal együtt nyújtottuk be. A két kérvény eljutott a megfelelő bizottság ülésére, és ott jóvá is hagytak egy-egy irodahelyiséget a számunkra. Később ezt a polgármester csak a radikális pártnak adta oda. Megjegyzem, a Karađorđe utcában van, szinte a helyi közösség irodája mellett - talán még ötven méter sincs közöttük -, ott, ahol általában három körzet szavazóhelyét is működtetik. A falakat kívülről kékre festették, szinte virít a nagy szürkeségben, az ablakban jelenleg is kinn van Nikolić nagy plakátképe. Azt az irodahelyiséget viszont, amelyet a bizottság az MPSZ-nek hagyott jóvá, minden kérelem nélkül a G17 Plusznak ítélték. Tudni kell, hogy jelen pillanatban a városi hatalomban a VMSZ, a G17 Plusz és a Vajdasági Párt van koalícióban, de a G17 Plusztól elvártuk volna, hogy legalább egy kérelmet beadjon. A formák mindenki számára kötelezőek. Az anarchia éppen arról szól, hogy aki hatalmon van, arra nem vonatkoznak bizonyos törvények.
* Mi a célja az MPSZ-nek azzal, hogy nyilvános vitára hívta ki a másik három magyar párt elnökét?
- Hagyjunk már fel azzal, hogy bolondnak nézzük a választópolgárokat! A hisztériakeltés helyett maradjunk az őszinteség és az igazmondás mellett. Mint ismeretes az MPSZ egy bizonyos ponton elállt attól, hogy részt vegyen abban a magyar összefogásban, amely a köztársasági választások előtt jött létre. Mi koalíciós szerződést szerettünk volna, ez volt az egyetlen feltételünk, de még azt sem mondtuk meg, mi legyen benne. Végre olyan választásra lenne szükségünk, amely előtt az őszinteség dominál. Az embereknek tudniuk kell, mit gondolunk és mit támogatunk a jövőben. 2000-ben is nagy hisztéria volt, a polgárok elbolondítása, de mi történt azóta? Rosszabbul élünk, katasztrofális a helyzetünk, atrocitások érik a magyarságot, nem tartják be a törvényeket, óriási anarchia van. Indítsunk el egy tisztességes, becsületes választási kampányt. Akik összefogtak, azokat én régi pártoknak nevezem. Rájuk jellemző, hogy szeretik az anarchiát, aminek az a lényege, hogy rátelepszenek a sajtótermékekre, megakadályoznak bizonyos folyamatokat, de a legrosszabb, hogy felosztják a vajdasági magyarságot VMSZ-esekre és a többire. Ezek a pártok mind valamiféle bajból, hisztériából jöttek létre, egyetlenegy magyar párt létezik a jelen pillanatban, amely nem hátsó szándékból, nem kívülről irányítva alakult meg. A magyarság számára rendszerváltásra van szükség, különben elveszik. Az egyetlen rendszerváltó pártot, az MPSZ-t viszont nem véletlenül, hanem szándékosan szorították ki a magyar összefogásból. Mivel hazugságok tömkelegét terjesztették rólunk, most elérkezett az idő, hogy tisztázzuk, mi is történt valójában.

Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..